Храни, които е най-добре да ядем едновременно

<p>Тези продукти са добри сами за себе си. Но ако
1-4339.jpg

Тези продукти са добри сами за себе си. Но ако ги съчетаем, те взаимно усилват ефекта на своята полезност.

Ябълки и тъмен шоколад

Това съчетание не е традиционно, но е желателно да се използва. Защото ферментът кверцетин , който се съдържа в ябълките, и антиоксидантът катехини (черният шоколад е един от най-вкусните източници на ценните катехини, концентрацията на катехини в него е четири пъти по-висока от тази в черния чай), заедно правят чудеса - активизират работата на мозъка, стемулират работата на сърцето и кръвоносните съдови и снижават риска от онкологични заболявания.

 

Овесени ядки и портокалов сок, прясно изцеден

Заедно овесените ядки и портокаловият сок подобряват работа на стомаха и помагат да се изхвърли шлака и токсините от червата.

 

Свинско с брюкселско зеле.

Свинското е твърде мазно да се яде всеки ден, но въпреки това в месото се съдържа селен, който въпрепятства растежа на раковите клетки. В брюкселското зеле пък се съдържа органичното вещество сулфорафан, което повишава ефективността на селена 13 пъти. Затова гарнитурата към свинското е най-добре да бъде брюкселско зеле.

Домати и дроб

Недостатъкът на желязо в организма може да се проявявя като хроническа умора, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, прилошаване. Но желязото, което се съдържа в дроба, се усвоява добре само в комбинация с витамин С, който се набавя от доматите.

 

Магданоз и лимон

Това съчетание обогатява кръвта с желязо, което се съдържа в магданоза под въздействието на витамин С от лимона. Освен това витамин С е основа за здрав метаболизъм и силен имунитет.

 

Зеленчуци и кисело мляко.

Обикновеното кисело мляко съдържа много калций, нормализира работата на стомаха и микрофлората на червата. Когато обаче се добави към зеленчуци - например моркови и целина, се получава ястие, наситено с витамини. А целулозата на зеленчуците помага на калция да се усвоява.

 


Авокадо и спанак

Тази двойка е любима на всички диетолози. В спанака се съдържа витамин А и лютеин, но за да повлият те на състоянието на организма са необходими полезните растителни мазнини на авокадото. И тогава ефектът от тях е гарантиран.

 


Зелен чай с лимон

Зеленият чай с лимон силно утолява жаждата е дава енергия. В зеления чай се съдържат кахетин, който влияе на дълголетието и силния имунитет. Когато в чая е добавен лимон витамин С от него силно усилва въздействието на чая.

 


Домати и зехтин

Това вкусно за всеки италианец съчетание е естественото лекарство на сърдечно-съдовата система. Научното обяснение е, че ликопинът, съдържащ се в доматите, подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове, възпрепятства възникването на атеросклероза и възникването на злокачествени образования. Неговото въздействие се усилва от растителните мазнини в зехтина.

 


Месо, овкусено с розмарин.

Месото е важен източник на белтък, но е важно как ще бъде приготвено. Диетолозите препоръчват само варене и печене. във фурна. Ако се грилира или пържи, по него се образуват канцерогенни вещества. Този нежелателен ефект може да се избегне, ако правилно се подготви месото. Най-силният оксидант, който може да се прибави към маринатата за месото е розмаринът. Антиоксидантите, които се съдържат в него, възпрепятстват образуването на вредни вещества в месото при печенето на месото във фурната.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото