Проф. д-р Захарий Кръстев: Не си играйте с хранителните добавки и имунитета

Топ новина! Pavlina-Hinkova-i-Zaharii-Kr-stev
Павлина Хинкова и Захарий Кръстев
Една здравна лектория организирана отново от НЧ „Будителите 2017“ привлече вниманието на специалисти и граждани в последния ден на февруари в зала „Възраждане“.

     Гостува проф. д-р Захарий Кръстев, водещ български медик на тема „Не си играйте с хранителните добавки и имунитета“. Изключителен ерудит в своята област и чудесен събеседник, който коментира много полезни неща.
    Кой е проф. Захарий Кръстев? За неговия съмишленик и партньор проф. Витан Влахов, фармаколог: „Проф. Захарий Кръстев е блестящ професионалист: лекар - търсен от болни от цяла България; учен - получил световно признание; преподавател - обичан от студенти и сътрудници; популяризатор на прогреса в медицината; автор на учебници и монографии; съпричастен в решаване проблемите на лекарското съсловие - търсен събеседник от журналисти и телевизионни коментатори“.
    Лаконичен в изказа си при двучасовата лекция с презенция, проф. Захарий Кръстев прикова вниманието към:
    • За и против лечебния ефект на различните видове хранителни добавки. Те не предотвратяват и не лекуват всякакви заболявания. Те са от полза, ако има дефицит на някои вещества. Но първо трябва да се изследват за количеството им в организма и тогава да се прилагат. 
    25 процента от лекарствата са от растителен произход, но са преминали процеса на анализ и контрол на производството. Качеството и ясният им произход са много важни - залог, че ще получите това, което очаквате. Фалшивите продукти в най-добрия случай просто няма да подействат. Но може да се окаже, че вложената в тях субстанция е опасна за здравето.  
    • Задачата на имунитета.
    „Да освободи организма от всичко чуждо - бактерии, вируси и пр. Не бъзикайте имунната си система! Имунитетът има годишен ритъм. Имунната защита е вродена и придобита. Всяка болест е нисък имунитет. Имунитета се възстановява, когато оздравееш. Имунотерапията – ваксините са единствената сила. Тя създава временен имунитет“. 
    • „Пробиотъчната лудост“ – установено е, че 70 – 80% от човешката имунна система  е локализирана в червата. Храносмилателната ни система е дом на повече от 500 вида бактерии. Те поддържат здравословното състояние на червата и спомагат за смилането на храната и хранителните вещества. Някои видове бактерии подобряват функциите на имунната система. Млечните продукти съдържат големи количества пробиотични бактерии.
    Пробиотиците или полезните бактерии в микрофлората могат да подобрят защитната функцияа. „От значение е правилният подбор както на щамовете бактерии, които се съдържат, така и броят им. Използвайте пробиотъци с 1 – 2 щама. Не приемайте пробиотици по време на антибиотично лечение!“ - каза проф. Захарий Кръстев.
    • Антиоксиданти и рак. Не приемайте антиоксиданти като витамин „А“ „С“ „Е“, Qt, Q2, желязо и др. по време на химиотерапия и лъчетерапия.
    • Имуномодулатори, кога има имунен дифицит, с какво се лекува и при кои състояния. 
    • Доказан имуномодулатор е витамин „Д“. Набавя се чрез излагане на естествена слънчева светлина. „Да пиеш витамин „Д“ по време на COVID e пълна глупост!“ – категоричен е професора.
    Много често неговите безапелационно медицински доказани изложения бяха прекъсвани и изпращани с овации.
    Проф. Захарий Кръстев бе любезен да отговори на въпроси от залата. Много от тях бяха събрани и поставени от модератора, неуморният двигател да я има лекцията, д-р Павлина Хинкова от клуб „Знание“ към НЧ „Будителите 2017“. В писмо до нея проф. Захарий Кръстев пише:        „Благодаря, че ми предоставихте възможността да изложа проблемите, които ме вълнуват пред една многолика публика“. 
    На срещата проф. Захарий Кръстев раздаде автографи на най-новата си книга „Клик 2022. Кратко лекарства и клиника“, ценен медицински справочник за всеки.

Интервю с професора: в бр. 44 на "100 вести" - "Ковид болестта е различна от ковид инфекцията"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото