Четвърто място за Християн Стоянов на Световното първенство по планинско бягане

Топ новина! <p>Невероятният Християн Стоянов отново представи Габрово и България на високо
Четвърто място за Християн Сто

Невероятният Християн Стоянов отново представи Габрово и България на високо ниво. Състезателят на клуб „Орловец 93“ беше част от националния отбор по планинско бягане за юноши младша възраст, който участва в IX-то световното първенство

 Хрис си спечели правото да носи националния екип, след като извоюва вицешампионската титла от Националния шампионат по планинско бягане през май, а впоследствие се представи отлично и на проведените контролни състезания преди първенството в Италия.
В шампионата на планетата възпитаникът на треньора Веселин Георгиев зае 20-то място от общо 47 участници. Състезанието беше по 4900-метрово трасе, с 280 метра денивелация, с което българските състезатели дори не успяха да се запознаят изцяло в деня преди надпреварата и стартираха малко „на тъмно“. Хрис избяга близо 5-те километра за 23 минути и 50 секунди. Другите двама български лекоатлети  - Иво Балабанов (Благоевград) и Георги Гергов (Ловеч), се класираха съответно на 5-то и 13-то място. В отборното подреждане тройката на България зае 4-то място, с равен брой точки с третия – Англия, по 38. Победители станаха домакините от Италия, които класираха двама състезатели в призовата тройка индивидуално, следвани от турските лекоатлети. Зад българския тим пък останаха съставите на Франция, Русия, САЩ и др.
В надпреварата при момичетата Диляна Минкина зае пето място, Ангелина Стефанова завърши 13-та, а Наталия Иванова - 15-та. В отборното класиране обаче дамите на България завоюваха сребърните отличия. Златните медали взеха състезателките на Франция, а с бронзовите се окичиха рускините.
„Доволен съм от участието си в Италия, сподели Християн. - Най-важното за мен е, че подобрявам резултатите си постоянно. Дотук сезонът за мен е по-добър от миналогодишния, а все още съм в средата му, тъй като ми предстоят още няколко важни състезания“, допълни талантливият габровски лекоатлет. Ученикът от Националната Априловска гимназия планира да участва в 15-я турнир мемориал „Вулчев-Бахчеванов“ на 12 юли и в IX-я международен турнир „Самарско знаме” на 19 юли. И двете състезания са за мъже и жени, но Християн ще ги използва като подготовка за по-значимото изпитание, което му предстои това лято - Световното първенство за хора с увреждания до 23 години. Шампионатът на планетата е в началото на август в английския град Стоук Мандевил, където са проведени първите организирани игри за хора с увреждания. Християн ще участва в коронните си дисциплини 800 и 1500 метра, а вероятно и в скока на дължина. Миналата година състезателят на АК „Орловец 93“ извоюва злато от Световното първенство за хора с увреждания в Маягез (Пурто Рико) на 1500 метра и бронз на 800 метра, а от Европейското първенство в Бърно (Чехия) се завърна със злато на 800 метра и две сребърни отличия – на 100 метра и скок дължина.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото