Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите

Водеща! Povod-t-za-sreschata---povishenite-tseni-na-energonositelite
Поводът за срещата - повишените цени на енергоносителите
Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите на държавните горски и ловни стопанства на територията на област Габрово

В срещата взеха участие инж. Иван Степанов, директор на ДЛС "Росица" -Лъгът, инж. Антоанет Антонов - директор на ДГС – Габрово, и инж. Мирослав Илиев - директор на ДГС - Плачковци, в която участваха и зам. областният управител Андрей Николов, и експертът с ресор екология инж. Христо Башев. Срещата бе предшествана и от разговор и с ръководителите на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово.
Поводът за това са повишените цени на енергоносителите и газовата криза, предвид настъпващия отоплителен сезон, и снабдяването с дърва за населението по общини.  

Цветомира Иванова

„Категорично трябва да кажем на хората, че дърва има и горските стопанствата имат ресурс да задоволят и повишено търсене, ако има такова“ - подчерта Кристина Сидорова и допълни още, че всички спекулации по темата целят единствено създаване на паника у хората. Разработени са различни варианти за снабдяването на населението, в зависимост от възможностите за транспортиране на дървесината до населените места. Направена е организация и по общини и малки населени места, където хората могат да се записват – до момента обобщен списък има от Община Габрово, в Дряново няма постъпили заявления, в Трявна тази организация се прави за първи път и е в ход, за Севлиево се изпълняват заявките и към момента, подадени директно към стопанството. 

По време на срещата бяха коментирани факторите, които определят цените на дървата за населението, които са различни - от цената на горивото за транспорт, до разценките за добива на дървесина и конкуренцията на дървопреработващите предприятия в страната. 

В ситуацията, която се намираме в момента, е нормално хората да търсят доставки на дърва на по–ниски цени – коментираха участниците в срещата,  но категорично трябва да се обърне внимание на всеки, който купува дърва за огрев, че следва да си изисква от доставчиците съответните документи и да ги съхранява при евентуални проверки от контролиращите органи. В противен случай те стават съучастници в нарушение и подлежат на глоби. Особено важи това за населението по малките населени места, затова е важно кметовете и кметските наместници да информират хората. Обърнато беше внимание още да не се спекулира с темата с оглед и на предстоящите парламентарни избори. 

По време на срещата стана ясно още, че с цел възпрепятстване на злоупотреби и незаконна търговия с дървесина, ще бъдат извършвани внезапни проверки, както по складовете за дървесина, така и в различни населени места.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни