Четири вина със „Златен ритон” от „Винария 2023”

Zlaten-Riton-za-VI--YUstina-
Златен Ритон за ВИ
Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2023“.

 Три от тях отидоха в колекциите на българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „Стефан Пирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”.

След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югозиточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис. Искам да благодаря на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за специално подбраните и създадени с любов, грижа и изключително внимание вина и спиртни напитки и им пожела да пазят емоцията на виното жива, да съхраняват традиционните сортове и да експериментират с нови.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе избрано от авторитетното жури „4 сезона - Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Призът получи Костадинка Рахова-Димитрова от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на България (2002 - 2012) Георги Първанов. Златен „Оскар” бе присъден и на розе от последна реколта на Craftman"s selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД. Призът бе връчен от посланика на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков. При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. Отличието бе връчено на известния енолог от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla” (Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”. Отличието връчиха вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.