От "Йордан Радославов" до "Кристо & Жан-Клод"

Топ новина! Viziya-za-TSent-ra---diplomna-rabota-na-arh.-Borislav-CHonev
Визия за Центъра - дипломна работа на арх. Борислав Чонев
  Идеята е на „100 вести“. В брой 2 от 14 януари 1992 г. вестникът предлага да се създаде постоянна изложба на Христо Явашев - Кристо в Габрово.

      Осем години по-късно такава, в която са включени 30 авторски постера и е събран целият семеен архив, е подготвена от директора на ХГ „Христо Цокев“ Симеон Абанос, но съдебни спорове спират реализацията й. През 2008 г. сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ успява да получи писмено разрешение от артистичната двойка да се ползва името й и предлага идеен проект за изграждането на Център за модерно изкуство „Кристо & Жан- Клод“, който е подкрепен от Общинския съвет с Решение № 113 от 19 юни 2008 г. Пет години по-късно - с Решение № 98 от 30 май 2013 г., ОбС одобрява извънсъдебно споразумение с фамилия Явашеви и задължава кмета да направи необходимото за изграждане на Център на модерното изкуство.      

Стъпка в това направление са двете изложби, открити на 27 октомври 2017 г. в ДХС - „Кристо и Жан-Клод - ПРОЕКТИ“ и „Роден в Габрово“. На 18 февруари 2021 г. общинските съветници дадоха съгласие за безвъзмездно придобиване на собственост за изграждане на Центъра върху недвижим имот, държавна собственост - бившия Техникум по текстил „Йордан Радославов“.      продължава от стр. 1 През март 2022-ра към ДХС бе създаден филиал „Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан- Клод“, а в края на същата година Техникумът бе деактуван като държавна собственост и предаден на Общината. От няколко седмици временният стопанин - ПТГ „Д-р Никола Василиади“, прави нужното за освобождаването на сградата. До септември трябва да се обяви международен архитектурен конкурс за превръщането на Текстила в Център, чийто облик да съответства на неговото съдържание - на съвременното изкуство. Екип, сформиран от директора на ДХС Маргарита Доровска, работи по заданието. „100 вести“ пък рестартира своя кампания с убеждението, че духът на „Кристо и Жан„Клод“ трябва да е продукт и на габровския творчески потенциал. За да е достоен за името си, в Центъра трябва да се вградят красотата, свободата, уникалността на мига... И със сигурност - частица от Текстила, с цялата многомерност на това понятие, асоциирано не само с Техникума, с предците ни, но и със същността на Габрово. Разчитаме на идеите ви...


 ОТ "ЙОРДАН РАДОСЛАВОВ"...

Tekstilen rtehnikum-19787

Техникумът по текстил през 70-те години на XX век. Огромното пано представя производството на СК „Памукотекс“ – комбинат „Васил Коларов“ през 1976 година. Рекламата е неслучайно там - във „Васил Коларов“ се провежда дуалното обучение или постарому УПК.


 През 1945 година група габровски индустриалци правят постъпки пред Министерството на индустрията в Габрово да бъде открито средно трикотажно училище.    

Паралелно с това се работи и за намиране на кадри. През август следващата година в Габрово идва директорът на Държавното средно текстилно училище „Добри Желязков” – Сливен инж. Никола Добрев Йорданов.    

На 26 септември 1946 година започват в новооткритото Държавно средно трикотажно училище. То е с петгодишен курс на обучение. Реално първата учебна година започва с една паралелка от 46 ученика.     Учебните занятия се водят в Техническото училище, по-късно Техникум по механотехника. Трикотажната работилница е обзаведена с машини, предоставени от предприятията в бранша.    

Обучението по общообразователните предмети се ръководи от учителите при техническото училище, а по специалните предмети и практика - от външни лектори специалисти от трикотажните предприятия. Първият редовно назначен учител по специалните предмети е Дянко Минчев.    

 След национализацията на 23 декември 1947 година за нуждите на училището е дадено зданието на кожарската фабрика „Щастие” и старите работилници на Техническото училище. От 1 януари 1949 година учебните занятия се провеждат в новоремонтираната сграда на национализираната фабрика.    

През учебната 1948/1949 година училището се трансформира в Народна текстилна техническа гимназия, която предлага 4 специалности: предачество, тъкачество, трикотаж, апретура и багрене. Има и вечерен курс на обучение.     Младите хора с разностранни интереси и таланти започват да се организират в различни дейности, свързани с танци, музика и други видове изкуства. Първата учителка по история - Иванка Вуцова, поставя началото на танцов състав, който години наред е първенец в прегледите на художествена самодейност в града. Поколенията помнят и отличните изяви на театралния състав, който се ръководи от актьора Тодор Иванов.    

От 1952 година гимназията е преименувана на техникум. През учебната 1956/1957 година е пусната апретурната работилница. Обзаведени са химичен кабинет и лаборатория. За учениците, които са и работници, се открива общежитие. Обзаведени са кабинети по предачество и тъкачество. Към техникума се открива и задочно обучение. През 1958 г. приемат името на Йордан Радославов за патрон на училището. Радославов е текстилен работник, убит през 1925 година. Пред входа на вече бившата гимназия има паметник на Йордан Радославов.     Година-две след това северно от сградата е оформена градинка с пейки – зелена площ с алеи, а в средата водна площ, заобиколена от зелена тревна ивица.    

През 1961 година тогавашният директор Койчо Митев, по-късно директор на Априловската гимназия и Националния музей на образованието, се взема решение за построяване на нови сгради на техникума. Строежът започва в началото на 1965 година. В края на същата година започва изграждането на производствения корпус. През учебната 1966/1967 година е предадена надстройката на новата учебна сграда.      

Училището се развива, привлича все повече млади хора. Изгражда се и ученически оркестър към Текстилен техникум – Габрово с ръководител Илко Илиев, който също е ученик. В оркестъра свирят: Любен Глушков – акордеон, Иван Йорданов (Тремолото) – барабани, Димо Георгиев – саксофон, Илко Илиев – ръководител и саксофон, Любен Боев (Упето) – саксофон, Христо Глушков – тромпет, Христо Василев (Майчето) – тромпет. През 1964 г. оркестърът печели златен медал на Републикански фестивал на художествената самодейност в София.      

Силно развитие в края на това десетилетие – 60-те години, получава движението за техническо и научно творчество на младежта (наричано и само ТНТМ). Движението е интересна форма, защото е поставено на обществено-държавна основа. В организационно отношение се ръководи от Димитровския комунистически младежки съюз, а научното ръководство на ТНТМ се извършва от Държавния комитет за изследвания и технологии, Министерството на народната просвета и Комитета за наука при Министерския съвет. ТНТМ започва през 1967 г. и приключва към 1990 г. Организацията поддържа значима материална база и има права да контролира финансови средства. Редица кръжоци и клубове на Техникума по текстил печелят златни медали със свои разработки на годишните прегледи на ТНТМ.      От 1971 г. училището е носител на ордена „Кирил и Методий” - II степен.    

През 1973 година училището се слива с Професионално техническо училище „Донка Панайотова“ и става Техникум по текстил с отдел на СПТУ. (Думата „сливане“ ще се появи и като вариант за спасяване на техникума през 2008 година, когато решават да го закрият. Последният директор - Веселин Радков, се бори да няма „ликвидация“ на Текстилен техникум, а „сливане“ с техникума „Д-р Никола Василиади“, но не успява – назначават ликвидационна комисия. Днес никое училище в Габрово не подготвя кадри за текстилно, трикотажно или пък шивашко производство.)     От 1972 година към училището започва да функционира и комсомолски завод. Голяма роля за подготовката на кадрите имат националните състезания по текстил, в които отборите на Техникума по текстил са на първите места.     През 1975 година в училището е проведена национална конференция по физическо възпитание.    

Практика става националните съвещания на учителите специалисти по текстил. През 1980 година такова съвещание се провежда и в Габрово.      

Наред с успешните изяви в областта на културата, техникумът записва и постижения в спорта. През 1981 година училището заема първо място на окръжния преглед по спортен многобой „Родина“ и пето място на републиканския преглед.    

През 1985 година към Текстилния техникум преминава и СПТУ по облекло и обувки. От 1983 до 1989 година в СПТУ се подготвят и паралелки УПК Тази абревиатура означава Учебно-производствен комплекс и е социалистическият вариант на днешното дуално образование – идеята е все една: професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и предприятие.     Поддържат се интеграционни връзки с базови предприятия като Текстилен комбинат „Васил Коларов“, вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“, завода за производство на мъжки, дамски, юношески и детски трикотажни облекла „Буря“, „Росица“ в Севлиево. Всички ученици от СПТУ и УПК имат колективни и индивидуални наставници. Открита е специалност „Художествено оформление на тъканите и десениране“.    

През следващите години списъкът на специалностите се разширява. От 1989/1990 година се открива специалността „Климатична и вентилационна техника“, а през 1990/1991 година - „Организатор на текстилното производство“. Специалностите нарастват до девет.     С решение на Общински съвет - Габрово, прието на заседание, проведено на 27 февруари 1992 г. по предложение на Постоянната комисия при Общински съвет – Габрово, преименува  Техникум по текстил „Йордан Радославов” в Техникум по текстил.    

На 14 октомври 1996 година тържествено е чествана 50-та годишнина от основаването на техникума.      Със заповед на министъра на образованието от 7 април 2003 г. се променя името на  училището на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Габрово.    За десетина-петнайсет години интересът към техникума спада и това е обяснимо. Мощните комбинати и заводи, които гълтаха кадрите, ги няма – икономическият профил на региона се промени след 1989 година.    

За учебната 2004/2005 г. Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Габрово обявява прием по четири специалности: „Десенатор на текстил“; „Моделиер-технолог“; „Машинен техник“; „Оператор в производството на облекло“.      

Поради намаляване броя на учениците през последните години и във връзка с необходимостта от оптимизиране на разходите за издръжка на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Габрово по предложение до МОН от страна на РИО – Габрово министърът на образованието и науката издава заповед от 3 август 2007 г. за настаняване на гимназията на третия и четвъртия етаж от корпус № 2 от сградата, собственост на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” – Габрово.    

Lrprsa

    Примерна визуализация за представяне на проекта пред общинските съветници в Габрово на 18 февруари 2021 г. Автор: Мартина Денева-Венкова – изложбен дизайнер, Музей на хумора и сатирата. На това заседание беше взето решение за безвъзмездно придобиване на собственост за изграждане на Центъра  върху недвижим имот, държавна собственост – бившия Техникум по текстил „Йордан Радославов“. 


Становището на Регионалния инспекторат по образование в Габрово е взето след извършена проверка в учебното заведение, направена във връзка с писмо на просветното министерство, в което се предлага оптимизиране на училищната мрежа и закриване на учебни заведения, в които има намаляване през годините на броя на учениците, една - две паралелки реализиран прием, както и маломерни паралелки.    

В писмото, освен Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, са посочени още две училища, които трябва да укрепят своите позиции и състояние. Това са Професионалната гимназия по строителство в Габрово и Професионалната техническа гимназия в Дряново.    

В предложението за закриване на гимназията по текстил се иска запазване на паралелките за шивашката промишленост, както и специалността „Климатична и вентилационна техника“. Обучението ще се извършва в техническа гимназия „Д-р Василиади” в Габрово. Специалностите не се предлагат днес.    

Текстът за историята на Текстилния техникум е въз основа на материали от Национален музей на образованието и Държавен архив - Габрово    

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото