Засилени проверки на месото и яйцата за Великден, няма нарушения

Nyama-narusheniya,-konstatira-d-r-Neli-Grasheva
Няма нарушения, констатира д-р Нели Грашева
Обект на проверки са агнешко месо и субпродукти, яйца, козунаци, пресни зеленчуци и плодове, боя за яйца.

    Преди Великден текат засилените проверки в обектите за търговия на едро и дребно с храни, заведенията за хранене, в производствените предприятия, пазарите и др. 
    Обект на проверки са агнешко месо и субпродукти, яйца, козунаци, пресни зеленчуци и плодове, боя за яйца.
    За времето от 27 март до 7 април са проверени общо 67 обекта, от които складове за търговия на едро с храни - 3 броя; обекти за производство на козунаци - 3 броя; обекти за търговия на дребно и заведения за хранене - 61 броя. 
    Какво е констатирано до момента, коментира д-р Нели Грашева от Областната дирекция по безопасност на храните: „Наличните количества храни, включително традиционните за празниците, са етикетирани съобразно нормативните изисквания, с документи за произход, в срок на годност. 
    Проверените храни са от регламентирани производители, придружени с необходимите документи за произход.
    Обявен е произходът на агнешко месо и месните продукти на мястото на продажба. 
    При агнешкото месо следим за наличие на здравна маркировка на агнешкия труп - със син цвят, когато произходът е от България, с червен цвят, когато произходът е извън България. Следи се информацията, отразена на етикета - дали е обозначен произходът на месото, дали месото е охладено, дали е замразено или размразено.                                                                                                                                          

 Не се допуска продажбата на размразено месо без това да е отразено на етикета на предлаганата храна. Не се допуска и повторно замразяване на вече размразено месо. Следи се за спазване на срока на годност на предлаганите храни.
Предлаганите яйца са правилно маркирани, с обозначена тегловна категория, клас „А“, липсват яйца от клас „В” в търговска мрежа. Към момента в търговските обекти  се предлагат яйца с произход както България, така  и Украйна, но това не бива да тревожи потребителите. Яйцата произхождат от одобрени за внос в ЕС ферми, преминали са през задължителен лабораторен контрол на територията на България за наличие на остатъци от ветеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда.  
Проверките ще продължат до 17.04. В почивните и празнични дни БАБХ осигурява дежурни инспектори, които да извършват проверки в търговските обекти и заведения за хранене.
До момента не са установени несъответствия относно качеството, произхода и годността на предлаганите храни.”

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото