Николай Хайтов – съвременна икона на българщината

Топ новина! Nikolaa-Haatov---savrеmеnna-ikona-na-balgarshtinata
haitov-2.JPG
Регионална кръгла маса на тема: „100 години от рождението на Николай Хайтов“

На 22 март 2019 г. в залата на Библиотеката на ТУ – Габрово се проведе регионална кръгла маса, посветена на големия 100-годишен юбилей от рождението на Николай Хайтов - съвременния радетел за съхраняване на българското съзнание, на страстния почитател на красивата родопска природа, краезнанието, фолклора, на умелия проницател в историческата памет за великите ни предци и не на последно място съвременен властелин на художественото слово. Настоящият форум обедини усилията на детската градина и училището като образователна институция, на община Габрово и на РУО – Габрово като организиращи и гарантиращи качеството на образователния процес в общинските и държавни образователни институции, както и СБУ – Габрово, Технически университет – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, РБ „Априлов- Палаузов” и родителската общност в нашия град около идеята за съхраняване на изконно присъщите традиции на габровци в областта на почитта към школото, българското слово и култура, отечеството и вътрешно присъщите на нашия народ нравствени добродетели. Гости на събитието бяха: г-н Георти Маринов, началник на РУО – Габрово, г-жа Савина Цонева, директор на РБ “Априлов-Палаузов“ – Габрово, г-жа Габриела Умникова, гл.експерт в Дирекция „Образование и социални дейности“ - община Габрово, директори и учители от детски и учебни заведения на област Габрово.

С приветствени думи към форума се обърна г-н Маринов, началник на РУО – Габрово, който поздрави участниците в иновативната иницианива за отбелязване на 100-годишнината на акад.Николай Хайтов и пожела успешно представяне на учениците, както и ползотворна работа на журито за оценяване на ученическото презентиране на творчеството на писателя и общественика Хайтов.

Синдикатът на българските учители в своята 29-годишна история винаги е осъществявал градивна образователна и конструктивна социална политика, а в съвременните сложни икономически условия на живот СБУ – Габрово заедно с образователните институции в областта и габровската общественост инициират това събитие, като по този начин проявяват своята морална отговорност за намиране на иновативни решения за изключително важния за съвременното общество проблем, какъвто е сложното въздействие на училищната и извъънучилищната среда за формирането на личността, реализирано като непринуден, но принципно обоснован процес на възпитаване на нравствени добродетели, като се започане от детската градина, премине се през училището и се стигне до университета.

В началото на събитието с изразителното изпълнение на подбрани моменти от разказите „Мъжки времена“ и „Дервишово семе“ артистите Магдалена Славчева, Силвия Боева, Любен Попов от ДТ ”Рачо Стоянов”- Габрово създадоха настроение и ни въведоха в първия модул на кръглата маса - Творческа работилница „четене на маса” на художествени текстове от сб. „Диви разкази“ на Н. Хайтов. В тази интерактивна форма участваха ученици от: III „а” клас от СУ „Райчо Каролев” с преподаватели Св. Аврамова, Д. Дянкова; IV „ а” клас от СУ „Отец Паисий” с преподавател В. Милчовска; VI „а” клас от ОУ „Неофит Рилски” с преподавател Р. Радичков; VII „а” от ОУ „Неофит Рилски” с преподавател Първолета Драгнева; VII „а” клас от ОУ „Иван Вазов” с преподавател Р. Микова; VII „б”, VII „в” клас от СУ „Райчо Каролев” с преподаватели П. Николова, С. Йонков; деца от ПГ от ДГ ”Светлина” – Трявна, водени от В. Александрова, Д. Станчева; и ПГ от ДГ ”Радост” – Габрово, водени от К. Станчева, Г. Рачева.

Вторият модул на кръглата маса бе мултимедийно, музикално и графично презентиране на творчеството на Н.Хайтов бе представено от учениците: Никол Пенчева от IV „а” Габрово от НУ „В. Левски“; Камелия Тодорова, Анелия Димитрова от VI „а” от ОУ „Хр. Ботев”; Цветана Паралчева, Паула Николаева от VI „а” от ОУ „Н. Рилски”; Калоян Колев, Стоян Петров от VII „а” от ОУ „Н. Рилски”; Габриела Димитрова от VII „б” от СУ „Р. Каролев”; Лора Сиракова, Теди Лефтерова, Кристиана Христова от VIII „а” и VIII „б” клас от ПТГ ”Д-р Н. Василиади”; Симеон Банков,Теодисий Няголов от VIII „б” от ПТГ ”Д-р Н. Василиади”; Йоана Коева, Михаела Михова от ХII „б” от ПТГ ”Д-р Н. Василиади”; Павлина Вълчева, Анна Стоянова, Милица Гатева, Любов Георгиева от IХ „а” от Национална Априловска гимназия; Ива Александрова, Светослав Николов от Х „в” от Национална Априловска гимназия, както и клуб „Музикално ателие” – СУ „Васил Левски” – Севлиево, водени от Евг. Пенчева.

На изключително сложния процес на възпитание и своеобразно опитомяване на нашите съвременни граждани бе посветена проведената регионална кръгла маса, чието мото бе: „Дивите разкази за опитомяване на днешните българи“. Безсмъртните „Диви разкази“ на Николай Хайтов дивно откриват на читателя прозренията за смисъла на живота, за магията на любовта, за проявленията на силния характер в критична ситуация, за смисленото и изключителното в индивидуалната съдба. В цялата палитра от родопски персонажи оживява пред нас една причудлива с наивинитета си и омагьсваща с приказните си обрати цялостна картина на „мъжки времена” в един „засукан свят”, в който всеки би се чувствал като „дърво без корен”, ако не открие вярната посока в своето „кръстопътче на живота”.

Ренета Колева, областен координатор на СБУ за област Габрово

.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни