Високото артериално налягане е ключов фактор за увреждането на бъбречната функция  

D-r-Boyan-Kirov
Д-р Боян Киров
Какво съветва пациентите д-р Боян Киров, нефролог в МБАЛ “Тота Венкова“ в Габрово

    От артериалната хипертония страдат 25% от населението, като тенденцията е да се повишава при хора над 50-годишна възраст, а след навършване на 65 години да обхваща 80% от жените и 77% от мъжете. Голяма част от хипертониците не подозират, че имат високо кръвно налягане и така остават нелекувани.


- Каква е връзката между неконтролирана хипертония и функцията на бъбреците? 

Високото артериално налягане е ключов фактор за увреждането на бъбречната функция. От друга страна, едно съществуващо бъбречно увреждане само по себе си може да доведе до хипертония. Когато хипертонията стане неконтролирана, тогава пациентите имат нужда от комбинирана антихипертензивна терапия във високи дози. 

Честотата на хроничните бъбречни заболявания продължава да нараства в световен мащаб, както и честотата на терминалната бъбречна недостатъчност. Най-честите причинители за това са артериалната хипертония и захарният диабет.  

- Как да разпознаем, че имаме високо кръвно налягане? 

- При артериалната хипертония често може да липсват оплаквания, затова кръвното налягане трябва да се следи. Понякога обаче може да бъде съпроводено с главоболие, сърцебиене, замайване и световъртеж, чувство на задух и тежест в гръдите, кървене от носа и обща слабост. 

За нормални стойности на кръвното налягане се смятат 120/80 ммНг. Когато налягането е под 140/90 ммНг, то се определя като „нормално високо“ или „гранично“, но когато надхвърля 140/90 ммНг, се говори за хипертония. 

- Доколко е опасно? 

- Лечението на хипертонията всъщност е от ключово значение за комплексното лечение на всички форми на бъбречна недостатъчност. Нелекувано високото кръвно налягане може да доведе до риск от инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други медицински проблеми. А хроничната бъбречна недостатъчност от своя страна води до влошаване качеството на живот и повишена смъртност. 

- Кои са рисковите фактори за развитие на артериална хипертония? 

- Фамилна наследственост 

- Възраст – хората над 65 години са много по-склонни към развитие на хипертония 

- Повишени стойности на ниво на холестерол и затлъстяване 

- Ендокринни заболявания като захарен диабет 

- Бъбречно заболяване и про блеми с надбъбречните жлези 

- Тютюнопушене 

- Лоши хранителни навици, алкохол и липса на двигателна активност 

 

Лечение 

Препоръчително е да се въведе подходяща диета, намаляване на телесното тегло, намален прием на сол, както и отказване от тютюнопушене. Съпътстващите заболявания също трябва да бъдат контролирани, за да се забави максимално процеса на развитие на хронична бъбречна недостатъчост във всичките степени. Медикаментозно лечение се назначава след консултация със специалист – кардиолог, нефролог, ендокринолог или общопрактикуващ лекар. 

Препоръки 

Редовните профилактични прегледи, дори и без да са налице каквито и да са оплаквания, могат значително да повишат качеството Ви на живот. Профилактиката и навременното диагностициране са от особена важност за максимално благоприятния развой на лечението.  

 

Ако вече имате високо кръвно налягане, за което приемате лекарства и хронично бъбречно заболяване, може да научите повече за новите възможности за терапия и за клиничните проучвания, които Pratia провежда в болницата “Д-р Тота Венкова” в Габрово, като се обадите на телефон 0878 588 331 всеки ден от понеделник до петък между 8:00 и 16:30 ч.   

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни