Създават младежки парламент в Габрово

Топ новина! Tanya-Hristova--Gabrovo-ima-nuzhda-ot-mladezhki-parlament
Таня Христова: Габрово има нужда от младежки парламент
Три дни, повече от 40 младежи от 14 до 29 години от Габрово и страната участваха в групови дискусии за възможностите и потенциала на младите хора.

 В търсенето на нови формати за ангажиране младежите бяха напътствани от ментори, за да разработят сами модели за овластяването им, така че в знаковата Европейска година на младежта да бъде зададен пътят им към пълноценно включване в развитието и прогреса на нашето общество за по-добро бъдеще, което да бъде по-екологосъобразно, по-приобщаващо и цифрово.
Събитието се организира от Областен информационен център - Габрово по проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ - Габрово през периода 2022 - 2023 г.“. То е подкрепено от Младежки център - Габрово, Община Габрово и Европейски информационен център „Европа Директно Габрово“.
Вчера младите хора отчетоха свършеното от тях. Модераторът на събитието Даниел Джинсов от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите от Пловдив каза: "Тази идея за различни симулациии, за младежки парламент е изключително интересна. Да експериментираме, за да видим какво ще се случи. Винаги може да разчитате на моята подкрепа. Тук, в Габрово, младите имате привилегията възрастните да се интересуват от вас по начин, по който гласът ви да бъде чут. Оттук нататък топката е в полето на младите. Имате средствата, имате пространството, имате и подкрепата на местната власт да извършите дейности в полза на обществото".
Христофор от Природоматематическата гимназия допълни: "В момента все още имаме неща, които да доизградим относно структурата на парламента. Сега започнахме с целите и функциите му, неговият статут, но също така трябва да измислим структурата на младежкия парламент, нещо много важно, за да може той да тежи на мястото си, защото считам, че ако работи като една добре смазана машина, е пътят към успеха. Предлагам да започнем едноседмични събирания, да започнем да дискутираме отново и да структурираме всичко, което ще правим".


"Преди два дни на откриването ви пожелах няколко неща и виждам, че те са се случили и се е родило нещо изключително важно, изключително ценно", обобщи кметът Таня Христова.
"С вашата чистота на душите сте начертали пътят, по който трябва да се развива нашето демократично общество чрез вас, младите хора. Не е важно дали сте формулирали най-правилно конкретната цел, конкретната инициатива или организацията, която трябва да се координира, да обединява усилия в младежкия парламент. Най-важното е, че вие нямахте никакво колебание, че в Габрово е нужно да има младежки парламент, той е нужен най-вече на младите хора.
Затова аз бих поставила на първо място работата на младежкия парламент с младите хора. Оттам ще дойдат всички останали приоритети, оттам ще дойдат правилата, които вие ще определяте и ще се договаряте да прилагате. Поздравявам ви за това, което сте направили, и искрено се радвам и тайната ми надежда е енергията на младите хора да започне видимо да се изявява. Аз съм сигурна, че това е един процес, който ще ражда единствено и само качествени плодове.
Габрово има много хубаво бъдеще чрез младите хора, които е крайно време вече много по-категорично да заявяват и да търсят своите права, своето пространство за реализиране на своите идеи. Вие ще сте тези, които ще определите какъв живот ще живеем заедно - млади, по-малко млади и малко по-остарели. Всички ние трябва да живеем в разбиране, в синхрон, в толерантност, което означава, че ни чака много работа.
Затова аз ще очаквам с нетърпение следващата демократична стъпка, защото начинът, по който ще се конституира този младежки парламент, ще предопредели успеха на младежките инициативи. Внимавайте, има много подводни камъни. Пазете се от това прекалено рано да станете възрастни. Нека вашият младежки ентусиазъм да напише правила, които досега не са били известни. Внимавайте кой ви съветва. Внимавайте коя посока ще изберете - много лява, много дясна или конформистка по средата. Гледайте малко по-напред във времето. Отговорността ви е голяма, за да може това, което правите, да бъде наистина полезно. Без да се притеснявате, ни задавайте въпроси, поставяйте ни задачи и следете за сроковете, които сме обещали. Иначе няма да се получи. Вярвам, че нито един колега от администрацията няма да пренебрегне ваше питане, ваше искане, без оправдание, че сега не може, защото има по-важна задача.
Не забравяйте, вие сте изключително ценни, но на вас се пада много висока отговорност. Радвам се, че младежкият дух в Габрово започва да запълва едни пространства, които бяха оставени празни", каза още кметът Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни