Крис Дайл: „Баскетболът трябва да се играе с емоция. Изчезне ли тя, изчезва и баскетбола“

Kris-Dail
Крис Дайл

От вчера тренировките на участниците в International Basketball Camp са под ръководството на трима американски специалисти. Това са треньорите Крис Дайл, Дъстин Кара и Джоуи Тейлър. Сутринта Крис Дайл от Сан Антонио, Тексас, в продължение на два часа обяснява, показва и посочва пред състезателките от групата на девойките в кампа тънкостите на играта в нападение и възможностите за ефективна стрелба. Той обясняваше на момичетата каква е печелившата композиция на тялото, къде да е насочен погледа – в никакъв случай към топката в ръката им, а фокусът да е именно баскетболният кош. А след това всяка от тях неколкократно изпълняваше различни печеливши игрови комбинации. И така – докато всяка успее да реализира гол.
Самият Крис Дайл, е бил състезател по време на студентските си години, след което се насочва към треньорска дейност и от 17 години е треньор по баскетбол.
За баскетбола и философията на играта, за изграждането на успешния състезател и за манталитета е разговорът с Крис Дайл.

- Г-н Дайл, защо приехте да дойдете в България?
- От няколко години в България имам добри приятели. Миналата година по същото време бях тук на тренировъчен камп в - Благоевград с вашия национален отбор.
- Има ли разлика между българския, европейския и американския баскетбол?
- Баскетболът като цяло е еднакъв навсякъде като език за общуване. Но, навсякъде има различни начини за обучение и преподаване на баскетбола отстрана на треньорите. Българският баскетбол е по-близък до европейския, отколкото до американския стил. Лично аз съм повече привърженик на европейската философия, тъй като топката се движи повече и първо е паса, а след това е дрибъла.
- Някои считат, че американският баскетбол е твърде атлетичен и по това той се отличава от другите стилове?
- Това е фразеология. В Америка баскетбола е своеобразна игра на цифри, т.е. има над 3 млн. човека, които я практикуват и затова в нея са хора с много доста добра физика, тъй като селекцията е прецизна. И има възможност за голям подбор. Подготовката за физическото развитие на атлетите като цяло започва по-рано, отколкото в Европа.
- Смятате ли, че е важно децата да се запишат да тренират конкретен вид спорт или е по-добре да опитат няколко и впоследствие да се специализират в един от всички тях?
- Според мен, това е много важна част от физическото обучение на децата, защото разнообразието от спортове развива мисленето, физическите качества в различни посоки. Така че, според мен е много важно преди децата да започнат да играят баскетбол да са подготвени физически за него.
- За да се изгради състезателят като добър баскетболист от значение ли е възрастта, в която започват целенасочените тренировки?
- Смятам, че е добре да се започне още от детска възраст, но е важно детето да не бъде прегорено, т.е. когато е било на 8 г. да му е забавно, а когато стане на 14-15 г. емоцията и забавленията да изчезнат. Моето мнение е, че баскетболът е игра, която трябва да се практикува с емоция, за забавление и да доставя удоволствие. Когато изчезва удоволствието изчезва и баскетбола.
- Ако се наложи да избирате къде да бъдете треньор – в България или в Америка, какъв ще бъде Вашият избор?
- Макар да съм в Габрово от няколко часа считам, че бих могъл да остана тук. Аз съм човек космополит. От няколко години работя в Европа и се прибирам само за малко в Америка, в Сан Антонио, за да не изпитвам носталгия по дома си. Работил съм в Турция, в Македония, а в момента работя в Косово.
- Различен ли е манталитета на хората от Балканите от този на американците?
- Хората са еднакви навсякъде, но ако трябва да търся различия то в Европа, особено в Източния блок хората не са научени да влагат толкова много труд в нещата, към които се стремят. На Запад хората влагат повече енергия, дават много от себе си, когато работат, отколкото на Балканите. Но, в момента Балканите са поели пътя на развитие и вървят нагоре и с темповете си догонват останалите европейски държави.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Между двата коша

Към началото

Следвай ни