И в Деня на сестринството – 12 май, медицинските сестри ще протестират

Neli-Todorova
Нели Тодорова

И на днешния 12 май - Международен ден на сестринството, медицинските сестри не само ще празнуват, а и ще протестират, съобщи председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Габрово Нели Тодорова.

И на днешния 12 май - Международен ден на сестринството, медицинските сестри не само ще празнуват, а и ще протестират, съобщи председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Габрово Нели Тодорова. В националния протестен митинг в София ще участват и 50 професионалисти по здравни грижи от Габровска област. На митинга ще присъства и Пол Да Рав – генерален секретар на Европейската организация на сестринските асоциации. Това се приема за сигурен знак, че исканията на протестиращите ще бъдат чути дори в Европейския парламент и Европейската комисия. Чрез генералния секретар българските медицински сестри получават символична подкрепа и от всички сестрински асоциации в Европа. Протестният митинг ще премине под мотото „Здравните грижи сега са нашето общо утре“. Защо ще протестират сестрите и какви са техните искания?

„За да се спаси най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването – обяснява исканията на протестиращите Нели Тодорова, - ние настояваме за политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 година. Искаме промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда ни със стартова заплата, равна на три минимални работни заплати. Настояваме за диференцирано заплащане на труда ни според придобитата квалификация, за задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение на професионалистите по здравни грижи, приемане и спазване на медицински стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, фелдшери, акушерки, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти спрямо броя на пациентите, децата в детските заведения и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.“

Добре известно е, че професионалистите по здравни грижи не достигат, че няма желаещи млади хора да заемат свободните места, а голяма част от работещите вече са на предпенсионна възраст. Габровската Регионална колегия на професионалистите по здравни грижи е една от малките в България. В момента редовните й членове са 719, от които 499 са медицински сестри, 87 са фелдшери, 46 са медицински лаборанти, 42 са акушерките, 25 са рехабилитаторите и 20 са рентгеновите лаборанти. Средната възраст на професионалистите по здравни грижи в Регионалната габровска колегия е 54 години. Пенсионираните професионалисти по здравни грижи продължават да работят като се назначават и такива, които са над 70 години. Повечето от специалистите работят на две или три места, за да си докарат приличен доход. А това води до свръхнатоварване и висока заболеваемост сред съсловието. Средната работна заплата на професионалистите по здравни грижи в Габровска област е 650 лева и след увеличаване на минималната работна заплата разликата от заплащането на санитарите е минимална.

„Ако поставените от нас искания достигнат докъдето трябва и се оправи системата на здравеопазването, аз предполагам, че доста от младите хора ще започнат да учат за тези специалности и ще останат в България – коментира Нели Тодорова. - Ако има нормална работна среда, каквато искаме ние, ако има и добро заплащане, предполагам, че ще можем да задържим младите кадри. Но за всичко това ще е нужно да минат години.“

Протестиращите днес ще внесат декларация с исканията си в Министерството на здравеопазването, но няма да забравят и празника си като наградят професионалист за 2018 година, както и победителите в конкурса за есе на тема „Предизвикателството да работя в България“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото