Рик Ламбрехтс: „Тук научих, че и с малки възможности могат да се постигат големи цели“

Топ новина! Rik-Lambrehts--„Tuk-nauchih,-che-i-s-malki-v-zmozhnosti-mogat-da-se-postigat-golemi-tseli“
Рик Ламбрехтс: „Тук научих, че и с малки възможности могат да се постигат големи цели“

Доц. Рик Ламбрехтс е преподавател в университетския колеж „Одесее“ в Брюксел.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Доц. Рик Ламбрехтс е преподавател в университетския колеж „Одесее“ в Брюксел. Той беше лектор на габровци при тяхното посещение за обучения по ерготерапия в Белгия по време на първата фаза на съвместния проект между Габрово и Аалст, атази седмица беше част от групата лектори и специалисти, които дойдоха от Белгия в Габрово, за да видят как се работи у нас с хората с увреждания, как се прилага наученото от нашите специалисти в Белгия при работата им в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.
- Какво наричате Вие ерготерапия и каква е разликата от нашата трудотерапия?
- При трудотерапията човек се обучава да прави нещо конкретно, което би могло да го подготви практически дори за усвояването на някакъв занаят, на някакъв вид работа. Докато при ерготерапията акцентът е върху дейността, ангажираността на потребителя. Тя може да бъде нещо, което доставя удоволствие, нещо, което вършиш за самия себе си, самото усилие да го направиш, като например отиването за покупки.
- Когато говорим за хора с увреждания, в България смятаме, че основният проблем е градската среда и трудностите им в придвижването. Какви са проблемите на инвалидите, които Вие забелязахте у нас и каква е разликата със ситуацията в Белгия?
- Това, което видяхме в Дневния център, е много добро. Всичко е направено съобразено с нуждите на хората с увреждания. Всичко постигнато е особено ценно, защото е направено с малко ресурси и с дарения. Малкото пространство, което имате за този брой на потребителите, се използва по един уникален начин. Успели сте да обзаведете сензорна стая, рехабилитационна стая и т. н. Използвате пълноценно всеки един сантиметър. Цветовете, интериорът, дават усещането, че си в дом, а не в институция. Но ако излезем извън рамките на Дневния център, не само тук, в Габрово, за съжаление може да се каже, че не е направено достатъчно за достъпа на хората, особено с инвалидни колички, до местата, където искат да отидат. Ако направя съпоставка с Белгия, всички институции при нас са задължени да направят инфраструктурата си достъпна за хората с увреждания.
- И при нас в България е така.
- В Белгия нещата като че ли са организирани малко по-добре, но и ние си имаме проблеми.
- На какво искате да научите нашите специалисти, които работят с хора с увреждания?
- Трудно ми е да отговоря, защото виждам един Център с много добре структурирана работа, съобразена с потребностите на потребителите. Като имаме предвид, че сме различни националности, с различна култура, може би това, което видях тук, в Габрово, е най-доброто, което може да се направи за такава институция. Във всяка работа най-важното е да имаш поставени цели и да работиш за постигането им. Ние видяхме през тези 5 дни, че в Дневния център си имат поставени цели и работят за тяхното постигане на много добро професионално ниво. Може би единствено трябва да има малко по-добра комуникация и обмен на информация между всички, които работят в тази област. За целта Дневният център трябва да вземе инициативата в свои ръце и не да се опитват да променят останалите, а да поемат инициативата и да започнат по-добра комуникация с останалите институции, с които работят, а също и с родителите.
- Човек където и да отиде по света, винаги може да научи нещо. Вие какво научихте тук, в Габрово?
- Много ме впечатли топлотата между хората, гостоприемството, любовта към работата. Тук видях, че и с много малки възможности могат да се постигнат големи неща.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни