Румен Георгиев: „В момента пазарът на недвижимости е изтрезнял“

Водеща! Rumen-Georgiev
Румен Георгиев

В момента пазара на недвижими имоти, според собствениците на агенции за недвижими имоти е динамичен. Макар да се очакват много промени и различни флуктуации в него, той ще продължи да бъде силен. Наблюденията на вестника сочат, че в момента обявите за продажба на недвижимости са нараснали драстично в сравнение със същия период на предходни години. Един бърз преглед показа, че само от община Габрово „на тезгяха“ са поставени имоти на обща стойност 8 547 920 лева и 13 840 745 евро.
Каква е причината за драстичното нарастване на предлаганите за продажба недвижими имоти, търси ли съвременникът мнението на специалистите в тази област, спекулира ли се в интернет-пространството с недвижимите имоти и какви са прогнозите за бъдещето на този пазар, е разговорът със собственика на Агенция за недвижими имоти „Регент“ Румен Георгиев.

- Г-н Георгиев, каква е причината, според Вас, за значителното нарастване на предлаганите за продажба недвижимости – апартаменти, поземлени и промишлени имоти, къщи, вили, хотели?
- Причините са няколко. Това, което ще споделя е, че голяма част от обявите в интернет пространството или във вестниците са неактивни, заблуждаващи, а някои от тях са спекулативни. От една страна платформите, които предлагат тези услуги се стремят да напълнят „своето“ пространство с обяви и държат изключително много приключени или неактивни обяви, които са „изтекли“. От друга страна има и много спекулации, тъй като пазара е силен. Поради което има и доста заблуждаващи обяви. Като например се предлага нещо евтино, но когато се прояви интерес към него брокерът заявява, че то е продадено и предлага друга оферта.
- Тоест, стремежът е да се продаде не това, което се търси, а желаното от търговеца на недвижимости да пласира на пазара?
- Така е. И това е една некоректна практика, която съществува и се налага от няколко години на пазара. Ето защо, както институциите, така и браншовите организации полагат големи усилия за преустановяването й, но за да успеят напълно хората трябва да се вслушват в някои съвети.
- Купувачите на недвижимости търсят ли компетентното мнение на професионалистите, за да не попаднат в подобни капани?
- Голяма част от хората вече имат изключително осъзнато търсене и могат да разграничат реалният продавач от спекуланта, работят с фирми, наложени в бранша, които са доказали своята коректност.
- В сайтовете, свързани с покупко-продажба на имоти са посочени и фирмите, подали съответните обяви, свързани с покупко-продажба на имоти. Съществува ли вероятност коректна компания да бъде обвинена в подаване на некоректни обяви, Вие следите ли обявите в интернет-пространството?
- Ние сме изключително коректни. Освен това голяма част от сериозните колеги ежедневно, да не кажа ежечасно обновяват офертите си.
- Само във фирмените сайтове ли?
- И в големите сайтове на България. Въпреки това остават сайтове, в които ние не рекламираме и не подаваме оферти, но техни представители ги вземат от нашите интернет платформи, импортират си ги като обяви, за да трупат количество.
- Тоест, в интернет пространството има възможност и за спекулация с фирмите?
- Понякога така се случва, поради което съветваме хората да се обръщат към коректните сайтове, които отдавна са се наложили на пазара, тъй като те много стриктно следят за достоверността на публикуваните там обяви.
- Бихте ли цитирал някои от коректните сайтове?
- Освен от персоналните сайтове на Агенциите за недвижими имоти, които са изключително точни, бих препоръчал imot.bg, homes.bg, imoti.net и др.
- Вашата агенция търсила ли е отговорност от някои от сайтовете, които без Вашето съгласие са публикували обяви, свързани с Агенцията за недвижими имоти „Регент“ и каква е била тяхната реакция?
- При обаждане в рамките на един, два или три дни обявата се сваля. Оттам нататък има институции, които се занимават с тези сайтове. Като Комисията за защита на потребителите, която много добре е запозната с дейността на въпросните сайтове, но все още не е намерен най-ефективния начин да бъдат контролирани те. Или по-скоро да ги санкционира.
- Това пропуск в българското законодателство ли е или интернет платформите стоят като че ли малко по-встрани от погледа на законодателя?
- Трудно се доказва собственост, както и кой оперира с тези сайтове. Те са, разбира се, и много гъвкави. И най-вероятно това е проблема, за да продължават да присъстват в интернет имотния пазар.
- Пандемията COVID-19 отразява ли се на пазара на недвижими имоти?
- Първоначално се създаде безпрецедентна ситуация, която наложи твърде нетипични условия на работа. Доста от хората, от постоянните ни клиенти се отдръпнаха. Но това беше за съвсем кратко време. Много клиенти направиха своето осъзнато търсене, стоейки в къщи и осъзнавайки, че собственият им имот е тесен. Или голям. Живеейки в определен квартал и осъзнавайки, че неговата инфраструктура не отговаря на собствените му изисквания той взема своето осъзнато решение в каква посока да тръгне търсенето му. Или че промяната трябва да започне от продажбата на собственото му жилище.
След като премина първоначалният шок от COVID-19, защото агенциите са много отговорни към здравето на клиентите, на партньорите, на колегите, се премина към по-активното търсене на имоти. А технологиите позволяват, както вече използването на така наречените 3D-огледи, така и огледи без реално присъствие на клиента.
- Вие използвате ли активно новите технологии?
- Да. И по този начин както съхраняват своето здраве, така клиентите ни съхраняват времето и парите си.
- В момента Агенция за недвижими имоти „Регент“ как работи?
- Във връзка със създалата се ситуация с пандемията COVID-19 в повечето случаи ние работим дигитално. Много рядко има клиенти, които посещават лично офиса.
- И това са онези хора, които нямат възможности за осъществяване на интернет комуникации от домовете си, или?
- По-скоро това са онези, които са по-безотговорни към здравето си. Първоначално хората бяха доста резервирани, но се оказа, че отдавна са осъзнали, че единствената възможност за спестяване на фона на случващото се в света, е точно недвижимият имот. Особено след като се сринаха и фондовите пазари. Така че, те възобновиха търсенето си и то точно онова търсене, за което говорихме в началото. Станаха доста инициативни, гъвкави, с дългосрочна мисъл. Да, срещат се и трудности, тъй като хората са свикнали да работят активно и с институциите, а те не предоставят много електронни услуги. Голяма част от клиентите са свързани с кешови плащания, а в момента те не са най-добрият вариант за разплащане. Така че и те трябва да се пренастроят към новите условия, тъй като вероятно ще мине доста време, докато отшуми пандемията COVID-19.
- В този смисъл, какви са Вашите прогнози за развитието на пазара на недвижими имоти?
- Първо хората ще свикнат да търсят по дигитален път доста от имотите. Освен това веднага след като епидемията утихне и търсенето, и предлагането ще се възстановят. Тогава първоначално ще има момент, в който хората трудно ще се излагат на риск, имайки предвид здравето си и огледите, но след това пазарът ще се отпуши. А той е много динамичен. Затова отново казвам, че пазарът на недвижими имоти остава единственият заслон, който остава за техните спестявания.
- Активен ли е в момента пазарът на недвижими имоти?
- В последните няколко години той е много активен. Не се наблюдават ценови амплитуди. Тоест, пазарът е изтрезнял, спокоен, има равновесие между търсене и предлагане.
- Какви са наблюденията Ви за пазара на недвижимости след обявяването на пандемията COVID-19?
- Имаше едно първоначално отдръпване. Хората първоначално бяха резервирани откъм правенето на огледи, но лека полека се възстановяват старите темпове на търсене и предлагане.
Какво ще стане оттук нататък – понеже днешната ситуацията е нетипична, никой все още не може да прогнозира. Но, след месец или два бих могъл да дам много точни прогнози. Така че, очакванията ми са, когато се овладее ситуацията, нивото на търсенето и предлагането да се възобнови. А затова има много условия. Банките намалиха своите лихви. Хората знаят вече какво търсят, имат конкретни изисквания и се научиха, че когато един имот не им носи пари и не го ползват, трябва да бъде продаден. Тоест, и продавачи и купувачи разбират ситуацията, владеят я и очакват своя момент и шанс.
- Кои възрастови групи са по-активни?
- Ако провеждахме разговора миналата година, щях да кажа, че най-активната група е между 35 – 45-годишните, след това имаше една много активна група над 45 години, както и слаба група на хората между 25 и 35 години. В последните няколко месеца виждаме, че възрастовата група на 35 и 45-годишните продължава да е най-активната, но вече я конкурират по-младите – хората между 25 и 35 години. Това е така защото банките вече разрешават след като навършат 21-23 години и са на постоянен трудов договор, да ги кредитират. А те са най-добрите кредитополучатели. Банките ги обожават, ухажват ги, а младите хора от своя страна са по-искрени в желанията си, знаят какво търсят и какво да купят. Да, първоначално са малко по-трудни, докато разберат кой всъщност е техният имот, но го купуват.
- Разчитате на младите хора, така ли?
- Да. Другата възрастова група до 45 години останаха най-вече продавачи. Хора, които търсят така наречения втори дом, или ваканционен имот, в който да прекарват живота си.
Но едно от нещата, които бих могъл да кажа със сигурност след кризата е, че търсенето на ваканционни имоти ще тръгне надолу.
- Защо така считате?
- Тази година ще забравим за всякакви ваканции, каквото и да се случи – било то на море или на планина, което ще охлади желанието на повечето от хората за така наречения „далечен втори дом“. По-скоро ще остане търсенето на имоти в села, които да посещават в събота и неделя или за постоянно местоживеене. Но тоталното търсене на имоти по морето, търсене на имоти от чужденци и на ваканционни ски имоти, лично аз смятам, че ще намалее. Това ще продължи до година-две.
Очаквам пик за почивките по българското Черноморие, тъй като хората надали ще смеят да посещават стандартните чуждестранни дестинации като Гърция, Турция, Южна Европа и т. н. Но само за почивка, не и за покупка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Строителство

Към началото