Емили Цонева : „Музиката ми дава свобода, начин да изразя себе си без думи“

Водеща! Emili-TSoneva-ima-talant-i-v-risuvaneto,-uchenichka-e-na-Eliza-Kovacheva
Емили Цонева има талант и в рисуването, ученичка е на Елиза Ковачева
Емили Цонева е пианистка, на 17 години. Ученичка е в X клас на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, профил Математика с английски език.

Свири от малка на пиано. Носител е на многобройни награди от музикални конкурси. Клавирен педагог е Елена Назърова от „Музикалното сдружение“ при НЧ „Априлов - Палаузов 1861“.
Тя е особено радостна и горда от наскоро спечелена награда от „Международен гранд музикален конкурс онлайн в Москва“, проведен от 31 март до 5 април т.г.


- Емили, каква е радостната новина този път?
- Лауреат съм на Международния Гранд Музикален Конкурс в Москва, който се проведе онлайн. Носител съм на сребърна диплома. В ежегодния конкурс са се явили участници от Европа и Азия. Журито е било изключително прецизно и авторитетно. Наистина престижно постижение за лауреатите и техните преподаватели. Радостно е, че влязохме в конкуренция с такива изявени изпълнители на руската и китайска клавирни школи.
- Привлекателността на конкурса?
- Международният Гранд Музикален конкурс online 2022 / ЕАФФ ме привлече с това, че представя работата на учители и ученици в рамките на една учебна година на световен конкурс посредством най-мощната среда на нашето време - Интернет. Той е и стимул за усъвършенстване и творчество на музиканти от всички възрасти. Дава шанс за участие на много талантливи музиканти в света.
Бях в IV възрастова група 16-20 години. Освен пианисти участие имат и различни други музикални инструменти, оркестри, ансамбли, вокално пеене, хорове. За разлика от други състезания този конкурс предоставя уникалната възможност милионната интернет аудитория от цял свят да слуша изпълнението на участника неограничен брой пъти. Конкурсът привлича все повече таланти, като вдъхновява тяхното професионално и духовно израстване. Той е стимул за усъвършенстване и творчество на музиканти от всички възрасти.
- Регламента за участие?
- Две произведения по избор. Различното от други конкурси бе, че заявката и самият запис се изпращат в очакване на отговор дали изпълнителят е допуснат до участие. Беше радост, че съм одобрена. Преодолян бе първият праг пред състезанието.
- Изборът на произведения за конкурса?
- Бях избрала две произведения на Шопен „Етюд“ и „Ноктюрно“. Той ми е любимият композитор. Мога да вложа чувство и емоция докато го свиря. Чувствам музиката му най-близка до мен.
Изпълнението на участниците се оценява по 100-точковата система.
Лауреатът на „сребърна диплома“ , каквато награда ми бе присъдена, събира най-малко 80 т., а моите бяха 88 точки.
- Кога започна да свириш?
- С музика започнах да се занимавам още от Детската градина. Бях на 5 години. Вкъщи мама - Жанета Цонева, свири на пиано. Бях пробвала клавишите с пръстче… Харесваше ми и решихме, че ще започна да се уча да свиря на пиано. И оттогава инструментът е с мен.
- Редовно участваш в конкурси?
- Бях на 7 години, когато се явих за първи път на конкурс в Стара Загора и спечелих първата си награда. В следващите години свикнах да се явявам на конкурси у нас и в чужбина. Редят се много първи награди: първо участие в онлайн конкурс „Утринна звезда“ в Банско (2020 г.), а на XV международен онлайн конкурс за класически музикални инструменти в Перник (2021 г.) имаше участие и рисунка. Включих се и на двете представения с рисунка - пейзаж и запис с „Рондо“ от Бетовен и „Валс“ от Шопен. Десетият конкурс „Нашите деца свирят Бах“ в Благоевград (2021 г.) беше присъствено. Незабравима емоция след едногодишната пандемична пауза, срещата с други участници, с някои от които се познаваме от други конкурси. Различно е присъственото участие, когато има публика. Самата атмосфера е много по-различна, по-вълнуваща за изпълнителя от контакта с конкуренцията, с публиката.
Радвам се, че пандемията не прекъсна задълго клавирните конкурси. Бих отбелязала, че онлайн конкурсите изискват друга нагласа. В един запис се отчита абсолютно всичко. Музикантът трябва да е перфектен в изпълнението. Съвсем различно е, когато си на живо. Времето на подготовка, самият запис беше голямо изпитание за нас двете с моята преподавателка г-жа Елена Назърова.
- Как беше конкурсът посветен на Бах?
- След известна пауза този престижен музикален конкурс за деца беше възобновен. Това беше неговото десето юбилейно издание.За моята най-голяма група IV-та, имаше изискване да се свири предкласика и задължителна пиеса за всяка възрастова група. Моят избор беше „Алеманда“ . Като допълнителна пиеса свирих „Фуга“до мажор от Бах.
Председател на журито беше проф. Йордан Гошев, членове Венелин Илиев и Николина Кротева.
На гала-концерта лауреатите свирихме пиесата, с която журито ни е класирало. С пианистка от София разделихме първото място.
- Готвиш ли се за нови участия до края на годината?
- Отново за конкурса - Й. С. Бах през месец юни. Този път задължителната ми пиеса е „Жига“ от IV -та френска сюита и другата - свободният избор е „ Прелюдия и Фуга “ № 18 от Й. С. Бах. Опитвам се всеки ден да свиря, да запазя и техниката.
- Твоята мечта?
- Да се занимавам с изкуство - музика, изобразително изкуство. Рисувам при Елиза Ковачева, но музиката си остава част от мен. Музиката ми дава свобода. Начин да изразя себе си без думи. Обичам да седна пред пианото и да свиря.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото