Николай Сираков: ГЕРБ доказа, че дясна партия може да води и социална политика, благодарение на постигнатата финансова

Водеща! Nikolai-Sirakov
Николай Сираков
 Отминаващият мандат, свършеното от социалната комисия, направеното за Габровска област по време на мандата, мерките, които прилага правителството срещу пандемията, предстоящите парламентарни избори и предизборната кампания коментира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков.

- Изтича мандата ви на народен представител, охарактеризирайте го?

- Според мен мандатът се характеризира с взаимосвързаност и навременност, особено предвид динамичните ситуации през последната една година, свързани с пандемията. Те показаха колко много е необходимо да бъдем заедно и колко е важно решенията, които се вземат да бъдат в точното време. Може би с това ще запомня мандата. Последната една година, като че ли заличи първите три. Онова, което като цифри сме споменавали винаги и ни звучаха абстрактно като растящия вътрешен продукт, намаляване на безработицата, подобряване на финансово-икономическите показатели, в момента успяхме на практика да усетим какво представляват тези цифри. Виждаме, че има средства, с които могат да се изпълнят реални мерки в ситуацията, в която се намираме в Ковид кризата. Тези добри показатели ни дават възможност да се вземат всички тези мерки за подобряване на средата, в която живеем.
За мен най-важното е взаимосвързаността. За да бъда здрав аз, трябва да се погрижа на другите. Този, който изкарва средствата - бизнесът, работодателят трябва да се погрижи за служителите си, за тяхното здраве, за социалното им положение, за да могат да продължат да работят за него. За да бъдат стабилни политическите партии, в това което правят, трябва да помогнат на хората.

- Смятате ли, че Народното събрание, респективно вашата комисия, прие важни за хората въпроси, споменете някои от тях?

- В социалната комисия, в която аз работа се съсредоточихме върху закона за личната помощ, закона за хората с увреждания, закона за социалните услуги. Те дават отговор на доста въпросителни във времето в тази сфера. Те се създават за първи път и ще продължат да се настройват, за да могат да бъдат по-ефективни. Но така или иначе основата е положена, имаше до голяма степен консенсус в дебатите, имаше разбира се различни мнения, но като цяло съм удовлетворен от свършеното. Имаше и натиск, който бе провокиран от политически формации и от политически интереси на отделни лица извън парламента, които се опитаха да злоупотребят с болката на хората, за да спечелят някакви дивиденти. Всички вече осъзнаха, че Мая Манолова употреби майките на деца с увреждания с цел да създаде една електорална маса, като ги хвърли съвсем безчувствено в огъня на политическата борба. Това е лош пример как се използват хората с проблеми. А приемането на трите закона е добър пример за решаване проблема на хората.
Взети бяха и много мерки в епидемичната ситуация за подпомагане на бизнеса и на икономиката, на семействата с деца до 14 години, на работниците в засегнатите сектори. Тези мерки са важен напредък в задоволяване потребностите на хората. ГЕРБ доказа, че дясна партия може да провежда лява, социална политика в тежки моменти, когато обстоятелствата го налагат и обществото има нужда от това. Но за да може това да се реализира беше необходима строгата финансова дисциплина, финансовата стабилност и дясната политика, водена през годините от ГЕРБ.

- Защо тогава рейтингът на Народното събрание продължава да бъде много нисък?

- Хората изграждат представата си за Народното събрание не по това какво е свършено, а от това, как се върши. Рейтингът е нисък заради различни процедурни хватки като нерегистрирането в зала, напускането на заседанията, умишленото бойкотиране на работата. Политическите сблъсъци, които са на ниво политиканстване, а не на ниво решения за доброто на хората, езикът на омразата, който често се използва, всичко това отблъсква хората. Рейтингът е нисък, заради липсата на сплотяващо говорене, липсата на радост от успеха на другите и липсата на състрадание. Много грозно бе, когато болни от Ковид колеги се включваха онлайн в заседанията от болничните стаи, а опозицията бойкотираше работата, без да се съобразява какво коства на тези хора участието.

- Според Вас ефективни ли са мерките на правителството за справяне с пандемията?

- Ще отговоря в свой стил, различен от този на политик. Мисля, че мерките които се вземат отговарят на основите на будистката философия за средния път. Правителството въвежда мерки, свързани с някои ограничения, но нямаме мерки, свързани с лишения. Точно този среден път като че ли дава най-добрия резултат. Не сме затворили държавата, не ограничаваме хората да излизат навън. Последната една година цялата политика на правителството, както и бюджетът за 2021 година са ориентирана към помощ, подкрепа на бизнеса и хората в рискови групи. Винаги може да се желае още. Това всъщност е двигателят на еволюцията.

- През този период в региона случиха ли се неща, от които хората имат голяма полза?

- Случиха се големи инфраструктурни проекти, които дават и ще дават пряко отражение върху качеството на живот. Става дума за завършване на Западния обходен път на Габрово, който е част от проекта за тунел под Шипка. Надявам се през следващия мандат да бъде изграден и самият тунел и вече да е готово цялото съоръжение за улесняване на достъпа до Южна България и за създаване на условия за инвестиции. Много важен напредък има за подобряване на водоснабдяването на Севлиево и на севлиевските и габровските села. Решен беше проблемът с водоснабдяването на селата от ляво на пътя Габрово-Севлиево, които бяха присъединени към вътрешната водопроводна мрежа на Габрово и вече получават вода от язовир „Христо Смирненски”, благодарение на което в тях вече няма режим на водата. Осигурено е финансиране и се разработва проект и за водоснабдяване от язовира и на селата от дясно на пътя в посока Севлиево. Осигурено е финансиране и ще започне работа по реконструкция на водопроводната мрежа на селата в кметство Кметовци, което обхваща Боженци, Кметовци, Черневци, Трапесковци. Знаете, че поетапно се решава и проблемът с водоснабдяването в севлиевска община. Специално в града вече има подобрение на водоснабдяването. Държавата осигури още средства за продължаване на работата и решаване на проблема и в селата в севлиевска община. До дни, в зависимост от времето, се очаква да започне етап от реконструкцията на водопровода от Стоките към Буря. През този мандат изцяло беше ремонтиран пътят Габрово-Севлиево, в Дряново се ремонтира изцяло, с подмяна на водопроводната мрежа главната улица „Шипка”, отново с финансиране от държавата. Подобряване на пътната инфраструктура има и в Трявна, и Плачковци. Не мога да не отбележа построяването на църквата в кв. „Младост” в Габрово, също със значителна държавна помощ и благодарение на дарители и благодетели. Строеж на нова църква в Габрово не беше правен от 100 години. Съграждането й сплоти хората точно сега, когато имаме нужда от повече вяра.

- Предстои избор на нов парламент, готов ли е ГЕРБ за тях, подредихте ли вече листите за народни представители?

- Ние се готвим за изборите по време на мандата, а не по време на предизборната кампания. Това, което сме постигнали за обществото е нашата подготовка за избори. Тук няма нужда от пиар, няма нужда от говорене. Хората виждат какво е направено и го оценяват. Най-важни за нас са техните препоръки, критики и приоритети.
Подреждането на листите е в процес. Номинациите за народни представители в ГЕРБ приключиха. Предстои Изпълнителната комисия да ги разгледа и да се прецизира подредбата на листите според номинациите, успешната работа на кандидатите и удовлетвореността на хората от тяхната работа.

- Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ, тя вероятно ще има по-различен вид от познатите заради пандемията?
- Нашата кампания винаги е била позитивна и е протичала по едни и същ начин - стремим се нашите идеи като политики, които предлагаме, да достигнат до хората и да чуем техните идеи, нужди и критики. Вероятно заради пандемията формата на провеждане ще се различава от предишни кампании, но така или иначе ние се стремим да бъдем заедно с хората, там където са те.

- Очертава се ожесточена битка, черен пиар, скандали. Много партии искат да влязат в парламента, прогнозирайте колко ще успеят?
- Не бих могъл да иззема ролята на социолозите и да прогнозирам броя на партиите в Парламента, но истината е, че те и в момента са много. Черният пиар, ожесточената борба са за онези, които искат да ги ползват. Те не са наше поведение. Вижда се, че всички останали партии, които искат да влязат в парламента, използват послания срещу ГЕРБ, водят кампания „срещу”, така че в този смисъл се очаква черен пиар и компроматна битка, но както всяка кампания ние в този сценарий няма да участваме, защото той е обиден за хората. Те сами виждат кой какво е направил и постигнал, както и грешките, разбира се. Мисля, че сме доказали, че умеем да се вслушваме в хората, да приемаме критиките и да коригираме грешки. Надявам се да имаме търпение, да имаме смирение и целенасоченост.

- Най-същественото остава, освен да са в парламента партиите, какви коалиции ще се създадат. Явно някой сам няма да има мнозинство. С кого би се коалирал ГЕРБ?

- Преди да се мисли и говори в тази посока, думата имат гражданите. Когато преди 4 години бях избран за народен представител, споделих нещо, което и сега смята за актуално - за мен най-важното е изпълнението на десетте добродетели в контекста на политическата обстановка. Ако коалициите спазват тези добродетелни принципи, няма никакъв проблем те да се случват. Ако те обаче са безпринципни коалиции, в чиято основа стои омразата, то тогава тези коалиции няма да бъдат успешни, защото няма да дават добър резултата за хората. Всяка коалиция, която ще бъде за добро на хората, тя ще има бъдеще.
Аз пожелавам в този процес да се запази човещината, състраданието, да се търси решение на проблемите, а не да се извличат политически дивиденти. Иска ми се пандемията да ни е научила, нас, хората, че заедно, подкрепяйки се, ще получаваме и успяваме много повече и тогава животът ще стане много по-добър.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни