Регионален център на социалната и солидарната икономика стартира през април в Габрово

Топ новина!  Атанас Пеканов и Надя Клисурска в информационната среща, Ритуална зала на Община Габрово
В страната ще има още пет такива – в Ловеч, Благоевград, Пловдив, Варна и Бургас

Регионален център, който да развива местния капацитет за модернизация на социалните предприятия, ще стартира в Габрово през месец април. Офисът ще бъде на ул. „Успех“ 1 (до сградата на ОББ) и в него ще работи екип от седем служители. На първия етаж е предвидено място за изложбена площ. Строително-ремонтните дейности в помещението са на финала. До края на март ще приключи процедурата по избор на седемте сътрудници по управление на европейски проекти и програми.

Такива офиси (фокус-точки) ще има в още пет областни града в страната – Ловеч, Благоевград, Пловдив, Варна и Бургас. Офисът в Габрово ще покрива територията на Северен централен район за планиране, тоест и областните градове Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра.

Това стана ясно днес на първата информационна среща за Регионалния център на социалната и солидарната икономика,  организирана от Министерството на труда и социалната политика съвместно с Областна администрация – Габрово.

В срещата участваха служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и Теодора Тодорова, ръководител на проекта, чрез който се финансират центровете.

Атанас Пеканов, Надя Клисурска и Кристина Сидорова

Проект № 41 „Развитие на социалната икономика“ е на обща стойност 26,6 млн. лева и е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за неговото изпълнение е 45 месеца. След изтичане на двете години социалното министерство ще решава как да се създаде устойчивост на шестте центъра. Има две възможности – или да бъдат регионални структури към МТСП, или да се дадат на гражданския сектор за управление.

 Основната цел на проекта е модернизиране на предприятията на социалната и солидарна икономика чрез набиране на европейски опит и чрез дигитализация. Акцентът на оказваната от центровете подкрепа ще бъде трансформацията на субектите на социалната  икономика в контекста на двойния преход – зелен и цифров.

За две години ще бъдат обследвани поне 200 социални предприятия, за да се очертае възможността за дигитализиране на работните им процеси и да се окаже помощ за осъществяването на изведените при обследването препоръки в поне 100 от тях. Ще се финансират и обучения на работниците в социалните предприятия във връзка с въведените цифрови решения. Всичко това отговаря на предложението на ЕК за създаване на Евроепейски дигитално иновационни хъбове в подкрепа на дигитализацията на предприятията.

Цел на проекта е и приобщаване на социалните предприемачи към социалния и граждански диалог с държавните институции, местната власт и местните общности.

Социалните предприятия се вписват в регистър и според уверенията на МТСП процедурата е улеснена.

Засега в Габровска област няма нито едно регистрирано, макар да се предполага, че има такива, които отговарят на изискванията. Според интерактивната карта на сайта на министерството и актуалния регистър социалните предприятия са малко – 37 за цялата страна. Дейността им е свързана с производство на пчелен мед, опазване на околната среда, изработване на детски образователни материали, кетъринг, кулинарен туризъм, рекламни и арт изделия от тектил, химическо чистене, социални услуги и други.

В информационната среща освен домакините – областният управител Кристина Сидорова и нейния заместник Андрей Николов, участваха техни колеги от Разград, Велико Търново и Силистра; кметовете на Севлиево, Трявна и Дряново; представители на предприятия, сдружения с нестопанска цел, граждани.

Моментната картина за потенциала и възможностите за развитие на социалната икономика в региона доби конкретни очертания след изказванията на Галина Михнева – изпълнителен директор на Габровската търговско-промишлена палата, Николай Григоров – областен председател на „Асоциацията на индустриалния капитал в България, Антоанета Янкабакова – директор на сдружение „ИМКА“ – Габрово, Надежда Денева – дългогодишен експерт в социалната сфера. 

Офисът на Регионалния център ще бъде на ул. „Успех“ 1 в Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни