Открит урок „Влез в света на другия“ учи децата да бъдат толерантни

Водеща! otkrit-urok-osmo-gabrovo-tanja-hristova.JPG
otkrit-urok-osmo-gabrovo-tanja-hristova.JPG

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Габрово „влязоха в обувките“ на децата със зрителни, слухови и двигателни увреждания чрез демонстрации на различен вид дейности.

Открит урок по толерантност „Влез в света на другия“ се проведе в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Габрово. Инициативата е част от Националната кампания на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ „Мисията е възможна“. Целта на събитието е да покаже на учениците и децата от социалните услуги как хората със зрителни, слухови и двигателни увреждания се справят с различни предизвикателства. В събитието участваха зам.-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова и кметът на Община Габрово Таня Христова.
„Подкрепата за децата, които са различни, не бива да бъде само институционална. Те имат нужда да усещат подкрепа от своите връстници, техните родители и цялото общество. Реалната промяна с дългосрочни резултати е възможна, когато се променят нагласите още в ранна детска възраст“, каза зам.-министър Зорница Русинова.
Демонстрация на жестомимичен превод показа на децата как общуват помежду си хората, изгубили слуха си. Чрез азбуката и машината на Брайл учениците се запознаха с начина на четене и писане на незрящите хора. Представени бяха още аудиокниги с приказки, предназначени за хора с нарушено зрение, както и компютър, който чете текст. На финала учениците се разходиха със специално обучено куче-водач, за да усетят начините на придвижване за незрящите хора.
„Габрово продължава да бъде пионер в създаването и разработването на социални услуги, за което благодаря на всички мои съграждани, защото приятелството и приемането трябва да бъдат ценност на всички нас като общество. Виждаме заедно постигнатия напредък и съм убедена, че когато полагаш ежедневни усилия, мисията е възможна“, заяви кметът на Габрово Таня Христова.
„Мисията е възможна“ е национална кампания на Министерство на труда и социалната политика чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целяща промяна на нагласи. Повече за „Мисията” като кампания и дейности можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни