Седем отровени с гъби с опасност за живота

<p>Седем човека, отровени с диворастящи гъби, са постъпили в областната
Седем отровени с гъби с опасно

Седем човека, отровени с диворастящи гъби, са постъпили в областната болница в Габрово с опасност за живота. Лекари от стационара съобщиха тревожния факт, че само за десетина дни са постъпили на лечение 10 човека, имали неблагоразумието да берат и ядат

Според началника на Нефрологията и Хемодиализата д-р Тотьо Йовчев само за три дни на седем човека се наложило освен противоотровното лечение да бъде направено и извънбъбречно очистване на кръвта от токсините. Въпреки това все още техният живот е в опасност заради увреждане на черния дроб. Последните трима са били включени за очистване на кръвта в нощта срещу понеделник.
Д-р Йовчев е изумен от факта, че повечето от натровените дори не знаят какви гъби са брали и без да ги познават са си позволили да ги ядат. Освен това отровените са на зряла възраст - между 40 и 60 години, и би трябвало да знаят опасностите, които крие консумацията на диворастящи гъби.
„Има опасност за живота на тези хора - коментира д-р Йовчев, - защото са с увреден тежко черен дроб. Хората загиват от чернодробна недостатъчност в страшни мъки. Около 70 процента от отровените от зелена мухоморка загиват. Не може да се прецени със сигурност кой е ял такава гъба, но при норма около 35 на чернодробните показатели трансаминази, на една от пациентките бяха стигнали 8 хиляди! Това говори за тежко увреждане на черния дроб – разпадане на клетките му.
Затова моят съвет е хората, които не познават гъбите, да не берат диворастящи гъби.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни