За смъртта на инвалида край Чакала – условна присъда и 2 години без книжка

Водеща!  -Pods-dimiyat,-upravitel-na-firma-v-Troyan,-shofiral-tovaren-„Fiat-Dukato”
  Подсъдимият, управител на фирма в Троян, шофирал товарен „Фиат Дукато”
31-годишният подсъдим от Троян поиска съкратено съдебно следствие, за да мине по-леко

    Година и осем месеца затвор, условно, с три години изпитателен срок е наказан 31-годишният бизнесмен от 31-годишният П. Х. от Троян, който помете с колата си инвалид в електрически скутер и го уби на място. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 2 години.
   Присъдата беше обявена на 2 август т. г. от състав на габровския Окръжен съд с председател съдия Павел Неделчев.
    Подсъдимият, управител на фирма в Троян, шофирал товарен „Фиат Дукато”. Тежката катастрофа станала край Чакала на 27 септември 2021 г. Малко преди 16 часа той застигнал и ударил електрическият скутер за хора с увреждания, управляван от 55-годишен мъж от с. Горна Росица. Станало на прав участък в посока град Севлиево. Според обвинителния акт младият бизнесмен от Троян е причинил смъртта на инвалида по непредпазливост.            

Още по време на разпоредителното съдебно заседание на 10 юли т. г. стана ясно, че подсъдимият и адвоката му ще искат делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. При тази процедура подсъдимият признава вината си и се съгласява в съдебната фаза да се използват събраните в досъдебното производство доказателства, като не се разпитват свидетели и вещи лица. В замяна на съдействието му съдът, по закон, е длъжен да намали първоначално предвиденото наказание с една трета. 
Така се получи и в този случай.  Съгласно разпоредбите на закона, Окръжният съд в Габрово редуцира първоначално определеното наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3, т. е. останаха споменатите в началото година и осем месеца лишаване от свобода. Условното наказание в случая означава, че в рамките на изпитателния срок подсъдимия не трябва да прави други престъпления и ако това се случи, той ще лежи в затвора, освен новото си наказание, и тези една година и осем месеца, постановени му по тежката катастрофа край Чакала.
Присъдата на Окръжния съд в Габрово не е окончателна, тя може да бъде обжалвана от подсъдимия или протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.     

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни