Жандармерията стъпи отново в Габрово, проверява наред

ZHandarmеriiata-stapi-otnovo-v-Gabrovo,-provеrrava-narеd
jandarm-1.jpg
Операцията е планова, няма нищо общо с грабежите, отговориха вчера от полицията на питане на „100 вести“

Вчера три буса жандармерия пристигнаха отново в Габрово. След масовите протести срещу ромските безчинства в града от средата на април, присъствието на спецполицаите беше сведено до минимум. Но няма как да не припомним какво каза при първата си среща с журналисти новият шеф на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар борислав Муеров. Той обеща „ежеседмични специализирани полицейски операции, мерки за намаляване на разпространението на наркотици, акцент в действията срещу битовата престъпност, засилено присъствие в районите на учебни заведения, мобилни екипи в малките населени места, анализ на средата, гъвкаво разпределение на силите, включително подпомагане от Дирекция „Жандармерия“.

И вчера тя бе тук. Дайсетината униформени направиха контролно-пропускателни пунктове на три места в Габрово, тръгнаха и на обходи в града. Проверяваха лични карти, адресни регистрации, нарушения по закона за движение по пътищата – всичко, и на всички. Присъствието им накара мнозина габровци да се запитат има ли причина и каква е, за да са отново тук. Попита и вестник „100 вести“.

Обърнахме се към ръководството на Областната дирекция на МВР в Габрово. Оттам ни увериха, че присъствието на жандармеристите е рутинно, че операцията е планирана преди дни. А на въпроса ни, дали има връзка с грабежите в Габрово, извършени през последните дни от представители отново на споменатия етнос, бяхме уверени, че няма нищо общо. Присъствието на жандармерията било планирано преди да станат известни споменатите престъпления.

Ще уточним, че едното е от вчерашния ден, а другото – от 27 април т. г. Тогава, около 18 часа, в полицейското управление в Габрово се обадила 48-годишна жена, че непълнолетният й син е бил заплашен и обран. Жената обяснила, че се случило около 13 часа същия ден във входа на обитавания от семейството жилищен блок. Неизвестен младеж причакал сина й и го заплашил, че ще го пребие с метален бокс, ако не му даде парите си. Момчето имало десет лева и му ги дало. В полицията образували досъдебно производство за грабеж и започнали издирване на извършителя.

„В резултат от проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Габрово е установен извършителя на деянието – 19 годишен жител на Габрово – съобщиха вчера от полицията - Спрямо него е приложена мярка „задържане за срок до 24 часа“ по реда на Закона за МВР“.

Относно втория грабеж, от вчерашния ден, от полицията отговориха, че може би престъплението не е точно такова, защото извършителят и жертвата се познавали. Дали са имали неуредени финансови отношения и как точно стоят нещата – предстои да научим.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни