Дамир Рогина, управител на “Дзалли“ ООД: Вярвайте в себе си. Ако успеете да направите това, може да накарате всичко да се случи.

Топ новина! Damir-Rogina
Дамир Рогина
„Дзалли“ ООД отбеляза тържествено своята 20-годишнина

На 30 юни едно от най-големите текстилни предприятия в страната – „Дзалли“ ООД, отбеляза своята 20-годишнина. В основната производствена база – модерно оборудвания и обзаведен цех в квартал Войново, се състоя фирмено парти за работниците и служителите. 
В тържественото си приветствие Дамир Рогина, управител на „Дзалли“ ООД, подчерта че италианската компания „Калцедония“ неслучайно е инвестирала в Габрово – шивашката фирма продължава добрите традиции на габровските текстилци. 
Сандро Веронеси – президент на групата „Калцедония“, изрази съжаление, че е възпрепятстван да присъства на празника и чрез Рикардо Романи – Ръководител  международно производство, изпрати поздрави и благодарности към всички, защото „всеки един има принос за състоянието на фабриката, за нейната ефективност, качество и количество на продукцията“.
Инж. Рогина награди служители със стаж 10 години в „Дзалли“, хора, които са „посветени на работата си, професионалисти, които печелят битки всеки ден“. 
В забавно-музикалната част на празника участваха група „Туин Пийкс“ и гост изпълнителката Ивана.
Наред с многото гости управителят на „Дзалли“ ООД беше любезен домакин и на „100 вести“. Показа цялата фабрика и с готовност разказа (на отличен български език) не само за производството, но открехна и вратата към себе си – вече 18 години Дамир Рогина живее в Габрово и работи в „Дзалли“. 


– Г-н Рогина, беше вдъхновяващо да се чуе как свързвате историята на габровския текстил, миналото, с което се гордеем, с италианската инвестиция и новото модерно производство. Да разкажем и на читателите на вестника за пътя, който извървяхте.

Нека първо да уточня, че годините са повече от двайсет, но заради ковид епидемията прекъснахме традицията да празнуваме. Сега се събрахме след тази принудителна пауза.

Шивашката фирма „Дзалли“ е създадена през 2001 година и неслучайно сме тук, идеята е да продължим традициите на габровските текстилци. И както малките работилници от времето на Възраждането се развиват и процъфтяват, така и ние с ентусиазма на първите, с инвестиция на „Калцедония“ и подадената ръка на Община Габрово успяхме за тези 20 години да извървим нелекия път на развитието.

Първите работници на „Дзалли“ започнаха работа в сграда в квартал Боровото, наета от Общината. В края на 2003 година в квартал Палаузово, в закупена вече от нас сграда, отвори врати първият собствен цех със 140 работни места. По същото време започна строителството на нова производствена сграда тук, в квартал Войново. Новият производствен цех се откри в началото на 2004 година. В него, с внедрена модерна производствена техника и оборудване, се даде възможност да бъде организиран пълен производствен цикъл: кроене, конфекциониране, гладене и пакетаж.

В началото на 2017 година започнахме значително увеличаване на производството с външни подизпълнители от Южна България – в региона Гоце Делчев и Кърджали. Така през годините бизнесът на „Дзалли“ значително нарасна.

– Вие сте един от най-големите работодатели. Колко хора са ангажирани в шивашката фабрика?

– Днес в „Дзалли“ работят 1000 човека. И още 1250 в други шивашки предприятия в цяла България. Ние всички заедно изработваме една чудесна продукция, която се харесва и продава в цял свят.

През тези 20 години всеки от нас е дал частица от себе си, за да бъде днес „Дзалли“ това, което е. Ние вървим заедно към успеха с постоянство и професионализъм. Вярваме, че най-ценното за компанията са хората. Затова днес на празника аз първо благодаря на екипа на „Дзалли“ и „Калцедония“, начело със Сандро Веронеси и Рикардо Романи, както и на всички, които са част от голямото семейство на „Дзалли“. Това са хора, отдадени и посветени на работата си. Успяхме да постигнем много заедно. Правим чудесна работа в стабилни, и в трудни времена, но чувството, останало след всички тези години, е на удовлетворение и единност.