Ана Борисова и възпитаниците й пяха в Сиатъл, САЩ, за 24 май

Водеща! anna-Borisova-s-talantlivite-si-v-zpitanitsi
Анна Борисова с талантливите си възпитаници

Ана Борисова Ганева е гл.ас. д-р в Катедра „Музика” на Педагогическия факултет към Великотърновския университет от 2009 г. Успоредно с тази своя дейност, тя е и председател на Сдружение „Анна-Фолкарт”- Дряново, което, заедно със свои поддръжници, учредява през месец януари 2013 г.

Основната дейност на институцията е свързана с обучение по българско народно пеене, както и организация на събития, свързани със запазване на българската традиционна култура, чрез активното участие на децата и родителите в тях. Понастоящем, Ана Борисова изпълнява своята петмесечна мисия във Вашингтонския университет, град Сиатъл, САЩ, като учен, одобрен от Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт. Освен многобройните научни проекти, статии и изследвания, които тя осъществява във времето на своя престой, Борисова обучава и петима студенти от различни университетски специалности, в духа на българското народно пеене.

 

В навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура, Ана Борисова и възпитаниците й изнесоха изключителен концерт пред американска публика. В университетската зала Мийни хол в град Сиатъл звуча богат фолклорен репертоар, прозвуча и песента „Хубава си, моя горо”. Химнът, който не оставя равнодушно ни едно сърце, бе в изпълнение на смесения университетски хор, под палката на диригента – доц. д-р Жизел Уайърс.

Скоро Ана Борисова ще се завърне в България, съобщи тя за „100 вести“. Но веднага ще започне организирането на друго важно събитие - летен фолклорен семинар край Дряновския манастир. Той ще се проведе в периода 15-19 автуст т. г., като организатор е Сдружение „Анна-Фолкарт”, което дряновката оглавява.

Семинарът - тази лятна фолклорна работилница, както я нарича Ана Борисова, е посветена на българското народно пеене, танците и тъкането. Обучението ще се проведе в Хотелски комплекс „Поп Харитон”, близо до Дряновския манастир. „В този формат липсва елемент на конкуренция, всеки може да участва, защото според мен, няма човек, който да не може да пее и танцува - сподели г-жа Борисова. - Идеята на семинара е да възроди някогашната форма на детски лагери, но с тази разлика, че тук деца и родители ще се учат и забавляват заедно“.

Обособени са три възрастови групи – от 5 до 8, от 8 до 12-годишна възраст, а над 13-годишните деца ще бъдат в група с родителите.

„Като идеен организатор и вокален педагог, за първа и втора възрастова група в раздел народно пеене, съм си поставила задача, касаеща възраждане на детските народни песни-игри, игри на песен, игрите – драматизации и песните със съпровод на детски ударни инструменти, които са били част от живота на децата от времето на многоколенни семейства, когато всички заедно са обитавали едно домакинство – деца, майки, баби и пр. До голяма степен съм убедена, че тези детски народни игри за позабравени от родителите и респективно не се знаят и от повечето деца. За по-големите деца и възрастните съм предвидила малко по-сложен материал – двугласни песенни образци и тригласни песенни обработки, дело на емблематични композитори. Идеята, която имам е родители и деца да могат да пеят докато танцуват, така, както е било навремето в Родопите например – гайдата свири, жените пеят и танцуват едновременно.

Много държа и на българския танц, като част от синкретичното цяло. Поради тази причина съм поканила и преподавател в раздел „народни танци“ - Николай Енчев. Той е артист-балетист в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, който ще разучава българските народни хора с децата и възрастните.

Във времето, което някое от децата е извън репетиция, ще има възможност тъче с Ваня Проданова, която е преминала курс по „Слънчева педагогика“ за работа с деца и в свободното си време, работи с текстил и обучава деца на адаптирани за целта станове.

В следобедните часове от семинара е предвидено и време за отдих. Районът около Дряновския манастир предлага изключителни места за разходка и почивка.

В последния ден от семинара се предвижда и концерт-продукция, посветена на това „Какво научих за българската песен, танц и тъкане?”. Всеки от участниците ще демонстрира какво е научил по време на своето участие в инициативата и заедно всички ще сътворят истински фолклорен празник.”

Сдружение „Анна-Фолкарт“ си е поставило амбициозната задача да съхранява и популяризира на традиционната култура. Обучението по българско народно пеене е основната форма, която сдружението развива успешно вече пет години, разказа г-жа Борисова. За този период, през класа по народно пеене са преминали над 100 деца, които и до днес продължават да изпълняват песните, усвоени по време на обучението си. От януари т. г. , сдружението е със седалище в Дряново.

Само преди месец възпитаници от класа по народно пеене „Лазара“ към „Анна-Фолкарт“ бяха отличени в Детския национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче” в Стара Загора. Децата се състезаваха в първа и втора възрастова група, раздел - народно пеене. Четири от тях - Нели Александрова, Божидар Данев, Мария Пенчева и Андреа Маринова, се завърнаха с първи награди.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни