В деня на музеите 18 май бяха връчени свидетелствата на дарители на РЕМО „Етър“ през 2020 година

Препоръчана! Dots.-Svetla-Dimitrova,-direktor-na-muzeya,-i-Svetlozar-Todorov
Доц. Светла Димитрова, директор на музея, и Светлозар Тодоров
Честит празник, бъдете здрави и ни вярвайте. Няма да допуснем да се направи нещо, което противоречи на завета на Лазар Донков!

 В деня на музеите 18 май бяха връчени свидетелствата на дарители на РЕМО „Етър“ през 2020 година. Всеки от тях има важен принос за съхранение на културни ценности, които представят миналото, заяви директорът проф. д-р Светла Димитрова, която поздрави екипа си по повод празника.

„За музеите XVIII век беше белязан с ключовата дума „колекция“. XIX век беляза музеите с ключовата дума „научни изследвания. Към всичко това през XX век стана ясно, че един музей може да бъде място за развитие на стопанска дейност. XXI век ще направи музеите място за творчество, в което публиката да може да съпреживява и така да разбере оставеното от предишните поколения. Да се работи в музей е предимство. Това е институция на паметта и всеки, който професионално е свързан с нея помага за съхранението й. Днес за мен е изключително удоволствие да видя при нас семействата на хора от екипа и колеги, които сега не работят в музея, но имат свой принос в развитието му. Особено важно е, че на този ден при нас има дарители, които са отделили част от нещо лично и са го подарили на музея, за да се съхрани за бъдещите поколения. Честит празник на всички, бъдете здрави и ни вярвайте! Няма да допуснем и няма да направим нещо, което да противоречи на завета на Лазар Донков, създател на музей „Етър“ и на онова, което предишните поколения са направили за тази институция.“

Ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ в музея Светлозар Тодоров представи пред екипа поздравителния адрес на Българския национален комитет към Международната асоциация на музеите (ИКОМ). В текста се отчита трудния период, през който преминава музейната общност и се изразява убеждение, че пандемията е провокация за решителни действия по отношение на дигитализацията на културното наследство и създаването на нов опит на културно разпространение. В поздравителния адрес, подписан от проф. д-р Мила Сантова, председател на Българския национален комитет на ИКОМ, се казва още: „Това е решаващ момент за нашите общества и ние призоваваме музеите да ръководят промяната. Дойде време да преосмислим връзката си с общностите, на които служим, да експериментираме с нови модели на културен опит и да потвърдим силно съществената стойност на музеите в изграждането на справедливо и устойчиво бъдеще. През 2020 г., въпреки ограниченията, наложени от цифровия формат, дейностите на музеите достигнаха до над 83 000 000 потребители в социалните мрежи само за деня на 18 май!“.

Светлозар Тодоров припомни за времето на първото затваряне на музей „Етър“ за посетители през 2020 г., акцентирайки, че това се е оказало огромно предизвикателство. Първите действия бяха насочени към опазване здравето на служителите. Тодоров припомни, че кризата е станала провокация за преосмисляне на работата. Той сравни екипа на музей „Етър“ с екип на състезател от Формула 1. „Действията на всеки трябваше да се насочат към търсене на ясен резултат и забавянето, дори за няколко секунди, можеше да коства успешното постигане на общия резултат. Желая да сте здрави, за да подобряваме резултатите си всяка година и да сме конкурентни във всяко едно отношение“, каза още той.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни