Местни избори: Таня Христова свиква консултации за ОИК-Габрово на 23 август

Tanya-Hristva
Таня Христва
    Във връзка с изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври вече е определена датата, на която ще се проведат консултациите за състава на Общинската избирателна комисия в Габрово

. Това е 23 август от 10,00 ч. в Ритуалната зала на Община Габрово, където кметът Таня Христова е поканила представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то НСАко бъде постигнато съгласие между тях как да се разпределят председателското място, на заместника и на секретаря в ОИК-Габрово, кметът ще изпрати решението в ЦИК за утвърждаване, ако не – последната дума е на ЦИК, която ще назначи служебно спорните длъжности в ОИК-Габрово. 
    От решение на ЦИК от 3 август стана ясно, че максималната сума, която може да получи редови член на секционна избирателна комисия е 590 лева.  Това е при положение, че участва в двата тура на изборите. Иначе за един тур максималната сума ще е 295 лева. Председателите, заместниците им и секретарите на СИК са по друга тарифа – по-висока, като се има предвид, че председателите вземат по 275 лв. на тур, зам.-председателите и секретарите – по 245 лв., а редовите членове – 215 лв.
    Как тези 215 лв. ще стигнат 295 лв. в края на изборния ден? Към базовите прибавяме допълнителни 40 лв. за участие в обучението на секционните комисии, което се прави преди всички избори. Всеки член на СИК участвал в получаването на бюлетините и другите изборни книжа, както и на материалите в деня преди изборите и участвал в подреждането на изборната секция ще получи още15 лв. Има допълнителни пари и ако участва в предаването на протоколите и бюлетините в край на изборния ден, висенето по опашки, евентуално връщане на сгрешени протоколи и т. н. За това редовият член на СИК ще получи още 25 лв.
    Поне за Габровска община това ще е сумата, тъй като има диференцирано заплащане по брой секции. За общини с до 350 секции – тя е 25 лв.  За общини от 350 до 1000 -  35 лв. За втория тур общата сума се удвоява.
    На последните местни избори през 2019 г. в общината е имало 110 избирателни секции. Какъв ще е броят им за изборите на 29 октомври 2023 г. тепърва ще стане ясно. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни