Интернет платформата Култура ON-AIR пусна филм на BBC, забранен за излъчване у нас

<p>„40 минути” е заснет в Габрово през 1983 г. и
Интернет платформата Култура O

„40 минути” е заснет в Габрово през 1983 г. и е съхранен в архива на ДХС

Филмът „40 минути” на BBC, заснет в Габрово през 1983 г. и забранен за излъчване у нас от комунистическата цензура, пуска днес интернет платформата Култура ON-AIR (kulturabg.com). Продукцията е съхранена в архива на Дома на хумора и сатирата и е предоставена на онлайн-медията за популяризиране. Днес в 13:00 часа интернет радиото към платформата Култура ON-AIR първо ще излъчи интервюта с Галина Бонева и Петьо Йорданов от екипа на ДХС. Двамата имат значителна роля в съхраняването и популяризирането на филма в България. 

Към 14:00 часа на платформата ще бъде качен самият филм „40 минути”, който ще може да се гледа от всички потребители по света.
1983-та е времето на развития социализъм. Има още доста години до падането на „стената”. България е страна, обвита в мрежа от комунистически идеологеми, обществено отрицание, икономически и социални постижения, измислена парадност, която много хора гледат с насмешка, но никой не си позволява да наруши.
През 1983-та всичко в България изглежда застинало, създадено да бъде такова за векове. През пролетта на тази година в Габрово се случва нещо, което нарушава монотонността на развития социализъм.
Екип на BBC снима в столицата на хумора и сатирата филм, който е копродукцията с единствената тогава българска телевизия и носи заглавието „40 минути”.
Филм, който никога не се излъчва у нас. Във времето на развития социализъм филмът е забранен от комунистическата цензура. И днес не са ясни причините. Българи, подпомагали екипа на BBC при заснемането му вярват, че „40 минути” попада под забрана заради лицата на габровците, увековечени на лентата.
Сниман е фестивал на хумора и сатирата, а няма нито едно усмихнато лице. Апатия, известна умора, примиреност – това вижда един зрител, който има шанса да гледа „40 минути”.
Има ли манипулация във филма на западната телевизия? На този въпрос отговор дава Галина Бонева от Дома на хумора и сатирата, която през 1983 г. е била част от екипа, заснел продукцията на BBC. След излъчването му по интернeт-радиото Култура ON-AIR интервюто с нея ще бъде достъпно и за слушане по всяко време в архива на платформата (kulturabg.com).
Нека само си припомним, че става въпрос за епохата, в която Джеймс Бонд не е бил само култов герой от касов филм. Шпионите реално са съществували и са действали от двете страни на Желязната завеса.
Самата Галина Бонева се оказва под ударите на бившата Държавна сигурност, тъй като си позволила да заведе журналистите от BBC в местността Градище. Под скалата, на която 26-годишната тогава преводачка е заснета да стои, имало военен завод и това провокирало съмнения в службите на бившата комунистическа власт.
Директорът на Дома на хумора и сатирата, легендата Фъртунов, застава твърдо зад нея и това може би я съхранява.
Преводачът е човек, който е „sitting on the fence”, казва Галина Бонева в интервюто пред Култура ON-AIR. Да, според английската поговорка това е човек, който стои върху ограда, гледа от едната страна, гледа от другата и се опитва да съчетае най-доброто от двете. От едната страна е българското общество, от другата западното, а преводачът вижда двете и се пита как да направи така ,че да се вземе най-полезното от тях.
Домът на хумора и сатирата има екип от космополити. През 1983 г. тази дума дори още не е навлязла в употреба, но там работят и творят такива личности. Във времето, когато няма интернет, връзките са нещо доста локално, а контактите със западните общества трудни, ДХС е територия за международни контакти – място където се срещат и съчетават различни култури.
Важна роля в съхраняването и популяризирането на филма има Петьо Йорданов от екипа на ДХС. Той прехвърли „40 минути” от касетите, ползвани от BBC през 1983 г. на цифров носител, което позволява на интернет платформата Култура ON-AIR да пусне продукцията в интернет.
Петьо Йорданов разказва подробности, свързани с техническото съхраняване на филма, които са любопитни за широката публика. Неговият поглед върху „40 минути” също ще бъде достъпен на интернет платформата Култура ON-AIR, а слушателите на онлайн-радиото ще могат да го чуят първи малко след 13:00 часа днес.
Онлайн платформата Култура ON-AIR бе създадена с финансовата подкрепа на програма Култура на Община Габрово и се администрира от фондация „Граждански форум”. Тя съдържа в себе си интернет-радио, аудио и видео материали, новини. Онлайн медията се стреми да създаде архив на културата, създавана в Габрово и да я направи достъпна за хората от всяко кътче на света.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни