Пламен Стоев пробяга маратона в Бостън с още трима българи

Топ новина! Пламен Стоев
Това е шести маратон за габровеца, планира още един за тази година

Пламен Стоев пробяга успешно трудното трасе на най-стария маратон в света – Бостънския, и стана първият габровец, участвал в култовото американско събитие.
127-то издание на надпреварата привлече повече от 30 000 души от над 100 държави. Състезанието се проведе на 17 април, в Деня на Патриотa, и съвпадна с десегодишнината от бомбенитe атентати, извършени близо до финалната линия на маратона, които убиха трима и раниха най-малко 260 човека. 

Бостън отбеляза десетата годишнина от атентата през 2013 година. Малко след 14:49 часа местно време в рамките на около половин минута избухват 2 бомби в близост до финала на маратона. Загиват трима души, десетки са ранени.


В тазгодишното мащабно събитие участваха четирима българи – Борис Мечков, Николай Мутовин, Пламен Стоев и националната рекордьорка на България Милица Мирчева. 28-годишната Милица завърши на 32-о място с 2:35:57 часа, което я превърна в първия български професионален атлет, участник на Мейджър Маратон. Сред участниците има още едно българско име – лекоатлетката Йорданка Щилянова, но тя бяга за САЩ.
Пламен Стоев стартира с първата вълна и финишира с 03:03:53. 

Пламен Стоев най-вдясно на снимката с номер 6844.


„Това е добро време, каза вчера лекоатлетът за „100 вести“, нямах очаквания за личен рекорд в Бостън. Трасето е доста трудно, най-вече заради четирите хълма Нютън Хиллс. Те не са големи, но са сериозно изпитание в продължение на десетина километра. Започват от 26-ия километър. При първия има 23 метра качване за около километър разстояние. Вторият беше по-труден – пак същото качване, но за 500 метра. Третият е с по-малко изкачване. Последният хълм се нарича Heartbreaker Hill и оправдава напълно името си – сърцеразбивач. Височината е 29 метра, но за разстояние от 700 метра. Намира се след 32-ия километър – в тази част от маратона, когато вече умората оказва силно влияние. След това има спускане, което също не е лесно. Това е мястото, на което отпадат най-много участници. Дори видях повече хора, които ходят на спускането след хълма, отколкото на изкачването. За целия маратон може би нямаше и 500 метра, които да са равни, с изключение на финала. Това е оригиналното трасе от 1924 година, а маратонът е от 1897 година – най-старият в света. Бях планирал, когато има изкачване, да бягам с една идея по-бавно от хората, които са около мен. Разбира се, без да изоставам. А когато има спускане, да бягам малко по-бързо от тях. И мисля, че тази стратегия ми помогна много. Бях правил и такива тренировки, които симулират това трасе – със спускания и изкачвания. Бостън е сериозно състезание, той е един от шестте мейджър маратона, които се провеждат в Берлин, Чикаго, Лондон, Ню Йорк, Токио и се приемат за елитни. Около половин милион зрители имаше по цялото трасе, а през последната миля шумът от зрителите беше неописуем. Почти на финала видях българското знаме, лицето на Миглена, която ме подкрепя на всеки маратон. Това е огромна емоция. Когато завършиш, ти окичват медал – всеки финиширал получава, после ти го гравират с времето, което си постигнал, и името. До финала достигнаха 26 600 от 32 000 регистрирани, макар някои да не са се явили. Също бях силно впечатлен от организацията на цялото събитие!“ За Пламен Стоев това е шестият маратон в спортната му кариера. Първите три са: Флоренция 2015, Пиза 2018 и Сан Себастиан 2019. Два пъти пробяга испанския Валенсия – през 2021 и 2022 г.