Видео отвори "Бузлуджа" за посетители

Топ новина! Pochistvaneto-i-obezopasyavaneto-na-monumenta-e-delo-nad-200-dobrovoltsi
Почистването и обезопасяването на монумента е дело над 200 доброволци
Фондация „Проект Бузлуджа“ публикува видео, което представя бъдещото изживяване в Бузлуджа при неговото отваряне за посетители.

Целта е хилядите туристи, тълпящи се пред вратата всяка седмица, да могат да влязат в него и да го видят в актуалния му вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по опазване на уникалната сграда в следващите етапи, сподели арх. Дора Иванова, която е в основата на идеята.

Арх. Дора Иванова е основен двигател на идеята за възстановяването на монумента


Влизайки във фоайето, туристите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните и предстоящи дейности по опазването й, както и бъдещия й потенциал чрез видео прожекции. От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът ще се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки. В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любопитните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.
Към този момент завърши етапът по обезопасяване на покрива, чийто старт беше даден през август. Куполът бе в плачевно състояние заради демонтирането на медната ламарина от него през 90-те години. Незащитени, след три десетилетия, дървените дъски бяха напълно прогнили, стъклената вата - в разпрашено състояние, а профилираната ламарина - силно корозирала и нестабилна.

Видео демонстрира какво очаква посетителите в порутената сега сграда


Екип от алпинисти вече почисти всички отломки от дъски, вата и ламарини от покрива, информира арх. Иванова. Следва почистване на всички основни пространства в сградата и дейности за куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работа на терен да бъде завършена до ноември тази година. Следващите стъпки са проектиране и изграждане на покрив и цялостното консервиране и опазване на сградата, за което фондацията има намерение да кандидатства и за европейско финансиране, посочи арх. Иванова. До момента са направени две дарения от фондация „Гети“ в размер на около 400 хиляди лева, благодарение на които е изготвен план за опазване и управление на сградата. Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“, финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация - Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Строителство

Към началото