Савина Цонева, директор на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ - Габрово:

<p>„Дигиталната ни библиотека предизвика интерес не само в Габрово и
Савина Цонева, директор на Рег

„Дигиталната ни библиотека предизвика интерес не само в Габрово и България, посещават я от цял свят”Регионална библиотека „Априлов–Палаузов”, създадена през 1861 г., е най-голямата общодостъпна и богата като фонд в града и

Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ е една от малкото институции в Габрово, които разпратиха отчета си за миналата година на медиите и го предложиха в публичното пространство. Освен специализираната библиотечна дейност, регионалната институция за пореден път отчита провеждането на многобройни публични събития, които разнообразяват културния живот в града. С директора на Регионалната библиотека Савина Цонева говорихме за направеното през 2014-та и предстоящото за 2015 година.

- Каква беше за библиотеката изминалата 2014 година, кои са най-характерните акценти в работата ви?
- Годината беше успешна и изпълнена с предизвикателства. Едно от най-големите беше преместването на отдел „Изкуство“ от сградата на читалище „Априлов-Палаузов“ в основната сграда на библиотеката. Благодарение на усилията на колегията, на доброволци, на търпението на читателите не на последно място, от началото на 2015 година отделът отново работи с читатели. За целта се наложи преместването на отдел „Комплектуване, обработка и каталози“ в помещение на втория етаж, а в помещението до входа вече е обособен отдел „Изкуство“. Всеки том от него трябваше да мине през ръцете на колегите, за да бъде подреден отново в новото помещение. Другото важно нещо от миналата година се вижда и от посещенията в дигиталната библиотека – това е спечеленият проект по програма „Култура“ за създаване на дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“ и библиографско-справочното издание „Габровски периодичен печат“, което е също голямо постижение за библиотеката. В едно книжно тяло за пръв път бяха събрани всички издавани на територията на Габрово юбилейни листове, списания, вестници. Дигиталната библиотека представя дигитализирани страници от периодичния печат на Габрово до 1944 година – около 2500 страници. На страницата има брояч, който отчита големия интерес – към края на годината посещенията бяха около 10 хиляди, а тези дни са над 13 хиляди. Хора от цялата страна, а и от света влизат и се интересуват от това, което сме им предложили.
- Имахте ли възможност през миналата година да обогатите по-осезаемо библиотечния фонд с нови книги?
- Над 3500 са новите библиотечни единици. Освен книги това са електронни носители на информация и най-различни библиотечни материали, които представяме на нашите читатели. Благодарение на проект на Министерството на културата за обогатяване на фондовете на стойност 9 хиляди лева в библиотеката влязоха около 1000 заглавия. Заедно с абонамента като цяло сме похарчили около 30 хиляди лева за нови библиотечни медии през миналата година. Читателите ни се движат около 3 хиляди. Цифрата е стабилна в последните години. От тях 700 са деца, което също е в добрите показатели на библиотечната практика. Посещенията в библиотеката са 53 000, а над 90 хиляди са заетите библиотечни материали - ползвани в читалните и в дома.
Ние сме обърнати към повече услуги чрез Интернет, които предоставяме на нашите читатели. Чрез електронна поща те могат да презапишат литературата, която са взели, да поръчат справка, заявка за библиотечно заемане... Ще работим все повече в тази посока. В края на 2014 година беше въведена една модерна електронна система за обслужване, която дава възможност да бъдат проследени най-четените книги и най-активните читатели. На един по-следващ етап програмата предвижда възможност за електронно обслужване, която се нарича „Моята библиотека“. В Интернет всеки читател ще може да предложи своята класация за най-четени книги, но това е въпрос на бъдещето.
- Предвиждате ли предлагането на книги в електронен вариант като изключим проекта ви за периодичния печат от миналото?
- Това е свързано с авторските права на първо място. В момента големи библиотеки дигитализират така наречените книги-сираци, които са с изтекли или неустановени авторски права. В Европейския съюз се говори, че ще бъде приет нормативен документ, с който на библиотеките ще бъде представена тази възможност. Това, което ние правим като наши издания, винаги сме го предлагали и в електронен вид и ще продължим да го правим.
- Като културна институция вие предлагате и доста богат културен календар през годината. Кои са акцентите на събитията за 2014 година?
- За първи път през миналата година колеги и доброволци участвахме в карнавала с приказни герои. Традиционно се проведе Лятната читалня на открито, която ще продължи да съществува и през тази година. Беше направена една много интересна виртуална изложба с притежаваните от библиотеката пощенски картички по повод 80-годишнината на паметника на Шипка. Имаше много представяния на книги, срещи с писатели... За 2015 година сме планирали в Националната библиотечна седмица конкурс за есе, който се казва „Как библиотеката промени живота ми“.
- Как ще променя библиотеката живота на габровци през 2015 година? Какви са плановете ви?
- В културния ни календар предстоят множество изложби, гостувания в детските градини и запознаване на най-малките читатели, традиционният Маратон на четенето, Дни на детската книга, Седмицата на детската книга, Националната библиотечна седмица, Лятната читалня. Тази година се навършват 155 години от обявяването на Габрово за град. По този повод ние ще направим виртуална изложба, в която ще се опитаме да проследим моменти от страниците на вестник „Балканско знаме“. Освен това подготвяме съвместно издание, посветено на обявяването на Габрово за град, с Регионалния исторически музей и отдел „Държавен архив“. Подготвяме представяне на Христо Явашев – Кристо по повод неговата 80-годишнина и още доста интересни неща. Например колегата Пламен Генчев от отдел „Изкуство“ започва една много интересна поредица. Тя се казва „Седмицата на...“ и в нея ще бъдат представяни интересни дейци на изкуството, които имат кръгли годишнини през 2015 година. Ще започнем с Хендел, а ще завършим с Едит Пиаф.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото