50 хил. лева от НДЕФ за енергоуправление на ДГ „Първи юни“

Препоръчана! DG--P-rvi-yuni-
ДГ "Първи юни"

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хил. лева за изграждане на интегрирана система за сграден мениджмънт за енергийно ефективно управление на ДГ „Първи юни“.

  Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Допълнителното собствено финансиране е в размер на 7 900 лева.

Проектът е първи етап от цялостна система за енергиен мениджмънт на публичните сгради в Габрово. Чрез реализацията му ще се намалят емисиите на парникови газове с 31 тона годишно и постигане на 33% (40 631 киловатчаса на година) икономии на енергия.

Детското заведение е сред обектите, в които са въведени най-много мерки за енергийна ефективност, то е единственото с фотоволтаична уредба. Предвижда се централизирана операторска станция, към която ще бъдат присъединени и системите на две училища със сградна автоматика – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НУ „Васил Левски“.

Системата за автоматизация и контрол включва управление на отделните инсталации, оптимизация на ресурсите, разпределение на мощностите, улесняване на екипите при експлоатация на съоръженията. Ще бъде монтирана полева автоматика, контролери и захранващи устройства, отчитане на енергийните разходи и интеграция в общата станция за управление. Връзката между системата и обектите ще е през интернет. Срокът за изпълнение е шест месеца.

 

 

Снимка: ДГ „Първи юни“ © Община Габрово

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото