Яхнията от пиле на Руси Русев от Габрово е отличена в кулинарния конкурс на музей „Етър“ за юли

Yahniiata-ot-pilе-na-Rusi-Rusеv-ot-Gabrovo-е-otlichеna-v-kulinarniia-konkurs-na-muzее--Etarr-za--uli-
kulinaren-konkurs-nagrada.jpg
Лятната яхния от пиле, предложена от габровеца Руси Русев в кулинарния конкурс, обявен от екипа на „Етър“-а във връзка с 55-та годишнина от неговото откриване, е харесана от най-много приятели във Фейсбук страницата на музея.

Затова, макар и с минимална разлика, тя печели наградата за месец юли в кулинарния конкурс „Гозби по традиционни рецепти”.

Публикуваме още веднъж рецептата за апетитната лятна манджа:

Яхния от пиле за лятото

Необходими продукти: Едно пиле, половин килограм червен лук, домати от буркан, червен пипер, чубрица, магданоз, тарос, сол, вода, олио.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на едро, запържва се с четири-пет супени лъжици олио, прибавят се четири-пет супени лъжици от домата и червения пипер. Пилето, нарязано на порции, се прибавя към лука и се залива с топла вода. Ври до омекване на месото и лука. Прибавят се магданоз, чубрица, тарос.

Когато се използват пресни подправки, те се добавят при махането на ястието от огъня. Ако подправките са сушени, се слагат заедно с пилето. Когато от вътрешностите на пилето, крилцата и част от месото се прави супа, вместо вода в яхнията се добавя част от чорбата, в която те са врели.

Яхнията върви най-добре с летен таратор, който се приготвя от вода, краставици на кубчета, оцет, сол и чесън.

До 15 август очакваме от приятелите на музея и всички, които желаят да споделят традиционна рецепта, да изпратят на електронна поща d.hristov@etar.bg. описание за начина на нейното приготвяне и необходимите продукти.

Обръщаме внимание на всички, желаещи да участват в конкурса, че се допускат само рецепти, придружени с подходящи снимки на приготвеното ястие!

Рецептите ще бъдат селектирани от музейните специалисти, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 август на страницата на музей „Етър“ във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на музея.

В съответствие с регламента за провеждане на кулинарния конкурс, обявен във връзка с 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“, предложилият рецептата, която е получила най-много харесвания, ще получи награда – абонаментна карта за посещение на музея в рамките на една година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото