Гласовете на младите ще определят събитието на 2017 година в областта на културата

Топ новина! Glasovt-na-mladit-sht-oprdlyat-sabitito-na-2017-godina-v-oblastta-na-kulturata
Гласовете на младите ще определят събитието на 2017 година в областта на културата

Всяка година по предварително обявени критерии работят и членовете на журито – това са представители на културни институти, които не са претенденти за наградата, граждани, необвързани с дейности в сферата на културата, експерти в различни сфери на изкуството.

Всяка година по предварително обявени критерии работят и членовете на журито – това са представители на културни институти, които не са претенденти за наградата, граждани, необвързани с дейности в сферата на културата, експерти в различни сфери на изкуството. Сред поканените в журито са и представители на партньорите: Лайънс клуб, който подкрепя инициативата от нейното първо издание, на Общината и единственото висше учебно заведение в Габрово, както и един представител на Клуба на будителите. Членовете на журито разполагат с информация за всяко събитие, подготвена от неговите създатели според критериите за оценка.
Накрая се събира комисия, която извършва по-скоро техническа работа по сборуването и съпоставянето на резултатите, за да обяви носителя на наградата „Събитие на годината в областта на културата“. Тази година, освен парична награда от 500 лева, той ще получи и плакет на НЧ „Будителите 2017“, организатор на конкурса и церемонията по награждаването. Спечелилият вота на публиката и събитието с най-висока оценка на журито също ще получат плакет.
Всяка година броят на номинираните събития се увеличава и в това издание на конкурса участваха 22 събития: четири лични проекта, пет проекта на народни читалища, девет – на местни културни институти и формации, четири – на сдружения и граждански организации. Увеличават се личните проекти, които не се финансират с публични средства, а със средства на техните инициатори и поддръжници. И което е особено радващо, именно те се радват на осезаемата подкрепа на аудиторията и по време на реализацията си, и по време на вота.
Повече от четири по-висок е електронният вот на публиката в това издание на конкурса. От около 700 гласа в първото издание, на около и малко над 1000-1200 в следващите, в четвъртия конкурс са гласували 4421 човека . Вотът на публиката също е рекорден – 4653 гласа. Като се съди по начина на гласуване и подкрепата, със сигурност може да се твърди, че победителят в този конкурс ще бъде определен от гласовете на младите хора. На този етап са известни резултатите от гласуването на публиката и повечето от оценките на журито. Мненията им красноречиво се доближават по отношение на най-харесваните събития, което означава, че габровската публика има сериозни критерии и претенция относно културния продукт, произвеждан в Габрово. Но има и диаметрално противоположни оценки за някои от номинациите. Което пък трябва да доведе до размисъл най-вече онези, които влагат средства в реализацията им.
Кои са събитията, белязали духовния ръст на Габрово за една година? И кое от тях събира емоциите и аплодисментите на габровци? Това ще стане ясно тази вечерт, когато победителят в ежегодния конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата“ ще получи своята награда. Но преди това гостите на събитието ще могат да се докоснат до духа на Габрово през отминалата година, благодарение на участниците в някои от събитията в културния й календар. Очаква ви среща с Весела Морова, Цветомир Цанков, Ивета Петрова, Радослав Талев, формация „Огнени сенки“ и момичетата, участници в проекта „Аз съм Българка“, както и чаша вино след церемонията, благодарение на Wine Lovers - магазин за хубаво българско вино и ядки.
Наградата от 500 лева е осигурена, благодарение на Обществения дарителски фонд, подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Програмата за развитие на обществените фондации и Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез Обществен дарителски кръг. Както и с участието на Лайънс клуб – Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни