Полимерите заменят класическия гипс в новия цех за калъпи под налягане в Завода за санитарна керамика в Севлиево

Топ новина! Yan-Peter-Teres-i-Valentin-Ganev-v-noviya-tseh-za-proizvodstvo-na-polimerni-kal-pi-
Ян Петер Терес и Валентин Ганев в новия цех за производство на полимерни калъпи
Всички процеси са роботизирани

Какво е новото на матрицата, която се произвежда в новооткрития цех?

Нейната структура не е много по-различна от досегашната. Но материалът, който се отлива вътре в нея, е по съвсем различна технология и с различна структура в сравнение с гипсовия калъп. На допир се усеща като пластмаса. Докато гипсовият калъп има средно от 80 до 100 отливки живот, при новия специалистите говорят за десетки хиляди отливки живот. За момента сме отлели 6 калъпа, разказва Иван Пенчев, който отговаря за цеха и когото помолихме да разкаже на популярен език за това специфично производство. 

Годишният капацитет в момента с текущия персонал е до 35 калъпа. Тези калъпи имат дълъг живот, примерно 50 – 60 000 отливки на калъп. За колко време става изделието ли? В един калъп изделието става в рамките на няколко минути на пресите под високо налягане. Те са много по-производителни от гипсовите. Помещението е климатизирано, поддържа се определена температура, защото материалите при самото отливане трябва да са темперирани. От 17 до 18 градуса трябва да е температурата на всички компоненти. Включително и на водата, която се използва. С помощта на специален миксер се прави смесването по строга формула. Обработката на изделията под налягане е много по-малка, отколкото обработката на изделията от гипсовите форми. Изисква по-малка обработка, защото самата повърхност, която се получава под налягане е доста по-фина, по-гладка. Досега калъпите са изработвани от външни доставчици, но достигнахме 25% от изделията да се отливат на преси под високо налягане, затова преминахме към производство на такива калъпи, за да бъдем по-гъвкави, по-производителни и естествено, да подобрим себестойността. 

Петко Петков, специалист раавойна дейност, показва как излиза влагата.
Всички процеси са роботизирани. Гипсът има свойството хигроскопичност – поглъща водата, след което се обработва и пече. Докато при полимерния калъп водата трябва да бъде изведена, за да е сух калъпът за следващия процес. При гипсовите калъпи могат да се правят промени. При полимерния трябва да си сигурен, че това е крайният продукт.     
Петков разказа за  досегашните разработки: за AquaBlade – по-чистата, по-тиха и по-умна технология за измиване на тоалетната, за Rimless тоалетните (без ринг). "С елиминиране на част от откритите повърхнини, водата тече открито и виждаме хигиенните части, което позволява да бъдат по-лесно почиствани. И съвсем новия тип тоалетни това е вортекс технологията, която е по-специфична. Най-трудното нещо е да съобразим дизайна на тоалетната с миещата част – да е естетична, лесна за почистване и да върши работа – да мие."        Не само журналисти и гости могат да се запознаят със завода.     

В календара от събития за 25-годишнината на завода за санитарна керамика е предвиден и Ден на отворените врати. Ръководството на завода кани всички желаещи да разгледат предприятието на 7 октомври от 10 до 13 часа.


Страницата е подготвена със съдействието на Моника Костадинова, Връзки с обществеността в Идеал Стандарт

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни