Системата „BG Alert” за ранно известяване при бедствия през телефона ще е готова до края на 2023 година

P-rvata-srescha-na-oblastniya-upravitel-be-s-komisar-Georgi-Rusinov
Първата среща на областния управител бе с комисар Георги Русинов
Областният управител Мария Башева-Венкова започна срещи с директори на териториални и регионални структури.

 Първата бе с комисар Георги Русинов - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово (РДПБЗН-Габрово), като в рамките й бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата в областта. 
Комисар Русинов поясни, че службите за пожарна безопасност и защита на населението в Област Габрово, са едни от най-добре оборудваните в страната, като има 18 нови пожарни автомобила и обезпечен с лични предпазни средства състав. Той допълни, че системата за ранно предупреждение и оповестяване на съставните части на единната спасителна система „ДАКС“, в момента е в процес на обновяване и надграждане. Предвидени са нови комуникационни връзки и софтуер.
 
Предвидено е и обновяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и извънредни ситуации, за която е заложено включването на акустична уредба, позволяваща излъчването на речева информация.  При подобен тип съоръжения освен сиренни звуци през високоговорителите се дават и конкретни указания за действие, съобразно настъпилото явление или бедствие. Към настоящия момент само 12 области разполагат с такава. Обновяването на системата се извършва по проект на Министерството на вътрешните работи, като и по проект по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който ще се подсигури и изграждането на система за сиренно оповестяване с речева информация. 
До края на 2023 година ще бъде завършена и система за оповестяване чрез клетките на мобилните оператори в страната – БГ АЛЕРТ. Благодарение на нея, всеки гражданин, който се намира в застрашен район и притежава съвременен мобилен телефон, ще получава известие при бедствия и аварии на мобилното си устройство. В съобщенията ще се дават и конкретни указания за действие. 
Договорена бе следваща среща, в която областният управител и комисар Русинов да обсъдят възможностите за развитие и пълноценно използване на новоизградения обучителен център на РДПБЗН-Габрово, намиращ се в село Гергини, община Габрово.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни