Илияна Илиева стана шампион на Норвегия!

Топ новина! <p>Огромен успех за най-добрата българска състезателка по спортно ориентиране -
Илияна Илиева стана шампион на

Огромен успех за най-добрата българска състезателка по спортно ориентиране - Илияна Шандуркова, която вече носи фамилията на своя съпруг - Лъчезар Илиев. Възпитаничката на местния клуб „Узана“ спечели шампионска титла в меката на ориентиран

светозар гатев
 Илияна беше част от отбора на „Халден“, който взе участие в надпреварите на спринт индивидуално и спринт щафета от норвежкия шампионат, които се проведоха в Трондхайм.
Триумфът на Илияна беше при щафетите. При това името й ще остане в аналите на норвежкото ориентиране, тъй като това беше първият старт на спринт щафета, проведен в страната. В този вид надпревара отборите се състоят от четири поста, като на първи и четвърти са жени, на втори и трети - мъже. Всеки от постовете бяга по спринтова дистанция от два до три километра.
Илияна заслужи мястото си в първия отбор на „Халден“ (б. а. за „Халден“ се състезават едни от най-силните ориентировачи в света и клубът участва с три състава при щафетите) с великолепно представяне в индивидуалния старт. В надпревара с още 46 елитни състезателки габровското момиче стигна до престижното пето място.
Само една от съотборничките й беше по-бърза от нея - световната шампионка Мари Фастинг, която завърши четвърта, и така двете добиха правото да представят „Халден“ в първия отбор в щафетната надпревара, заедно с шампиона на Германия Боян Блуменщайн и трикратния световен шампион Емил Вингстед от Швеция.
60 отбора стартираха в битка за медалите. Илияна беше първи пост за „Халден“ и предаде на Боян Блуменщайн много добра позиция. След това Вингстед и Фастинг довършиха добрата екипна работа, като Мари донесе златните медали на съотборниците си със силен финален спринт. Другите два състава на „Халден“ завършиха съответно на 7-о и 11-то място. 
Наситеният сезон за най-добрата майка на спринт в Норвегия продължава с пълна сила. На Илияна й предстои участие в Световна купа на средна и дълга дистанция в Норвегия, старт в най-мащабното състезание по ориентиране в света - финландската Юкола, в средата на юни и битка за призово класиране в световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе от 5 до 12 юли в Италия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Ориентиране

Към началото

Следвай ни