Дамир Рогина, управител на “Дзалли“ ООД: Вярвайте в себе си. Ако успеете да направите това, може да накарате всичко да се случи.

Топ новина! Damir-Rogina
Дамир Рогина
„Дзалли“ ООД отбеляза тържествено своята 20-годишнина

На 30 юни едно от най-големите текстилни предприятия в страната – „Дзалли“ ООД, отбеляза своята 20-годишнина. В основната производствена база – модерно оборудвания и обзаведен цех в квартал Войново, се състоя фирмено парти за работниците и служителите. 
В тържественото си приветствие Дамир Рогина, управител на „Дзалли“ ООД, подчерта че италианската компания „Калцедония“ неслучайно е инвестирала в Габрово – шивашката фирма продължава добрите традиции на габровските текстилци. 
Сандро Веронеси – президент на групата „Калцедония“, изрази съжаление, че е възпрепятстван да присъства на празника и чрез Рикардо Романи – Ръководител  международно производство, изпрати поздрави и благодарности към всички, защото „всеки един има принос за състоянието на фабриката, за нейната ефективност, качество и количество на продукцията“.
Инж. Рогина награди служители със стаж 10 години в „Дзалли“, хора, които са „посветени на работата си, професионалисти, които печелят битки всеки ден“. 
В забавно-музикалната част на празника участваха група „Туин Пийкс“ и гост изпълнителката Ивана.
Наред с многото гости управителят на „Дзалли“ ООД беше любезен домакин и на „100 вести“. Показа цялата фабрика и с готовност разказа (на отличен български език) не само за производството, но открехна и вратата към себе си – вече 18 години Дамир Рогина живее в Габрово и работи в „Дзалли“. 


– Г-н Рогина, беше вдъхновяващо да се чуе как свързвате историята на габровския текстил, миналото, с което се гордеем, с италианската инвестиция и новото модерно производство. Да разкажем и на читателите на вестника за пътя, който извървяхте.

Нека първо да уточня, че годините са повече от двайсет, но заради ковид епидемията прекъснахме традицията да празнуваме. Сега се събрахме след тази принудителна пауза.

Шивашката фирма „Дзалли“ е създадена през 2001 година и неслучайно сме тук, идеята е да продължим традициите на габровските текстилци. И както малките работилници от времето на Възраждането се развиват и процъфтяват, така и ние с ентусиазма на първите, с инвестиция на „Калцедония“ и подадената ръка на Община Габрово успяхме за тези 20 години да извървим нелекия път на развитието.

Първите работници на „Дзалли“ започнаха работа в сграда в квартал Боровото, наета от Общината. В края на 2003 година в квартал Палаузово, в закупена вече от нас сграда, отвори врати първият собствен цех със 140 работни места. По същото време започна строителството на нова производствена сграда тук, в квартал Войново. Новият производствен цех се откри в началото на 2004 година. В него, с внедрена модерна производствена техника и оборудване, се даде възможност да бъде организиран пълен производствен цикъл: кроене, конфекциониране, гладене и пакетаж.

В началото на 2017 година започнахме значително увеличаване на производството с външни подизпълнители от Южна България – в региона Гоце Делчев и Кърджали. Така през годините бизнесът на „Дзалли“ значително нарасна.

– Вие сте един от най-големите работодатели. Колко хора са ангажирани в шивашката фабрика?

– Днес в „Дзалли“ работят 1000 човека. И още 1250 в други шивашки предприятия в цяла България. Ние всички заедно изработваме една чудесна продукция, която се харесва и продава в цял свят.

През тези 20 години всеки от нас е дал частица от себе си, за да бъде днес „Дзалли“ това, което е. Ние вървим заедно към успеха с постоянство и професионализъм. Вярваме, че най-ценното за компанията са хората. Затова днес на празника аз първо благодаря на екипа на „Дзалли“ и „Калцедония“, начело със Сандро Веронеси и Рикардо Романи, както и на всички, които са част от голямото семейство на „Дзалли“. Това са хора, отдадени и посветени на работата си. Успяхме да постигнем много заедно. Правим чудесна работа в стабилни, и в трудни времена, но чувството, останало след всички тези години, е на удовлетворение и единност.

20 години

„Дзалли“ доказа, че има потенциал да бъде модел за подражание и за нас това е гордост, която ни мотивира да продължаваме така и занапред.

– Тук навсякъде – в цеха, в местата за почивка и хранене, се вижда грижа за хората. Блести от чистота, въздухът е свеж, спортните площадки са на крачка от машините. Впечатляващо е, че в края на работния ден всичко е като в аптека, няма прашинка. Зелените площи са като току-що окосени, дори колите са паркирани под конец.

– Може и по-добре да са паркирани (смее се). Да, впечатляват се гостите. Преди няколко години Ваша колежка от bTV прави репортаж тук и каза „Ако сега ми покажете и басейна, ще бъда очарована“. Всичко това, което виждате, се поддържа професионално от „Еврохим“. Очакваме и служителите ни да подкрепят нашия стремеж към чистота и да поддържаме всичко това заедно.

Грижим се за добрите условия на работа, както и за вътрешните и външните пространства на фирмата. Благоприятно за отдих на служителите е и мултифункционалното игрище за волейбол, хандбал, баскетбол, футбол и тенис. На обяд често се играе волейбол.

В столовата има всичко необходимо за удобството на служителите – хладилници, кафе-машини. Трябва човек да вижда, да чувства грижата, за да е нагласен позитивно и да работи с желание.

Навсякъде във фабриката виждам огромни фотокартини, постери с красиви бански модели, бельо, а никъде в Габрово не се продава нещо на „Дзалли“, няма фирмен щанд, магазин... В интернет прочетох, че магазин има в Мол София.

– Не, няма магазини тук в Габрово и не може да си купите тук наши изделия, вярно е. Произвеждаме в България и цялата продукция отива или в складови бази в Хърватия, или в Италия, откъдето се разпределя по магазини в цял свят.

Всъщност марка „Дзалли“ няма – хората често бъркат. „Калцедония“ е фирмата майка със седалище във Верона, но има и марка „Калцедония“. Търговските марки, които „Дзалли“ произвежда са Calzedonia, Intinimissimi, Tezenis, Falconeri,Atelier Emè.

– Но данъци плащате в България?

– Да, да, данъци плащаме тук, разбира се.

– Може ли на обикновен език да разкажете какво всъщност работят хората тук, какво представлява производството, продукцията, която не виждаме.

– Това, което е важно да се каже е, че България е близо до Италия и има възможност да се произвежда бързо и в кратки срокове. Цикълът е следният. В Италия се проучва целево какво се търси и какво се продава най-много през уикенда. За това е важно да има готови платове, необагрени, за да може да реагираме светкавично. На база резултата от тези проучвания в понеделник се дава задача на нашите багрилници да подготвят платовете с конкретни цветове. След подготовката материалите се придвижват в рамките на два дни до България. После веднага започваме производствен цикъл и след една седмица изпращаме готовата продукция обратно към складовите бази.

Това ли е то така наречената флаш поръчка, да се отговори бързо на търсенето на потребителите?

– Да, това е. Затова производството тук е много важно за цялата структура на „Калцедония“. И трябва всичко да е като по часовник. Не могат да се забавят нещата. Интересът ни е да произвеждаме това, което действително се продава, да реагираме бързо на търсенето. Целта ни е да не правим запаси от продукция в складовете. Или с други думи – произвеждаме и продаваме.

fabrika

– В тази динамика има ли възможност за почивка? Изглежда напрегнато.

– Почиваме август месец две седмици лятна отпуска и декември две седмици по време на Коледните и Новогодишни празници. В тези периоди фабриката затваря изцяло. Почивките на хората са много важни за нас. Затова и ежедневните почивки през работно време са на всеки 2 часа. Много важно е да има условия за отдих за хората, да могат да вземат енергия на спортните площадки, да се заредят на открито...

– Административната част на фона на фабриката изглежда скромна, имате неголеми офиси.

– Да, офисите са малко и се стремим администрацията да е балансирана съобразно реалните нужди за фирмата.

– Казвате, че познавате производството. Разкажете за Вашия професионален път.

– Аз съм текстилен инженер. Завърших висше образование и започнах да работя във „Вартекс“ – голяма текстилна компания в Хърватска, с повече от 4000 човека. Като млад човек, които е завършил висше образование, се зачудих, когато ме сложиха на машина да шия, все едно шивачка. Казах си „Какво става – аз учих, завърших висше училище, а ме слагат да шия?!“ Но го приех. Преминал съм през целия професионален път в производството, за да достигна до позицията директор на една от фабриките във Вартекс. Така натрупах доста сериозен опит.

Моето мото винаги е било да има ред, дисциплина, да са подредени нещата, да има яснота... Може би някои ще кажат, че понякога съм много изискващ, повече отколкото трябва, но съм така... И това всичко ми дава сила. „Дзалли“ е моят живот. 18 години съм тук и вярвайте, не съм закъснявал за работа. Почти винаги идвам преди служителите и си отивам след тях. И не за да стоя тук ей-така. Когато свърши работният ден, сядам, обмислям, планирам следващия. Няма друг начин да се получат нещата.

– Истина е, че никога не се появявате в града на големи събития, на срещи с бизнеса... впрочем една-единствена снимка видях – правите дарение на болницата.

– Да, така живея, малко скромно изглежда.

Но за даренията и благотворителността моето разбиране е по-различно, не знам дали точно ще се изразя на български и правилно да бъда разбран.

Моята идея за помощ, за подкрепа не е просто да се дават пари, a да направим конкретни дарения, спрямо действителната нужда. Аз искам да знам, че съм направил точно това, което трябва като помощ.

Помагаме и на малките хандбалисти, на малките футболисти и някои от професионалните отбори в Габрово. Ако забелязвате, казвам „малките“ – смятам, че те са важни, децата са основата, много важна за развитието на спорта. „Дзалли“ участва и в различни събития, които са организирани от Общината - бизнес изложения, кариерни представяния и други. Също така се стремим нашите служители да участват в различни професионални обучения и курсове, за да надграждат постоянно знанията и уменията си, за да постигаме заедно още по-добри резултати на компанията си.

– Лесно ли свикнахте с живота в Габрово на Войново, от фабриката – вкъщи.

– Какво да Ви отговоря? Беше доста трудно в началото. Оставих в Хърватска съпругата си, тогава с двете ни малки деца. Не можеше да дойдат тук. Сега вече са големи. Справи се семейството ми, съпругата ми изнесе отглеждането на децата на гърба си. Направих избор и семейството ме подкрепи. И това няма как да се получи, ако няма любов, отдаденост към работата... Сега като се обърна назад, бих казал, че съм щастлив. Не обичам много да говоря за това, по ми харесва да се виждат резултатите. Не бива човек да казва „аз, аз..“, дори когато реално има участие. Един човек без изграден екип, който ти дава подкрепа, няма как да се случат нещата, не можеш сам без хората си. Без техния професионализъм и мотивация няма да се получи. В днешно време е по-лесно да създадеш бизнес, по-трудно е да го задържиш и развиеш.

– Когато влязох в „Дзалли“, казах на портиера „Много е ошетано тук, лъснато – заради празника ли?“, а той ми отговори „Не, всеки ден е така. Сега ще видите страхотен ред и дисциплина“.

– Както вече Ви казах, моето мото е да има ред, дисциплина, да са подредени нещата. Чувам от хората, че съм строг, но в същото време – справедлив. Надявам се, да разбират към какво се стремим, какво градим. Аз съм им благодарен за доверието!

– Тук все пак е женско царство – 900 жени! Как балансирате?

– Това да видите. Ето сега виждате, че ги няма, днес сме ги пуснали рано. Да отидат, да се нагласят. Иначе ако нямат настроение и не са се приготвили както желаят те за празника, какво удоволствие ще бъде. Научил съм се, че трябва да съм малко и психолог... А и винаги съм бил в подобна ситуация. В училище бях единствено момче сред 35 момичета в класа. Ние, хората, минаваме през различни етапи в живота си и всеки етап ни изгражда, доизгражда допълнително.

– Семейството, родителите Ви оказали ли са влияние за Вашето развитие?

– Моите родители са обикновени хора. Баща ми е дърводелец, майка ми е домакиня. Имахме земеделска земя, която обработвахме, така че от малък съм свикнал на труд. После, когато създадох свое семейство, започнах да градя собствен дом, къща със съпругата си. Винаги съм работил. Важно е сам да разбереш, да го научиш от собствен опит, че нещата не се придобиват лесно, а с труд. Аз не съм собственик тук, само управител, но гледам на работата като на своя.

– Кажете няколко думи за бъдещето на „Дзалли“

– Бих казал, че има още какво да учим – това е и моят принцип: всеки ден да учим нещо. Ще развиваме още бизнеса в България, разбира се, спрямо нуждите на фирмата майка. Важно е дали в Габрово ще има хора, които да искат да работят, защото кадри днес трудно се намират. Много важни са и решенията, които държавата ще взема занапред, защото това много влияе на бизнеса.

В нашия бранш най-ценното нещо са служителите. При този гъвкав начин на работа, където днес правим риза от сатен, утре – бански костюм, трети ден – бельо, не може да направим изцяло автоматизиран процес поради промените на различни материи и изискванията към производствената техника.

И затова казвам на хората, че всеки от нас през тези 20 години е дал частица от себе си, за да бъде „Дзалли“ днес това, което е! Вървим заедно към успеха с постоянство и професионализъм. Написах нещо, ще го споделя и с Вас, то е като мой девиз, който следвам: „Вярвайте в себе си. Ако успеете да направите това, може да накарате всичко да се случи!“

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни