Венета Козарева: „Благолаж” е празник на хумористичното народно творчество”

<p>И тази година заедно с Международното биенале на хумора и
Венета Козарева: „Благолаж” е

И тази година заедно с Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Дома на хумора ще се проведе шестнадесетата поред Национална среща-наддумване „Благолаж“. Отсега се знае, че сладкодумците ще започнат надприказването на 17 м

- Какво ново ще има през тази година в „Благолаж“? Какви са темите на наддумването?
- Винаги има нещо ново, макар да става дума за традиция. Делят ни 30 години от първия „Благолаж“. Тази година отново наш съорганизатор е Министерството на здравеопазването, а Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“ е нашият нов партньор. От „Етър“ се ангажират със специална награда. Откриването на наддумването е винаги на втория ден след откриването на Биеналето и когато свърши карнавалът. От няколко години „Благолаж“ се опитва да фокусира върху определени теми участието на разказвачите. Тази година избрахме две теми - „Трудът е песен“ и „Здравето е най-голямото богатство“. Българинът е известен със своето трудолюбие, но напоследък много често се говори, че това е мит. Затова нека да видим как хората ни представят труда и съответно неговия контрапункт – мързела, леността. А че здравето е най-голямото богатство, човек си дава сметка за това чак когато стане доста късно.
- От няколко години, освен на българи от страната, приемате участие и по Интернет на нашенци, живеещи в чужбина. Сега какъв е статутът?
- И сега е така. Ако някой от живеещите в чужбина българи е по това време в България, може да участва и на живо. Заявките трябва да се изпратят до 17 април, а до края на април кандидатите ще получат отговор кой ще участва. А когато кажем конкурс, винаги питаме за наградите. Голямата награда „Благолаж 2015“ традиционно е статуетка, хумористичен сувенир и индулгенция. Имаме награда и на публиката. Защото в „Благолаж“ тя не само се забавлява, но по нейните реакции журито оценява участниците. Има и награда за най-ярко представяне по Интернет на българин от чужбина. Това са наградите на Дома на хумора, а Министерството на здравеопазването дава награда на роден шегобиец за най-комично разказване на преживелици, осмиващи злоупотребата с тютюн или алкохол. Дава се и награда „Сладкодумен прощъпулник“ за дете-разказвач на анекдоти, осмиващи пороците пиянство и тютюнопушене. А АЕК „Етър“ е избрал да награди участващо семейство – дете с родител или с баба.
- Обикновено „Благолаж“ протича в два кръга. Сега как ще бъде? - Традиционно наддумването протича в два кръга, като се очаква в първия кръг всеки да се представи по избор с приказки, вицове, весели случки, свързани с работа, труд, мързел, безделие, майсторлък, способност, некадърност, прилежание, нехайство, както и за занаятчии и хора на изкуството, а също така и вицове или преживелици, осмиващи злоупотребата с алкохол и тютюнопушене. Няма как да няма и приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа и техните побратими. Много са любопитни, желани и много добре се възприемат случките с известни личности. Те могат да бъдат вицове за наши съвременници, наши съседи, герои на политически вицове. Могат да се кажат пословици и поговорки, а естествено ще бъдем любопитни да чуем и нови габровски вицове. Такива вицове продължават да се раждат, макар че според някои фолклорът е една затворена книга. Но с подобни конкурси ние се опитваме да извадим от тази позабравена от мнозина „книга“ на народното творчество и да прочетем по нов начин неща, съхранили народната мъдрост и били много полезни.
- Как ще отбележите 30-годишнината от началото на „Благолаж“?
- Тази година по случай 30-годишнината от началото на „Благолаж“ ние каним всички наградени през годините и очакваме те да представят нещо ново и интересно и по този начин да отбележим годишнината. Подобни конкурси, в които много активно участват деца и ученици, са един малък опит да предложим един друг вид общуване на младото поколение, който е също забавен и интересен, но изисква предварителна подготовка. Децата, които участват, все още са изкушени от народното творчество. Ясно е, че тази дарба - разказвачеството, се предава от поколение на поколение. Защото като ги питаме откъде знаят тези приказки или вицове, често отговарят: „Вкъщи най-интересно разказва тати“ или „Аз много обичам приказките на баба“. Това е всъщност пътят за предаване на традицията. Винаги на „Благолаж“ има и някаква съпътстваща проява – някакъв мини концерт на детски или читалищен ансамбъл. По този начин се постига синтеза между различните форми на фолклор – словесен, песенен и танцов, и се получава хармония между тях. Този концерт е поздрав за всички участници и публиката. Обикновено участниците са от най-различни краища на България и колкото са по-отдалеч, толкова е по-интересно. Защото статутът позволява те да говорят на диалекта си, да облекат местни носии, които предават също колорит и по този начин „Благолаж“ се превръща в един истински празник на хумористичното народно творчество.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни