Първото ми участие в мастерски клас CMS

Препоръчана! Prof.-Leand-r-Litov-ot-Sofiiskiya-universitet-i-Ioan-TSonev
Проф. Леандър Литов от Софийския университет и Йоан Цонев

Първият за България международен майсторски клас на ЦЕРН „Hands on Particle Physics“ се проведе на 26 март 2018 г. във Физическия факултет на Софийския университет. Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките и с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейската програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Участие взеха 70 ученици от цялата страна. Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” – Габрово бе достойно представена от Йоан Цонев от 10 „в” клас. Той беше избран измежду повече от 100 участници под номер едно от комисията, оценявала есетата на кандидатите, в които те описват мотивацията си за участие в този клас.
„100 вести“ публикува днес неговите споделени преживявания и вълнения.


Копнежът по сбъдването на желания е залегнал дълбоко в природата на човека. В едни публикации се съобщава, че за откриването на най-отдалечената екзопланета OGLE-TR-56b от екипа на българския професор Димитър Съселов са били необходими немалко наблюдения в многобройното звездно небе. В други статии четем, че само в нашата Галактика има около 1011 звезди и някои имат планети, като ние можем да живеем само на една планета, нашата Земя. Не малко учени твърдят, че съществува „многолика“ Вселена, в която има повече от 1087 елементарни частици. В урока по физика „Елементарни частици“ ние се запознахме с нищожна част. И с това се заражда любопитството ми: кои са тези частици, имат ли си имена, кои са откривателите им, и най-вече как са ги открили?
Други учени, докоснали се до тайната - детекторът на частици CMS, засичат данните от Големия адронен ускорител LHC чрез възпроизвеждане на условията от „Големият взрив“ и извършване на многоцелеви експерименти, за да анализират продуктите от от сблъсъка на ускорените частици.
Запален по специалността „Мехатроника“ – дуално обучение към Професионална техническа гимназия „Доктор Никола Василиади“, град Габрово, мислех, че един ден ще имам възможност да поддържам и да променям, ако е необходимо, механиката на всяко устройство. Осъзнавах, че трудната до този момент за мене физика ми дава немалко познания, за да подобря техническото си образование. Първите успешни стъпки, благодарение на групата „Физиката около нас“ по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, допринесоха за спечелването на I-ва награда (плакет и грамота), участвайки заедно с мои връстници в Младежката научна сесия „Физиката – основа на познанието за природата“ от 45-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Експериментът – основа на образованието по физика“, чрез проекта: „Опитна проверка на първия закон на Фарадей“. Все още трудно постигам отлични резултати от областните кръгове на олимпиадите по физика, но повече се вълнувам от експерименталните задачи, които ни поставя нашата госпожа по предмета, д-р Христина Денева, на която дължа днешната си любов към физиката. Това са първите ми, но не и последните ми стъпки към повишаване на познанията ми чрез физиката.
Силно съм мотивиран за първото ми участие в международния майсторски клас на ЦЕРН (CERN CMS Masterclass) в България, за да се докосна до научните изследвания на Големия адронен ускорител на частици LHC, да надградя знанията си по физика за малките, но много важни за създаването на живота ни и за Вселената като цяло елементарни частици, и тези свои познанията да предам на съучениците си. Вярвам, че на това обучение ще срещна нови приятели, с които един ден може да сме бъдещите изследователи и откриватели на този голям, необятен, древен и модерен свят на физиката на частиците.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни