„Домейн Бойар“ превърна избата си в музей на съвременното изкуство

Топ новина! Dimine-Boiar-stana-na-30
Димине Бойар стана на 30
Компанията отпразнува своята 30-годишнина с подарък към всички ценители с най-големия графит на Балканите

Най-големият винопроизводител у нас „Домейн Бойар“ чества 30 години от своето създаване, като показа на своите гости как се произвеждат едни от най-висококачествените български вина. Първата частна изба у нас представи и лимитирана серия вина Art in a Bottle, които са създадени заедно със световноизвестния наш графити артист Станислав Трифонов – Насимо. Етикетите на бутилките изобразяват елементи от творбата „Жар“, която е най-големият детайлно и концептуално разработен графити проект в Източна Европа, изрисувана върху 11 от винификаторите (индустриални съдове за вино) в изба „Сините скали“ в Сливен, и създадена по повод годишнината на избата.

Георги Чалъков, Евгени Харамлийски, Стефан Радев и Минчо Афузов


Домейн Бойар" е износител номер 1 на качествени вина от България, като висококачественото българско вино отпътува от избата всеки месец към престижните пазари в Азия, Америка, Африка и Западна Европа. Сред основните пазари на избата са Великобритания, САЩ, Канада, Белгия, Япония, Холандия, Дания, Швеция, Китай, Мианмар, Хонг Конг, Полша, Чехия, Русия и мн. други.

Най-големият експортен пазар за компанията е Великобритания. В историята на компанията се отличава факта, че вината на "Домейн Бойар" са единствените български, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания.

Домейн Бойар“ непрекъснато инвестира в производствения си капацитет, за да поддържа постоянното високо качество на своите вина. „Дори и изправени пред глобална криза, ние успяхме да достигнем обороти от близо 20 000 000 лв. за 2020 г. благодарение на гъвкавата ни политика. Изключително горди сме, че популяризираме все повече качествата на българското вино по света. В сърцето на нашата дейност се крие устремът към развитието на устойчив и успешен бизнес, който същевременно инвестира в младите кадри в бранша в България и отправя положително послание към тях, да се развиват и постигат успехите си тук.“, сподели г-н Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на „Домейн Бойар“. Той допълни, че последните иновации в производството са свързани с преминаването към изцяло веган състав на вината от портфолиото им, отговарящо на световните тенденции, а бутилките постепенно преминават към по-олекотен вариант съобразно философията за устойчиво и екологично развитие на компанията.

 

Кметът на Община Сливен Стефан Радев допълни, че „Домейн Бойар“ е важен инвеститор и работодател в региона. Към поздравленията по случай годишнината се присъединиха още г-н Минчо Афузов – Областен управител на Сливен и г-н Георги Чалъков – Областен управител на Ямбол.

Компанията „Домейн Бойар“ разполага с общ производствен капацитет от 6 600 000 бутилки вино годишно, като износът заема близо 48% от продукцията. Портфолиото се състои от над 250 вина собствено производство и внос от цял свят. Модерната винарска изба „Сините скали“ работи по най-съвременните винарски технологии и е проектирана и построена от световноизвестната австралийска компания „A&G Engineering”, чието дело са едни от най-модерните световни винарни. Тя разполага с внушителен съдов капацитет от 16 милиона литра. На годишна база „Домейн Бойар“ изкупува над 6 500 000 килограма грозде от българските земеделци. В компанията работят близо 200 човека, като 10% от служителите са с над 20 годишен стаж.

Серията вина Art in a Bottle ще се предлага само в избата и представлява лимитирана серия от най-високият клас вина на избата реколта 2017.

Проектът Art in a Bottle привлича ценителите на виното и модерното изкуството и превръща винарската изба на „Домейн Бойар“ в музей на съвременното изкуство, който всеки ценител може да посети за да се наслади на творчеството на Насимо и висококачествените вина на избата. (цитат Насимо - за да пресъздаде пътя на виното, наподобяващ човешкия живот.)

Домейн Бойар“ е най-големият винопроизводител у нас. Компанията е основана през 1991 година едновременно в София и Лондон. За няколко години тя става водеща фирма за търговия с български вина и има изключителен принос за популяризирането им на престижните пазари в Западна Европа, САЩ, Канада и Япония. Основни пазари, на които компанията е лидер в износа на качествено българско вино и днес, са Великобритания, Бенелюкс, САЩ, Канада, скандинавските страни.

Домейн Бойар“ е единственият български винен бранд в TOP 50 класацията на NIELSEN и е бил винен бранд номер 4 във Великобритания.

За последните 10 години избата е донесла на България над 270 топ отличия от най-престижните световни винени конкурси, включително е обявена от експертното жури на Mundus Vini 2021 за най-добър производител от България за 2021, вината й са на челно място в класацията ТОP 100 BEST BUY вина в САЩ, както и отново е обявена за българският винен Супербранд в класацията на SUPERBRAND България.

 • Компанията „Домейн Бойар“ е създадена едновременно в София и Лондон през 1991 г. и е първият частен винопроизводител в България след промените през 1989 година. 

 • И в момента е най-големият винопроизводител у нас

 • Благодарение на „Домейн Бойар“ българските вина присъстват на най-големите световни винени пазари на 4 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка.“

 • Домейн Бойар е лидер в износа на качествено българско вино във Великобритания, Бенелюкс, САЩ и Канада, Япония, скандинавските страни и мн. други.

 • Домейн Бойар разполага с две изби - „Сините скали“ в Сливен и бутиковата изба „Кортен“. 

 • През 1998 година е построена модерната винарска изба в Сливен, наречена „Сините скали“.

 • Избата е проектирана и построена от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания „A&G Engineering” – проектирала и построила едни от най-модерните световни винарни. 

 • Изба „Сините скали“ е разположена до природната забележителност Сините камъни,  в подножието на Стара планина, от където носи своето име. Регионът на Тракийската низина, където се намира тя, е известен с производството на висококачествени червени вина. Новата изба се открива на 16-ти Септември 1999 година, с внушителен съдов капацитет от 16 милиона литра. Символ на съвременното българско винарство, „Сините скали“ е една от най-модерните винарни в Източна и Централна Европа. Реализирана е с инвестиция от над 30 милиона лева и работи по най-съвременните винарски технологии.

 • През 2003 година Домейн Бойар придобива малката бутикова изба „Кортен“, известна с методите си на микровинификация и специализирана в производството на висок клас бутикови вина.

 • Тогава е стартиран проектът ТОП вина Solitaire (Солитер), които до днес са пример за най-върховите постижения във винарството у нас, като олицетворяват българския отговор на големите вина от Бордо.

 • Тя се състои от няколко single vineyard вина, получени след продължително изследване на отделни лозя в Южна България.

 • Това са елитни вина с нова и модерна концепция, с изключителна индивидуалност, силен характер и богато съдържание, които ярко отразяват авторския стил на енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов.

 • Значимите моменти при сътворяване на вина с благороден произход и личен облик, са определянето на подходящи лозя, използването на ръчен труд при обработката на гроздето и внимателен контрол в хода на винификация. Ръчно обрано, гроздето се доставя в касетки. Следва допълнителен подбор на добре узрелия и здрав плод. Гроздето ферментира на отделни партиди в малки дъбови съдове. Вината съзряват в бъчви от френски и американски дъб около 12 месеца и стареят в бутилка поне 4 месеца преди пускането им на пазара.

ИНВЕСТИЦИИ И ФИНАНСОВИ ПОКАЗАТЕЛИ:

 

 • В последната година компанията е инвестирала близо 1 300 000 лв. в ново оборудване за производството и логистика.

 • Капацитетът на производство на Домейн Бойар е 18 млн. литра (изба „Сините скали“ - 3 500 000 оперативен капацитет и 12 500 000 за съхранение; изба Кортен – 2 млн. литра).

 • Среден брой литри вино, произведени на ден общо за Сливен и Кортен, са 26 000, което e 550 000 месечно и 6 600 000 бут. на година.

 • 48% от продукцията се изнася на над 20 пазара на 4 континента.

 • Основните пазари, в които Домейн Бойар изнася са Великобритания, Белгия, Холандия, Люксембург, САЩ, Канада, Япония, Полша, Чехия, Русия, Дания, Германия, Хонг Конг, Мианмар и много други.

 • Портфолиото на компанията се състои от над 250 вина, сред които собствено производство и внос от цял свят. Портфолиото предлага широка гама от всички видове и стилове вина – от трапезни вина за ежедневна консумация до най-висок клас супер лимитирани и бутикови вина (включително пенливи, бели, розе, червени) както и висок клас ракии и десертни вина.

 • Годишно се изкупуват над 6 500 000 кг грозде от най-добрите български производители.

 • Общият брой служители е над 160 човека, като над 10% от тях работят в компанията повече от 20 години.

 • Почти всички специалисти в областта на винарството са преминали през стажантската програма на „Домейн Бойар“ през годините, която се провежда ежегодно и до днес.

 • За миналата 2020 г. оборотът възлиза на около 20 000 000 лв.

ПРИЗНАНИЯ:

 • Спечелените от „Дoмейн Бойар“ отличия са 272 бр. от най-големите световни конкурси през последните 15 години.

 • Дoмейн Бойар“ е единственият български винен бранд в TOP 50 класацията на NIELSEN за Великобритания и е бил винен бранд номер 4 в Кралството. 

 • Вина на „Дoмейн Бойар“ са единствените, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания. 

 • През 1992 година „Домейн Бойар“ получава личното позволение на Негово Величество Цар Симеон II и изключителното право да използва семейния царски герб върху специална селекция премиум вина с името "Royal Selection". Така се поставя началото на престижната „Царска селекция“ на „Домейн Бойар“. Вина, които са емблематични сред ценителите у нас и по света в продължение на 15 години.

 • Най-устойчиво развиващата се българска винена компания, с най-голям ръст“ (награда от ICAP Group, Югоизточна Европа)Лидер в категория „Вино“ за България (в 5 поредни издания), „Супербранд на българското вино“ (на


  града от международната класация Superbrands).

 • 2017 - Цялостен принос към българското вино (1ва такава награда за старши енолога на компанията Димитър Панов от Съюза на енолозите в България).

 • 2019 - За първи път награда за специален принос към винарството от най-авторитетната винена медия у нас DIVINO за главния енолог на Компанията Капка Георгиева.

 • 2021 - За първи път награда за “Най-добър производител от България” от най-големият и престижен конкурс в Европа Mundus Vini.

 

Насимо е един от най-уважаваните по света съвременни български художници-стенописци. Той е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради. Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят фасади на сгради не само в България и на Балканите, но и в страни като Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай.

 

Типично за неговия стил на работа е това, че смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта и тази симбиоза нарича “Fine Graff Art”. Той е и първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500“. Картините му винаги са наситени със силна емоция и дълбоки послания, сякаш са готови да проговорят.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

 1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни