„В новата експозиция сме се постарали да вложим най-съвременните тенденции в представяне на културно-историческото наследство"

Водеща! Gabrovskiyat-Istoricheski-muzei-nadhv-rli-150-godini
Габровският Исторически музей надхвърли 150 години
Росен Йосифов, директор на РИМ - Габрово:

Росен Йосифов    Росен Йосифов е директор на Регионален исторически музей – Габрово от декември 2022 г. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност история и археология. Бил е уредник на отдел „Археология“ от 1997 г., главен уредник в музея. Участва в  археологически проучвания, научни конференции, автор на научни и научнопопулярни публикации, специализирани музейни издания.


– Г-н Йосифов, кой е приоритетът в дейността на Регионален исторически музей – Габрово, откакто поехте кормилото на културния институт със 150-годишна история?

– След двугодишния реставрационен период, за радост сградата на Регионален исторически музей Габрово от 1904 г., построена по проект на един от най-известните български архитекти Никола Лазаров, вече грее в целия си блясък. Тя е паметник на културата – недвижима културна ценност от национално значение. Била е жилищно-търговска сграда на известната габровска промишлено-търговска фамилия Хаджистойчеви.

От 20-те години на XX век е клон на БНБ, преустроена като такава от 1930 г., до началото на 90-те години, когато там е настанена Първа частна банка. От 2004 г. с решение на Община Габрово тя е предоставена на Историческия музей.

Много скоро габровската общественост и гостите на града ще могат да се насладят и на вътрешното великолепие на сградата с новата постоянна експозиция „Габрово и габровци“. За първи път се представя миналото на Габровския край с богатото културно-историческо наследство от периода на праисторията (50 000 г. пр. н. е.) до най-новата история – Национализацията 1947 г.

- С какво новата експозиция ще зарадва първите посетители?

- На първо място ще привлича модерното музейното обзавеждане – витрини с вътрешно осветление за добро представяне на музейните експонати от различни исторически епохи. Автор на идейния проект за художествено-пространствения дизайн е младият габровски дизайнер Мартина Денева, която тръгва от изследователската работа на поколения музейни работници.

Южната зала на партера показва археологическото богатство на Габровския край от праисторията в пещерата Бачо Киро до XIV век с възникване на Габрово като селище със средновековно минало. На партера още две зали включват османския период и Възраждането, наситени и с атракции. Пак на партера Северната зала е посветена на следосвобожденската история на града до началото на социалистическия период“. В тези зали на експозицията са създадени сценографски зони - места за забавление, при които посетителят може да докосва специално изработени инсталации и да научава нови неща за историята на Габрово. Всичко това се допълва от модерни технически средства – екрани, устройства с холограмни панели и други, които дават допълнителна информация. Например посетителят при отваряне на търговски шкаф от периода на Възраждането може да открие образци от най-продаваните тогава габровски стоки. На екран се появява двуезична информация за показаните артикули и развитата търговия с тях - ножове, грънчарски, кожарски, гайтанджийски и други изделия с най- голям експорт. За първи път посетителят ще проследи на анимирана карта от 1872 г. габровските търговски връзки в Европа (търговски къщи в Русия, Румъния, Англия, Фрнция, Австро - Унгария и др.).

В банкерския кабинет може да се види първата българска банкнота – 20 лева със златно покритие от 1885 г., уникален екземпляр, притежаван единствено от Регионален исторически музей (РИМ) Габрово.

В експозицията сме се постарали да вложим най-съвременните тенденции в представяне на културно - историческото наследство.