Държавен архив – Габрово дигитализира снимки от тържествата на Шипка, правени от Геньо Димов през 1969 г.

Водеща! Shipka_Genio_Dimov_1969.jpg
Shipka_Genio_Dimov_1969.jpg
Любител фотограф от Хаджи-Цонев мост направил прекрасни снимка на Шипка през август 1969 година

В навечерието на 145 години от Шипченската епопея в Държавен архив – Габрово са дигитализирани от негатив документални снимки от честването на 92 години от историческото събитие през 1969 година. Снимките са част от документи, постъпили като дарение през 1987 г. от Мария Семерджиева, сътрудник на Архива, общественик и дългогодишен председател на ЖБД „Майчина грижа“.

Цветомира Койчева, началник на отдел ДА - Габрово, разказва за съдържанието на снимките и за техния автор:
„Те показват множеството хора; военни, изкачили Шипка; трибуната с официалните гости; част от палатков лагер на „заветния връх“ с Паметника на свободата за традиционното тържествено честване паметта и героизма на защитниците на Шипка. Според спомени на възрастни хора по това време се е провеждало и рали „Шипка“ с мотори.
Дарените документи са заведени в Регистъра „Народната памет разказва“ (НПР) под № 682, 683, 684, 685, 686 с обем 0.10 л. м. При продължаване на работата по комплектуване на НПР се оказа, че има още една кутия с негативи, заведени в НПР под № 686. Тя е докладвана като допълнително постъпление към настоящето частично постъпление.
Автор на снимките е габровецът Геньо Петров Димов, роден през 1919 г. Бил е с основно образование, завършено в с. Хаджицонев мост (1934 г.). Работил е като шивач-чантаджия във фабриката за фини кожи и кожени изделия „Рачев и Радев“ в Габрово. Служи в Българската армия. Разпределен е в Гюмюрджина през Втората световна война. До 1951 г. работи в различни габровски предприятия. От 1951 г. до пенсионирането си през 1979 г. работи в ДВТК „Георги Генев“ –Габрово.
Геньо Димов бил активен спортист – колоездач, от регионален и национален мащаб. През 1950 г. участва в колоездачната обиколка на България. Турист и любител фотограф. Запечатал е на филмова лента много природни красоти на България, както и много събития в Държавния вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“, Народно читалище „Отец Паисий“ - Габрово, училищни и градски чествания, юбилеи, годишнини. Със свои снимки участва във фотографски изложби и конкурси“.
Дигитализирани, тези ценни исторически фотодокументални материали за национално честване на Шипка влизат в оборот и са на вниманието на изследователи, читатели на Архива, за бъдещи изложби на Архива.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни