2015 – годината на утвърждаване на еднополюсен модел на управление в Габрово

Препоръчана! <p>2015 г. се характеризира с утвърждаване на еднополюсен модел на
2015 – годината на утвърждаване на еднополюсен модел на управление в Габрово

2015 г. се характеризира с утвърждаване на еднополюсен модел на управление в Габрово. Малко стряскащо звучи в демократично общество, за каквото претендираме да сме, това да се е случило. Но е факт. Разбира се, крачките от еднополюсен модел до едноличен

Тихомир Църов
2015 г. се характеризира с утвърждаване на еднополюсен модел на управление в Габрово. Малко стряскащо звучи в демократично общество, за каквото претендираме да сме, това да се е случило. Но е факт. Разбира се, крачките от еднополюсен модел до едноличен са много, а разликите – значителни.
Местната власт, обаче, изцяло е в ръцете на една политическа формация и нейните лидери. Овластяването е институционализирано, чрез присъствието им на водещи политически и административни позиции.
Да си общински съветник в Габрово днес и само да участваш в заседания няма особен смисъл, дори ако си от групата на политическа партия ГЕРБ.
Разбира се, личните политически качества биха могли да дадат предимство и да станат добра основа за истинска обществена работа на местни парламентаристи от малките групи, което в интерес на истината не се случва през първите месеци на новия мандат.
Разликата между новия и предходния общински съвети не изглежда голяма. Ако сме честни, такава почти не се забелязва.
Социалистите продължават линията на даване на отпор, преди всичко словесен, в пленарна зала. Така беше и в мандата 2011 г. – 2015 г. Днес – нищо ново. Политическият резултат – малко гласове по време на избори и малко мандати в общинския съвет. Доста от аргументите на водещите фигури в червената група биха били радушно приети сред по-широката общественост. Какъв е смисълът да уплътняваш политическото си време, като рушиш тезите на управляващите с ефектни реплики? При това в период, през който имаме пълно доминиране на ГЕРБ във властта. Дали пък социалистите не биха имали по-голям успех, ако отидат в кварталите и селата? На място при хората да открият оная енергия и идеи, които да почиват на реални отстраними проблеми. Тогава малката численост на групата им няма да е от такова значение.
Други съветници пък са усвоили прийомите на манипулатори. И това не е комплимент. В социалните мрежи и при разговори извън залата на Общинския съвет намират най-неприятните изрази за политиката и поведението на управляващите от ГЕРБ. На моменти езикът им би могъл да се възприеме и като открито просташки, нещо което вероятно е търсено, за да се постига по-голям ефект. Когато трябва да коментират в пленарна зала обаче – мълчат. Или мънкат. Но защо не си спомним как бащата на един от новите общински съветници беше изразил радостта си, че след като е избран синът му щял да получава по-добър доход? Разбирането, че да заседаваш в Общинския съвет е просто още няколко стотачки към заплатата е пагубно.
ГЕРБ има толкова голямо присъствие във властта днес, че никой, абсолютно никой, не би могъл да ги провали като управленци. Освен самите те. Разбира се кметът Таня Христова, нейните заместници и подкрепящите я съветници няма как да не прекарват часове наред в залата на местния парламент, за да гласуват собствените си предложения. И няма как да не отговарят на въпроси и реплики на останалите. Но времето, което политиците на ГЕРБ отделят за това не им е от кой знае каква полза. Дали още в предходния мандат не са го разбрали? И някъде в средата на предизборната кампания от страна на ГЕРБ се роди идеята да се търси политическа подкрепа на различни решения при самите хора, на които ще се наложи да поемат последиците от управлението.
През новия мандат всяка политическа формация има интерес да е при хората, много повече от това да се заложи на активизиране на дебата между четирите стени в залата за работа на местния парламент. Тази конкуренция би могла да доведе до по-голяма съпричастност на населението към живота в общината. Не съм сигурен, че ако се обясни по разбираем начин хората не биха се съгласили с прословутото вдигане на данъци и такси – една непопулярна мярка, до която прибягнаха от ГЕРБ. За да бъдат разбрани, обаче, герберите наистина трябва да променят политическото си поведение. Голямата изборна победа не е повод да не се търсят нови начини да се достига до хората. Особено в периода между две кампании. Защото едно от порочните неща в политиката е да търсиш хората само когато дойдат избори.
Същото важи в пълна степен за социалистите. Ще призная, че на заседанията в местната пленарна зала съветници с опит от левицата, успяват да вдигнат кръвното на колегите си от ГЕРБ. Може само така да ми се струва, но често не успяват да скрие задоволството си от това. Е, и? Кое решение на ГЕРБ бе спряно от словесните схватки? Не е ли по-добре усилието да бъде насочено към хора, които биха били по-склонни да чуят аргументите? Така може да се тушират и негативите за самото общество от еднополюсния модел на управление, в който вече живеем. А тези негативи неминуемо ще се проявят.
От съветниците извън тези две групи едва ли може да се очаква кой знае колко. Едните ще продължат да се радват, че имат няколко стотачки отгоре над заплатата. За други преструвките ще се утвърдят като политическо поведение – активни и крайни, но без отговорности в интернет и по-тихи от тревата при заседанията. Трети просто ще се почесват и доста често няма да разбират какво изобщо се случва около тях. Народът го е казал простичко – „ще бият пуйки”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото