Георги Бижев при премиера: "Започваме да произвеждаме маски"

Водеща! Gеorgi-Bizhеv-pri-prеmiеra:--Zapochvamе-da-proizvеzhdamе-maskii
Georgi-Bijev.jpg

„В България има мислеща индустрия и българските предприятия не трябва да бъдат подценявани за коронавируса”, коментира Георги Бижев от фирма МАК в Габрово по време на среща с премиера.

„В България има мислеща индустрия и българските предприятия не трябва да бъдат подценявани за коронавируса”, коментира Георги Бижев от фирма МАК в Габрово по време на среща с премиера.

„Моят отговор към щаба е, че ние сме текстилна фабрика от Габрово, която има опит с непромокаеми облекла, които произвеждаме за определени армии в Европа, сертифицирани сме за това нещо. Предложихме на министър-председателя и на кризисния щаб, тъй като трябва да направим механична бариера, т.е. да се намери решение на материал, който да не пропуска вода. Нашето предложение беше независимо от това дали материалът ще бъде 100 % памук или памук-полиестер около 100 грама на кв. метър материал да бъде залепена полиуретанова мембрана, която има 10 000 мм воден стълб защита”, посочи Бижев.

„Искам да кажа, че в неделя част от нашите хора бяха в предприятието, за да можем да отговорим на най-насъщните неща. Днес работниците ни ще почнат с най-елементарни маски”, каза още той.

„Почти няма държава, която да не е забранила износа. Щабът ме информира и това, което са задали. Трябва ни водонепроницаемо облекло”, коментира още премиерът Борисов.

„Тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира”, каза Борисов.

Той гарантира, че Министерството на здравеопазването ще плати всички консумативи, за които се налага извънредно производство.

Премиерът съобщи, че ще се забрани износът на маски и защитни облекла от България. Той посочи, че в рамките на месец страната може да произведе 3 милиона маски и достатъчно предпазни облекла за медицинските и социалните работници.

„МВР и ДАНС да използват своите сили срещу спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават”, призова Борисов по време на правителственото заседание. Той предупреди, че разпространението на коронавируса в глобален мащаб вероятно ще доведе до нова световна икономическа криза.

Премиерът уточни, че днес в 14 часа продължат обсъжданията на мерките с представителите на текстилната индустрия.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото