Оранжевата светлина на „Плаващите кейове“ озари улица „Аврам Гачев“

Топ новина! 	Оранжевата светлина на „Плаващите кейове“ озари крайбрежната улица „Аврам Гачев“.
Оранжевата светлина на „Плаващите кейове“ озари улица „Аврам Гачев“
Оранжевата светлина на „Плаващите кейове“ озари крайбрежната улица „Аврам Гачев“.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Оранжевата светлина на „Плаващите кейове“ озари крайбрежната улица „Аврам Гачев“. От снощи габровци и гостите на града могат да видят и усетят магията на последното творение на световно известния габровец Христо Явашев – Кристо чрез снимките на щастливците, успели да видят на живо през това лято мащабната инсталация върху водите на италианското езеро Изео. От събраните 190 снимки на 17 автори – българи и габровци, както и италианец, журито селектира 63, които са подредени в изложбата. Човек може да види искрящите оранжеви платна, които сякаш излъчват светлина, да се наслади и на околната красива природа, да усети вълнението на посетителите, да види големия творец Кристо в действие... Разбира се инсталацията вече я няма и спомените на онези, които са имали щастието да я видят, остават неповторими.

Изложбата „Плаващите кейове през обектива на...“ снощи беше открита официално от директора на Дома на хумора и сатирата Маргарита Доровска. От името на другия инициатор за изложбата – сдружението „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“, което от години работи за идеята името на Кристо да се свързва и с Габрово, говори Божидар Стойков, който също беше сред посетителите за откриването на инсталацията. „Имахме голямото удоволствие да пътуваме и да посетим езерото Изео – каза Божидар Стойков. - Видяхме какво представлява този тип изкуство. Хората, които вървяха по плаващите кейове, носеха фланелки с различни надписи. Аз съжалих, че в момента ние нямаме фланелки, на които да пише „И ние като Кристо сме от Габрово“. Изключително вълнуващо е, че той е наш съгражданин, че е роден тук и по габровски е направил нещо изключително, което може да се види безплатно от всички. Пожелавам на всички да бъдат наистина габровци в Габрово и извън него.“

Интерес предизвика и разказаното от един от участниците в изложбата – Александър Митев. Младият мъж е зъболекар по професия, бил е не само посетител за откриването на инсталацията „Плаващите кейове“, а и пряк участник в нейното създаване като един от многото доброволци, работили и за направата на мащабното съоръжение, и за неговото откриване, и за неговото демонтиране.

Дизайнерът на Дома на хумора Мартина Денева се надява тази изложба да проправи път към публиката в Габрово, за да може тя да открие кои са Кристо и Жан-Клод и защо трябва да сме горди, че той е габровец.

Според един от членовете на журито - Росина Пенчева, преглеждането на толкова много снимки и е дало възможност да получи представа за проекта, тъй като не е имала възможност да го види на живо.

Сред зрителите на изложбата бяха и кметът Таня Христова и нейният заместник Нела Рачевиц.

Маргарита Доровска подчерта, че тази изложба е „попътна“ към едно по-голямо събитие, което предстои в края на месец октомври – в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити две изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод, както и на живота на семейство Явашеви и детството на Христо Явашев в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни