Ваяна благодари с концерт на Габровската болница и д-р Влаев

Топ новина! Muzikalnata-srescha-se-s-stoya-v-v-foaieto-na-lechebnoto-zavedenie-na-8-mart
Музикалната среща се състоя във фоайето на лечебното заведение на 8 март
Ваяна Макавеева („Коприва“) изнесе концерт в знак на признателност към медиците в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

    Музикалната среща се състоя във фоайето на лечебното заведение на 8 март. Поводът за артистичния подарък бе двоен- Международният ден на жената и желанието на певицата да се отблагодари на персонала за грижите, които са положили за нея по време на лечението º в областната болница. 
    Ваяна постъпва в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ през септември 2022 година с диагноза парализа на Бел. Половината от лицето  е сковано, трудно говори и не е сигурна, че някога ще се възстанови. „ Лекари, сестри и санитари се грижеха за мен в продължение на две седмици. 

vajana -makaveeva

Бях парализирана от заболяването и от страх. Не познавах много хора в града, защото наскоро се бяхме преместили със съпруга ми да живеем в с. Торбалъжи. Родом съм от Русе, но избягахме от големия град, търсейки уединение и връзката с природата. Парализата на Бел засяга предимно хора на моята възраст- около 30-годишни. Не знаех дали някога ще мога отново да се завърна към единственото си призвание- музиката. За мое щастие, в Габрово срещнах много човешко и топло отношение от медицинския персонал. Благодарение на професионализма на д-р Николай Влаев, след 2 седмици в неврологично отделение бях изписана“, припомни си Макавеева.
    Малко преди да постъпи за лечение Ваяна разбира, че е одобрена за творческа стипендия в рамките на програмата на НФК с музикалния си проект „Коприва“. Стилът на „Коприва“ е електропоп, често смесен с фолклорни елементи и мотиви. Ваяна стартира като уличен творец-музикант, като създава своята музика на живо, не използва готови записи или подложки,а голяма част от творчеството º се базира на импровизацията. Участвала е в още два музикални проекта – електронно дуо „GO’TOUCHT” и психеделично трио „Слонът на принцесата“. Под името „Коприва“ съществува от 2016 година. 
    „Кандидатствах за средства по НФК през август 2022 година, а в средата на септември научих, че съм получила стипендията.“, разказа "Коприва". Отпускат º близо 4 хил. лв. за създаване на авторска песен и осъществяване на артистичен социален проект. Но се появява парализата, а плановете за нови творчески изяви, от почти сбъднати, се превръщат в блян, до който може никога да не се докосне. „Тази мисъл не ми даваше мира и в болницата, и през двата месеца на физиотерапия.“, сподели "Коприва". 
    Огромното желание да реализира проектите си и отново да пее я връща на сцената в края на 2022 година. За Трети март успява да реализира и артистичния си социален проект, като изнася концерт на празника в читалището в с. Жълтеш. След това решава да продължи, като изрази благодарността си  към медиците, както най-добре умее- с песни.  До края на този месец ще издаде и новата си песен, финансирана по НФК. 
    „Много се радвам, че всичко това се случва именно в женския месец. Възползвам се от възможността и да честитя празника на всички дами. Да им пожелая да са винаги ценени и обичани. Да уважават себе си и да се гордеят, че принадлежат към нежната половина на планетата, защото жените са цветята в Райската градина. На всички хора пожелавам здраве и да влагат до последната секунда от времето си в осъществяването на мечтите си и да правят това, което обичат. Защото един ден може да загубят всеки шанс и всяка надежда. Ако са късметлии като мен, това може да е само временно и да им послужи за стимул, за урок, да разпали искрата им. Затова не чакайте, не отлагайте, а сбъдвайте и горете!“, пожела Ваяна Макавеева, известна още като „Коприва“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни