Крайно време е санирането на сградите да се превърне в политика, а не в лотария

Водеща! Predsedatel-na-US-na-OMEE-EkoEnergiya-e-Tanya-Hristova
Председател на УС на ОМЕЕ ЕкоЕнергия е Таня Христова
Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия излезе с декларация от името на 14 общини:

ЕкоЕнергия изпрати становище, което изразява остра загриженост и разочарование от настоящия подход към подбора на многофамилни сгради за енергийно обновяване съгласно Плана за възстановяване и устойчивост.
Отправеното от държавата послание предизвика неудовлетвореност както сред гражданите, така и сред местните власти, които бяха принудени да се справят с недоволството от непрозрачната процедура за оценяване.
Местните власти настояват за бърз и честен анализ на създалата се ситуация и очакват Министерството на регионалното развитие и благоустройството и лично на министър Андрей Цеков да обърнат сериозно внимание на сегашното положение. „Искаме прозрачност в класирането на всички сгради и призоваваме за формулиране на цялостна национална политика за енергийна ефективност на многофамилни сгради“, настояват те.
Крайно време е енергийното обновяване на многофамилните жилищни сгради да се превърне в политика, а не в лотария За втори път се подиграхме с очакванията на хората - а сега накъде?
14 общини от Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия подписали становището са: 
Берковица, Бургас, Габрово, Община град Добрич, Етрополе, Крушари, Кула, Кюстендил, Лом, Лясковец, Павликени, Смолян, Троян, Ямбол 
Предлагаме пълния текст на документа:
"Ние, долуподписаните представители на местните власти, изразяваме дълбока си загриженост и разочарование от настоящия подход, възприет от държавата при подбора на многофамилни сгради, които отговарят на условията за финансиране на енергийно обновяване в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Както неведнъж предупреждавахме, процесът се оказа фундаментално несправедлив и белязан от множество слабости, които изискват незабавно внимание. Общините в цялата страна бяха принудени да се придържат към несправедлива методика по време на тази процедура, което доведе до осезаемо и основателно недоволство сред българските граждани и всички ангажирани представители на местните власти. Никой не можеше да предвиди дали дадена сграда има шанс, докато не се възложат, извършат и заплатят съответните обследвания. Това от своя страна засили чувството на недоверие в ефективността и справедливостта на целия процес. 
Така за пореден път излъгахме очакванията на стотици хиляди българи – след като през 2016 година над 3000 сгради останаха „извън борда“, сега още 2300 споделят същата участ – при това, след като са инвестирали не малко собствени средства.  
Тази несправедливост води до нагласи, които може и да не ни позволят трети шанс, а в светлината на либерализацията на електроенергийния пазар и схемата за търговия с емисии в сградния сектор, енергийната ефективност е по-нужна от всякога. 
С настоящото настояваме държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и лично на министър Андрей Цеков, да извърши бърз и честен анализ на създалата се ситуация. Обективната оценка е наложителна, за да се отговори на опасенията на тези, които са инвестирали време и средства в подготовката на своите заявления, но се оказват изключени от жизненоважна подкрепа.
Държим да отбележим, че именно методиката за оценка е обект на критика, а не оценките на отделните сгради. За да се повиши прозрачността, настояваме държавата да предостави на всички общини достъп до информация относно класирането на всяка сграда в страната. Подобна прозрачност е от съществено значение за укрепване на доверието и разбирането между всички заинтересовани страни. Заедно с това призоваваме за формулиране на цялостна национална политика за енергийна ефективност на многофамилните сгради в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. 
Тази политика следва да включва проактивни мерки за децентрализация на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради в България, като се осигури посправедливо разпределение на ресурсите. Това включва незабавно създаване на паралелно действаща програма, комбинираща грантово финансиране в комбинация с безлихвен кредит, която да посреща инвестиционните потребности на гражданите където и когато възникнат. В заключение, призоваваме държавата да коригира настоящата ситуация, като вземе справедливо решение: да осигури 100% безвъзмездно финансиране за енергийно обновяване на всички сгради в страната, които остават в резервния списък. Тази проактивна стъпка не само ще поправи настоящата несправедливост, но и ще допринесе за постигането на общата цел за енергийна ефективност в полза на всички граждани. Това действие трябва да бъде придружено с ясна пътна карта за бъдещите форми на финансиране, в които този кампаниен механизъм да бъде заменен с устойчиви и постоянно действащи схеми, работещи в интерес на цялото българско общество. 

ОБЩИНСКА МРЕЖА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ЕКОЕНЕРГИЯ 
ТАНЯ ХРИСТОВА Председател на УС на ОМЕЕ ЕкоЕнергия

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Строителство

Към началото

Следвай ни