С модерна медицина, съвременни решения и високи технологии. Пациентът за нас е винаги на първо място!

Топ новина! D-r Valentin-krustev
Д-р Валентин Кръстев
Водещият кардиолог от екипа на СБАЛК - Велико Търново д-р Валентин Кръстев представя кардиологичната болница:

Д-р Валентин Кръстев е водещ кардиолог, част от екипа на СБАЛК - Велико Търново. Има богат опит в инвазивната кардиология и е експерт по ехокардиография. Той е отличен диагностик. Бил е началник на Отделението по кардиология в СБАЛК „Медика кор“ - Русе, началник сектор по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, началник на Сектор по инвазивна кардиология в МБАЛ „Национална кардиологична болница“ - София, началник Клиника по кардиология в „Софиямед“ и инвазивен кардиолог в МОБАЛ „Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Има специалност по вътрешни болести и кардиология. Член е на Дружеството на кардиолозите в България и Дружеството по интервенционална кардиология, Европейското дружество по кардиология, членува в Съвета по кардиоонкология, Съвета по мозъчносъдови инциденти и Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции. Член е и на Американското кардиологично дружество, Американската сърдечна асоциация, Американското дружество по ехокардиография, Европейското дружество по сърдечносъдова и интервенционална радиология и Световното дружество по критична исхемия на долните крайници.
За контакт:
СБАЛ по кардиология
Велико Търново, ул. „Бузлуджа“ 1
Тел. 062-632-020
www.cardiacinstitute.bg 
e-mail: v.krastev.vt@cardiacinstitute.bg


- Д-р Кръстев, какво отличава Кардиологичната болница СБАЛК - Велико Търново?

- В Българския кардиологичен институт, част от който е и нашата болница, винаги е имало стремеж към модерна медицина и съвременни решения – традиционно инвестираме във високи технологии, без да забравяме, че пациентът винаги е на първо място. Специализираната кардиологична болница в Търново, уважаеми пациенти, работи 24/7 и вече 14 години спасява живот!

 - Как на практика CОVID-19 промени кардиологията и какъв е ефектът върху пациентите със сърдечносъдови заболявания?

- Промените са много и в повечето случаи – неблагоприятни. На първо място, регистрираме тревожно повишена склонност към тромбообразуване при заболелите от COVID – поява на тромби буквално от нищото. В много случаи те се локализират на места, свързани с риск за живота, в съдовете на сърцето, белите дробове, долните крайници и т. н. И всичко това се допълва от потенциалната увреда на сърдечния мускул вследствие на SARS-CoV-2 и други вируси. На второ място идва проблемът с късното поставяне на диагноза при остри състояния като миокардния инфаркт.

- На какво се дължи това?

- Това е феномен, който се наблюдаваше през първите месеци на пандемията и той беше свързан основно със страха на хората от заразяване, ако напуснат своето убежище – дома.

Но докато от COVID загиват около 2 на 100 от заболелите, при сърдечен инфаркт без лечение в болница съотношението е десетократно по-голямо. Днес, за съжаление, все още много възрастни хора не търсят лекарска помощ, ако получат болката през нощта, а чакат до сутринта.

Поради такива причини здравеопазването в страната загуби голяма част от достиженията на организацията за острите инфаркти през последните години. Специализираната кардиологична болница в Търново, уважаеми пациенти, работи 24/7 и вече 14 години спасява живот.

- А какво се случва с хората, които от много години се лекуват за сърдечна недостатъчност, стенокардия, хипертония и т. н.? Какво става с контрола на тези хронични заболявания?

- Проблемът е по-скоро в първоначалната диагностика, изследване и създаване на начален терапевтичен план. По отношение на болните с поставена вече диагноза корекциите в лечението и наблюдението могат да се осъществяват и чрез платформите за телемедицина. Дори и обикновената интернет или мобилна връзка могат да бъдат полезни. И по време на пандемията работихме без прекъсване и не си позволихме дори за минута да оставим нашите пациенти без специализирана медицинска грижа.

- Какво можем да очакваме от екипа на специализираната кардиологична болница, част от който сте и Вие?

- На първо място ще продължи всеотдайната и професионална работа в полза на пациента. По отношение на болестите на сърцето, съвсем скоро ще добавим нови технологии за по-добра оценка на стесненията на артериите, хранещи сърдечния мускул – като например катетър с ултразвук, който оглежда артерията отвътре, оценява се тежестта на калциевото натрупване, включително оценка на поставения стент. С друг катетър можем да направим функционален тест на тежестта на стеснението, т. е. независимо колко голямо или малко изглежда на коронарографията, можем да преценим какво значение има то за изхранвания мускул след него и така да избегнем поставянето на стент върху наглед големи стеснения, т. е. нашите пациенти ще бъдат лекувани, както се лекуват пациентите в най-развитите в медицинско отношение страни. Естествено ще продължим да ги проследяваме и безкомпромисно да се грижим за хората, които ни се доверяват за диагностика и лечение.

- А в други области извън сърдечните процедури?

- Важен приоритет е предотвратяването на мозъчния инсулт. Макар и неврологично заболяване, намаляването на риска за възникването му е главно в ръцете на кардиолозите, тъй като двете основни причини за инсулт се лекуват от кардиолози. Едната е предсърдното мъждене – аритмия, която изисква лечение с антикоагулант. Антикоагулантът е средство за разреждане на кръвта, възпрепятстващо  образуването на тромби в сърцето като резултат от тази аритмия, които биха се изстреляли към мозъка. Втората причина е стеснението на сънната артерия, която е причина за 15-20% от исхемичните инсулти. Поставянето на стент или хирургичното отстраняване на стенозата предотвратява този животозастрашаващ и инвалидизиращ инцидент. Малко са хората, които се подлагат на доплер ехография за откриване на тези стеснения дори сред болните, прекарали инсулт или преходно разстройство.

- Как могат хората да си направят подобно изследване?

- Могат да го направят при всеки лекар с необходимата апаратура и специализация, както и при нас. В кардиологичната болница във Велико Търново имаме Програма за превенция на мозъчните инсулти, която е насочена към откриването на каротидните стенози като предотвратима причина за настъпването на това заболяване. При всички случаи обаче трябва да преценим необходимостта от поставяне на стент при тези болни, тъй като това е свързано с детайли от планирането на самата процедура.

- Приличат ли си съдовите заболявания на сърцето, мозъка, артериите на краката и други?

- Резонен въпрос! Болестта се нарича атеросклероза и се характеризира с образуването на холестеролови плаки, които нараствайки, стесняват или запушват артерията. Подобен проблем имат  хората, които при ходене по равно или при изкачване на наклон получават усещане за схващане в прасците, което ги кара да почиват. Това се дължи на запушване на артериите на краката. Тежката форма на болестта, типична за метаболитни заболявания, какъвто е диабетът, води до незарастващи рани по стъпалото и подбедрицата. Често при такива проблеми пациентите се самолекуват по странни начини, защото не знаят, че отпушването на артерията е единственият метод за лечение. Най-важното е, че специализираната процедура предотвратява ампутацията на крака, което е сериозен проблем за болния и неговото семейство. Ние в СБАЛК - Велико Търново притежаваме сериозен опит в лечението на тази патология, с който можем да бъдем полезни.

- Процедурите, за които говорите, покриват ли се от Здравната каса?

- Ако пациентът се е самонасочил поради съмнение за стеснение на сънната артерия или запушвания на артериите на краката – дошъл е на преглед в болницата без направление, не е здравноосигурен и не е налице спешно състояние – тогава естествено заплаща прегледа. Пациентът не заплаща, ако е насочен от колеги с извършена вече ехография и поставена диагноза, диагнозата се потвърждава и болният се планира за постъпване в болницата или се назначават допълнителни изследвания, за да бъдем сигурни, че можем да бъдем полезни за самия болен.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни