Премиера на „Оркестърът на животните” - една сбъдната мечта тръгна към децата

Препоръчана! С концерт-премиера в присъствие на автори и изпълнители в сряда
Премиера на „Оркестърът на животните” - една сбъдната мечта тръгна към децата
С концерт-премиера в присъствие на автори и изпълнители в сряда бе представен очаквания аудио диск „Оркестърът на животните” - песни за деца.

Вела Лазарова

С концерт-премиера в присъствие на автори и изпълнители в сряда бе представен очаквания аудио диск „Оркестърът на животните” - песни за деца.

Подали си ръка известният габровски музикант, композитор, аранжор Илко Илиев и Иван Боженски - музикант и поет от Ботевград сбъдват една мечта - реализиран проект за диск „Оркестърът на животните” - песни за деца с подкрепата на сдружение „Музикаутор” и Община Габрово.

На тържеството в зала „Възраждане” поетът Иван Боженски, композиторът Илко Илиев и автора на рисунките Таня Банкова споделиха моменти от осъществяване на идеята за новоизлезлия диск направен с много любов. Те се надяват дискът като истинско помагало да създава вкус към музиката у подрастващите, да е път към познанието по много красив начин - среща с музикалните инструменти чрез животните. „Животните направиха оркестър славен, /Така животът им е весел и забавен”.

Габровски човек е и автор на записа на диска - Иван Ковачев. Осъществен е само за един ден от всички изпълнители на сцената на зала Възраждане . Разказвачи са Илко Илиев и куклената актриса Бойка Цветанова. Особено въодушевени са двете певчески групи „Мини макс” от IV ОУ „Христо Ботев” с ръководител Митко Колев и „Усмивките на Габрово” от VI ОУ „Иван Вазов” с ръководител Роберта Славчева, солистите: ученичките Траяна Хубчева, Ивета Петрова и джазмена Цветомир Цанков.

С овации бе посрещнато уверението на заместник кмета Нела Рачевиц, че ще бъде направено всичко възможно дискът и книжката да достигнат до всяка детска градина, до всяко училище в Габрово. Да има повече музика за децата. Музика представена като приказка. След като благодари на автори и изпълнители Нела Рачевиц сподели, че сега са ни нужни повече такива хубави, позитивни емоции и събития. „Да разказваме за красивото между нас”, призова зам. кмета и че ще бъде направено предложение пред Министерството на образованието и науката дискът да се превърне в учебно помагало.

Какво споделиха авторите за читателите:

Илко Илиев: Днес представяме диска с песни за деца. Премиерата е тук в Габрово. Аз съм габровец. Децата, които изпълняват песничките са от Габрово. Музикантите, които свириха са от Габровския край. Въобще родолюбиви местни сили. Проектът беше да направим мюзикъл, а това не е работа за сам човек. Това е театър, сценарий, режисьор… И затова се роди диск.

Написах детските песни по стихове на Иван Боженски, колега музикант и поет. Желанието ми е дискът да стигне до колкото се може повече деца. Да стане учебно помагало. Хубаво ще е, ако вече постигнатото прерасне в един музикален театър. С Иван Боженски вече сме приятели. Надявам се успешното ни партньорство да продължи, защото и двамата харесваме това, което направихме.

Иван Василев Иванов - Боженски: „Оркестърът на животните” е моя пета самостоятелна книга. Като музикант, тромпет и пиано, с Илко се познаваме отдавна. С него се срещнахме преди две години в Тетевен. Подадох му книжката със стихове :„Я виж какво съм написал!”

С книгата „Оркестърът на животните” не правя никаква връзка с „Бременските музиканти” въпреки, че и там магарето е тромпетист. Идеята дойде от съпругата ми Таня, която като имаше нощни смени ми изпращаше компютърни рисунки. Не нейни. Първата рисунка беше едно коте, което свири на пиано. От тук тръгна и първата ми идея. Затананиках си даже „Котешкия марш”. Седнах и написах стихотворението „Коте пианист”. После Таня ми изпрати нейна рисунка - коте китарист. Написах „Коте китарист”: „Аз съм коте китарист, / имам хубава китара. / Рок обичам, свиря и туист, / да живее музиката стара!...”. . Третата рисунка бе магаре- тромпетист - „Магарето избра да свири на тромпет, / защото чува се … навред…”. И така реших, че трябва да направя цял оркестър. И по-специално духов оркестър с басфлигорна, туба, саксофон, тромбон, кларинет, флейта и пр. Попълних оркестъра и си направих една шега, че ги дирижира щъркела - Щъркелан „асоциация с големия диригент Караян”. Търсех художник и Таня ме изненада с рисунките, които направи.

След срещата с Илко в Тетевен нещата поеха. Илко захапа като прочел книжката „Оркестърът и животните” и направи музиката към стиховете. Много съм доволен. Харесва се от децата. В Ботевград има един детски хор, който като пее песничките и много се радва.

Тук в Габрово детските певчески групи, участвали в диска много ми харесаха.

Книжката е представена в Ботевград, а тук в Габрово по право е промоцията на диска. Получи се чудесно партньорство. Илко пое изцяло грижата за подготвяне и издаване на диска. Всеки инструмент от стихчетата звучи инструментално. Възхитен съм. Мечтата ми е да направим музикален куклен спектакъл, който да прерасне в детски театър с герои. Другата ми мечта е да го направим като анимационен филм. В книжката всички нови думи съм ги обяснил напр. „метроном” /уред, който отмерва равномерни тактове и др./. Така, че нещата са много познавателни.

Очаквам да продължа да пиша за деца.

Таня Банкова: Рисувам и пиша стихове от малка. Имам издадена книга - стихове „Буря в рая”. С приятелката ми Малинка Цветкова, която живее в Испания, но днес е с нас в Габрово, членуваме в Литературен клуб - Благоевград. Членове сме на Съюза на независимите български писатели. Играя и в театъра в Ботевград. С Иван Боженски имаме две дъщери.

Книжката „Оркестърът на животните” стана неочаквано като, че ли на шега. Дежурех нощно време и изпращах рисунки. Иван правеше текста.

Беше си предизвикателство - той пише стиховете, аз рисувам картините. Докато накрая се получи хубава книжка.















Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото