Десет представители на МСП от Габрово бяха на обмяна на опит в Норвегия

Топ новина! Tr-ondelag---Norvegiya,-mart-2024-godina
Трьонделаг - Норвегия, март 2024 година
Посещението беше организирано от Габровската търговско-промишлена палата и норвежкия партньор Prios Kompetanse AS Steinkjer

В началото на март 2024 г. представители на 10 компании от Габровска област и Техническия университет в Габрово, както и двама членове на екипа на Габровската търговско-промишлена палата посетиха област Трьонделаг - Норвегия за обмяна на опит с норвежки фирми.
Посещението беше организирано от Габровската търговско-промишлена палата и норвежкия партньор Prios Kompetanse AS Steinkjer. в изпълнение на проект „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.
Програмата включваше запознаване с опита на норвежки предприятия в областта на кръговата икономика в градовете Вердал и Трондхайм. Участниците се запознаха с дейността на CIVAC, Levanger – клъстер "Кръгова стойност", който е водещ участник в развитието на устойчиви общества. Клъстерът се състои от 26 компании и институции от Трьонделаг, Мьоре ог Ромсдал и Нордланд.
Клъстерът има за цел създаване на нови кръгови вериги за създаване на стойност от рециклирани ресурси и нови технологии, които дават на участващите компании възможност за създаване на по-голяма стойност и конкурентоспособност. Членове на клъстера са от големия производител на изолация GLAVA в Стйордал, който произвежда изолация от буркани от сладко, събрани в Трьонделаг, до малкия производител Circumar, който, наред с другата си дейност, произвежда градински мебели от пластмасови гранули, произведени от пластмаса от производството на аквакултури. Гранулите се произвеждат от друго дружество член на клъстера - Oceanize.

Нашите представители бяха силно впечатлени от Norske Skog – компания за целулоза и хартия, която е създадена през 1962 г. и е един от водещите световни производители на вестникарска хартия и хартия за списания.
Основната суровина естествено е дървесина, но това не води до обезлесяване в Норвегия. Допустимия дърводобив спрямо ежегодния растеж на дървета в Норвегия е 12 – 15 млн. м3 (при залесяване за 25 млн. м3), но статистиката показва, че средния дърводобив за промишлени цели през последните 20 години е 10.5 млн.м3 на година. Макар че за производството на хартия и целулоза се използва енергия от възобновяеми източници, компанията отчита необходимостта от преструктуриране, тъй като от една страна е много енергоемко, а от друга страна - разпространението на вестници на хартия, стремглаво намалява. 
Участниците в посещението бяха и в Ritek AS – механичен завод в Ринан в община Левангер за обслужване и поддръжка на тежки превозни средства и оборудване. Дейността им е насочена главно към големи и тежки превозни средства и оборудване за отбранителния и гражданския пазар. Освен това подпомагат компаниите в региона с традиционна промишлена поддръжка. 
В Skogn Retura IR (компания за създаване на дървен чипс от остатъци от дървесина и индивидуални решения за отпадъците от компаниите), научиха много за икономически изгодното управление и рециклиране на отпадъците, транспорта и грижата за околната среда.
Общото впечатление на всички е, че зелената икономика е въведана в Норвегия на практика, иновациите и организационните решения са навсякъде - както в индустрията, така и в в обслужващата сфера на населението. Сътрудничеството с посетените фирми ще продължи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни