Гласуваме политически - никоя опозиционна партия не е длъжна да осигурява мнозинство

Топ новина! S-vetnitsite-ot--V-zrazhdane---Glasuvahme-politicheski
Съветниците от "Възраждане": Гласувахме политически
"Възраждане" даде пресконференция защо не подкрепя бюджет 2024 на Габрово:

Вчера сутринта групата общински съветници от "Възраждане" и народният представител и областен координатор на партията Даниел Петров дадоха пресконференция, на която ясно заявиха, че са гласували политически по отношение проектобюджета на Община Габрово за 2024 година
    "Никоя опозиционна партия не е длъжна да осигурява мнозинство на управляващите, каза Даниел Петров. В този мандат партията, която има кмет, няма мнозинство в Общински съвет. При първото внасяне на бюджета на 7 февруари опозиционните партии категорично не го подкрепиха. Стигна се до извънредно заседание на 10-ти, което не прие дневния ред, на вчерашното извънредно заседание бюджетът, който беше частично преработен, се прие. И на двете  гласувания четиримата  общински съветници от "Възраждане" не подкрепиха бюджета. Искаме да кажем на нашите съграждани да кажем защо. 
    Има една ос, която разделя ярко управляващи и опозиция. Когато бъде избран един кмет на дадена община, той е длъжен да си осигури мнозинство по две основни гласувания. Едното е избор на председател на Общинския съвет и другото – подкрепа за бюджета. Това са основните задължения на един кмет, който представя един проектобюджет. След първото отхвърляне на бюджета от опозицията управляващите излязоха с една много остра публикация, в която индиректно укоряват и нас, представителите на опозиционните партии. Те казаха, че опозицията избрала да гласува политически и безотговорно. Второ – казаха, че опозицията лиши Габрово от бюджет и очакват общинските съветници да обяснят пред обществото защо оставяли общината без социални плащания, без плащания за определени реформи и инвестиционни проекти.  Бих искал да припомня, че когато станах народен представител преди две години държавният проектобюджетът беше отхвърлен и основно отговорни затова бяха опозиционните партии в Народното събрание. 

Тогава партията, от която са и нашият кмет на Габрово и голямата част от общинските съветници, категорично отхвърли държавния бюджет. Но това по никакъв начин не означава, че спират плащанията, заплатите. Плащанията продължават в рамките на предходната година.
    Как ние обясняваме на нашите избиратели и обществото, че не семе подкрепили бюджета. Никоя опозиционна партия не е длъжна да осигурява мнозинство на управляващите за основните две принципни предложения на управляващите – за избор на председател на Общински съвет и за бюджета. Работата на опозицията е да казва колко са лоши техните предложения, да казва как те има много принципни неща, които трябва да бъдат подобрени, как средствата няма да стигнат, за това, което са предвидени... Нашите избиратели са гласували ( имахме и балотаж) ние да сме против принципните и основните решения на тези същите представители, които ни управляват в последните над 10 години. Що се отнася до това, че ние сме гласували политически, искам да кажа, че България е парламентарна република в нея има представители на политически формации и по този начин се изразява демокрацията. Ако в една общност, държава или община няма представители на опозицията, това означава, че демокрацията остава само един кух политически термин, празен от съдържание. Всички знаем, че най-доброто управление се ражда при най-силната опозиция, както и най-добрия продукт – при най-силната конкуренция.  
    Бих попитал: Смятате ли, че ако аз бях станал кмет на общината след балотажа, представители на партията, която е най-голяма група в ОбС, включително и сегашният кмет, щяха да подкрепят бюджета на "Възраждане"? Няма. Защото това политически решения. Ние живеем в такава форма на управление и няма нищо лошо и неправилно в това."
    Иван Томов, председател на групата общински съветници от "Възраждане" посочи своите аргументи да гласува "против": "Дискусиите в зала бяха свързани само с разходната част на бюджета. Моят аргумент е свързан с приходната част. Тя не беше толкова дискутирана. Тя се формира от данъчни и неданъчни приходи, такси, глоби санкции, субсидии, трансфери и др. Последното перо е неданъчни приходи. Вътре има и "приходи от собственост". Мисълта ми беше, че в гласуваната на 7 февруари Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост през 2024 година, която е пряко свързана с това перо от приходната част на бюджета, не открих стратегия за увеличаване приходите от наеми чрез придобиване на жилищни и нежилищни имоти и земя. Продажбата на общинска собственост намалява приходите в дългосрочен план на община и е предпоставка за увеличение на данъците. Освен това придобиването на тези активи би могло да помогне на млади семейства да се развиват, да останат тук, съответно да плащат данъците си тук. Към момента липсва и Програма за управление на мандат 2019 – 2023. Г-жа Таня Христова ни увери, че  ще бъде предоставена такава, но според мен тя е пряко свързана с приходната част от бюджета. Относно разходите – доста дискусии бяха водени. Не казвам, че не са важни, но е изключително субективно дали един разход е по-важен от друг. Другият ми аргумент е фактът, че материалите, свързани с проекта за бюджет бяха предоставени на 30 януари, общинските съветници имаха 6 дни за да се запознаят. Друг е въпросът, че не бяха изпратени всички материали. Законът определя срок, в който бюджетът трябва да бъде приет, но това бързане за насрочване на заседания оставя впечатление за непрозрачност. Не е редно такъв важен документ да бъде бързан по този начин. На 7-ми след като не беше приет бюджетът, на 9-ти дадоха информация за инвестиционната програма. Прибързаните решения не са в полза на гражданите. Третият момент. Ще повторя г-н Петров, ние като опозиция не сме длъжни да осигурим мнозинство на най-голямата група към ОбС. Напротив, трябва да правим конструктивна критика, която да прави управлението по-добро.
    Евелин Йорданов: Средствата за спорт са разпределени неравномерно. Повече от 50% отиват за един спорт, останалите – за всички други спортове. В бюджета не е включено облагородяване и улично осветление на прекия път от ул. "Свищовска" към стадион "Априлов" – много комуникативна, свързва две части от града. Ремонт на улица от квартал Шенини към Интеграла до МБАЛ "Д-р Тота Венкова". Това е важна за всички настоящи и бъдещи студенти. Както и за жителите на квартал Шенини, които се увеличиха чувствително последните години.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни