Кириякос Тофаридис представя довечера “Блок №12”, филмът се бори за приза на Смешен филм фест 2014

<p>Възпитаникът на НАТФИЗ Кириякос Тофаридис спечели Специалната награда на журито
Кириякос Тофаридис представя д

Възпитаникът на НАТФИЗ Кириякос Тофаридис спечели Специалната награда на журито на Филмовите дни в Кипър с първия си филм “Блок № 12”, лентата беше номинирана и за европейски “Оскар”

Кипърският режисьор Кириякос Тофаридис пристига в Габрово, за да представи пред публиката на Смешен филм фест тази вечер филма си „Блок № 12”. Лентата участва в конкурсната програма на фестивала и ще се бори за красивата статуетка, изработена от Адриан Новаков. Филмът на Тофаридис може да бъде възприет и като съвременна версия на класическия хит „Зорба гъркът”.
Роденият през 1968 година кипърски актьор, театрален и телевизионен режисьор е български възпитаник - на НАТФИЗ, като ученик на проф. Енчо Халачев, проф. Снежина Танковска и акад. Людмил Стайков.
В него се разказва как английски сателити, които извършват научни изследвания от космоса, откриват големи залежи на петрол в района на старите мини в Кипър. Пенсионерът Костанас Ризитес е закупил голяма част от парцела от кипърския си колега Ахмет Бейоглу и се е преселил там с жена си. По време на тежката икономическа криза двамата му сина се разоряват и са принудени да се настанят в неговата къща.
Положението се влошава още повече от решимостта на кипърското правителство да отчужди къщата и упорития отказ на собственика да я продаде. На всичко отгоре двама английски агенти и Хасан Бейоглу (син на Ахмет) са се настанили на бивак в двора. Къщата на практика е под вътрешна и външна обсада.
Кириякос Тофаридис е продуцент и режисьор, известен с филмите „Мъртва зона” (1996), „Блок № 12” (2013) и „Последното завръщане у дома” (2008). „Блок № 12” е носител на Специалната награда на журито от Дните на кипърското кино през 2013 година.
Филмът е представен и на Европейския филмов фестивал в Севиля, както и в Международния филмов фестивал в Гоа, Индия, през 2013 година.
В рубриката „Златни комедии“ днешният ден от Смешен филм фест ще ни предложи от 18 часа хърватския филм „Духът на маршал Тито“ - един от най-награждаваните хърватски комедии.
В рамките на Международния фестивал на комедийното кино е и представянето на новата книга на Михаил Вешим „Когато бях морски капитан“. Срещата с писателя хуморист е от 16,30 часа в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни